مقدمه
این گیاه که به عربی بادنجان نامیده میشود یکی از
گیاهان دو لپه است. گیاهی است یکساله و دارای ساقه نسبتا ضخیم و پوشیده از کرک. ارتفاع ساقه آن تا 70 سانتیمتر میرسد. برگهای آن بیضی شکل با نوک باریک و گلهای آن بنفش رنگ است. میوه این گیاه دراز و باریک و یا گرد ، به رنگهای بنفش ، سیاه ، زرد و سفید دیده میشود.
بادمجان متعلق به
خانواده سیب زمینی است از زمانهای بسیار قدیم در هند کشت میشده است و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است. چین از قرن نهم هجری شروع به کشت و زرع آن کرد. تجار انگلیسی این گیاه را در قرن هفدهم میلادی از گینه و در انگلستان کردند و آنرا به نام کدوی گینهای مینامیدند. بادمجان در تمام مدت سال وجود دارد و در آمریکا ، ایالات فلوریدا ، تگزاس ، لویزیانا و نیوجرسی بیشتر محصول بادمجان آمریکا را کشت میکنند.
ترکیبات شیمیایی
بادمجان دارای ویتامینهای A.B.C و مواد معدنی زیادی است. دارای
پروتئین ،
نشاسته و عناصر معدنی از جمله
گوگرد ،
کلسیم ،
منیزیم میباشد.
خواص داروئی
از نظر طب قدیم بادمجان گرم و خیلی خشک است. بادمجان بر خلاف آنچه که عوام اعتقاد دارند که بیبو و خاصیت است دارای خواص زیادی است. مهمترین خاصیت آن کم کالری بودن آن است که غذای بسیار خوبی برای کسانی است که میخواهند وزن کم کنند زیرا دارای ویتامین و مواد معدنی نیز میباشد.
- بادمجان را حتما باید به حالت کاملا رسیده مصرف کرد زیرا خام آن طعم تلخ درد و در آنهایی که آسم و برونشیت دارند باعث تحریک این بیماریها میشود.
- بادمجان اثر نرم کننده و مدر دارد.
- بادمجان به علت دارا بودن آهن در رفع کم خونی داروی موثری است.
- بادمجان را میتوان برای از بین بردن ورم و التهاب روی عضو ملتهب گذاشت.
- دانه بادمجان ایجاد یبوست میکند.
- ریشه بادمجان و شاخههای خشک شده و برگهای آن اثر بند آورنده خون را داراست و قابض بوده و میتوان در آن برای درمان احتلام بانه و انواع خونریزیها استفاده کرد.
|
- بادمجان پادزهر خوبی برای مسمومیتهای حاصل از خوردن قارچهای سمی است.
- خوردن بادمجان گرفتگی رگها را باز میکند و شخص را از خطر سکته قلبی محفوظ میدارد.
- بادمجان برطرف کننده یبوست است.
- برگها و پوست سیاه بادمجان را اگر بجوشانند این جوشانده درمان اسهال خونی است.
- جوشانده ریشه بادمجان درمان بیماری آسم است.
- بادمجان مقوی معده است.
- آب زردرنگی که در موقع نمک زدن و گذاشتن بادمجان از آن خارج میشود برای خشک کردن عرق دست و پا بهترین دارو است و اشخاصی که دست و پایشان مرتب عرق میکند باید دست و پای خود را با آن چند بار در روز بشویند تا از شر این مرض آسوده شوند.
- اگر بادمجان را بسوزانند و خاکستر آن را با سرکه خمیر کنند و به زگیل بمالند زگیل کنده خواهد شد.
- از بادمجان میتوان به عنوان مسکن برای تسکین در استخوان شکسته و ضرب خورده استفاده کرد بدین طریق که باید بادمجان را در فر بگذارید که نیم پز شود و سپس آب آنرا با فشار بگیرید و بعد به مقدار نصف این مقدر آب به آن شکر قهوهای اضافه کنید آنرا هم بزنید و بنوشید.
- بادمجان دارای یک ماده ضد تشنج است که در درمان بیماری صرع اثر بسیار خوبی دارد. بنابراین اشخاصی که تشنج دارند و یا مبتلا به این بیماری میباشند بهتر است که از بادمجان استفاده کنند.
|
طرز استفاده
بادمجان دارای آلکالوئیدی به نام
سولانین Solanine میباشد که ممکن است در معدههای ضعیف ایجاد
آلرژی و مسمومیت کند. بنابراین برای طبخ بادمجان باید ابتدا این ماده را از بادمجان خارج کرد و بهترین طرز پخت است که خانهای ایرانی درست میکنند. یعنی بادمجان را باید پوست کند و سپس ورقه ورقه نمود و لابلای آنرا نمک پاشید تا آب آن که زرد رنگ و محتوی سولانین است خارج شود، سپس آنرا فشار داده و پخت. البته بهترین طریقه پخت بادمجان آب پز کردن و یا پختن در فر است زیرا سرخ شده آن سنگین شده و برای معدههای ضعیف مناسب نیست.
مضرات
بادمجان با همه خواصی که گفته شد نباید مورد استفاده اشخاصی که
بواسیر و یا درد چشم دارند قرار گیرد زیرا بیماری آنها را تشدید میکند. اینگونه اشخاص اگر میخواهند بادمجان بخورند بهتر است آنرا با گوشت و روغن و یا سرکه بپزند و بخورند.
مباحث مرتبط با عنوان