کشف کوچکترین سیاره مشابه زمین در خارج از منظومه شمسی
یک گروه بینالمللی از اخترشناسان ، موفق به کشف کوچکترین سیاره مشابه زمین در خارج از منظومه شمسی شدهاند.
به گزارش روز پنجشنبه پایگاه اینترنتی "بیبیسی نیوز" ، جرم این سیاره پنج برابر جرم زمین است و در فاصله ۲۵هزار سال نوری از زمین در کهکشان راه شیری قرار دارد و به دور یک ستاره کوتوله سرخرنگ در گردش است.
به نوشته نشریه "نیچر" ، محققان با کمک مایکرولنزینگ که قادر به ردیابی سیارات دوردست با جرمی مشابه زمین است، این سیاره را کشف کردند.
به علت دمای بسیار پایین ، احتمال وجود حیات بر روی سطح این سیاره بعید به نظر میرسد.
این سیاره که ۱۰سال طول میکشد به دور ستاره مرکزی خود بگردد، "- "390Lb OGLE-2005-BLG نامگذاری شده است.
این سیاره همچون زمین ، هستهای از جنس سنگ و احتمالا جوی نازک دارد، اما مدار وسیع آن و سرد بودن ستاره مادر نشانگر سرمای شدید آن است.
پیش بینی میشود دمای سطح این سیاره ۲۲۰درصد سانتیگراد زیر صفر باشد و احتمالا سطح آن ، پوشیده از مایعات منجمد است. بنابراین ممکن است بیشتر به نمونه عظیم پلوتو شباهت داشته باشد.
"مایکل بد" استاد دانشگاه جان مورز در لیورپول و از پژوهشگران طرح روبونت ( (RoboNetکه در این تحقیق مشارکت داشته است، این کشف را بااهمیت خواند و گفت: ««این سیاره بیش از هر سیاره دیگری که تاکنون یافت شده است، هم از نظر جرم و هم از نظر فاصله با ستاره مادر به زمین شباهت دارد.»»
منبع:Irna
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
دقیقترین اطلاعات جمعآوری شده از سیارههای خارج از منظومه شمسی در یک مطالعه جدید سبب شگفتی ستارهشناسان شدهاست.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دانشمندان دانشگاه هاروارد و موسسه فناوری کالیفرنیا در مطالعهای جدید با استفاده از تلسکوپ فضایی اسپیتزر سازمان ناسا، دو سیاره عظیم و مشابه سیاره مشتری را در بیرون از منظومه شمسی مورد مطالعه قرار دادند و متوجه شدند برخلاف فرضیههای قبلی، در این سیارات هیچ مولکول آبی وجود ندارد و بادهای بسیار سریع سطح آنها را درمینوردند. ستاره شناسان تا کنون موفق به شناسایی ۲۱۳سیاره در خارج از منظومهشمسی شدهاند اما موقعیت و مدار تنها ۸یا ۹عدد از این سیارهها امکان مطالعه دقیق آنها را برای دانشمندان فراهم میکند.
در این مطالعه جدید، محققان دانشگاه هاروارد و موسسه فناوری کالیفرنیا سیاره اچدی ۱۸۹۷۳۳بی را در فاصله ۵۷۶تریلیون کیلومتری زمین در صورت فلکی موسوم به والپکیولا و سیاره اچدی ۲۰۹۴۵۸بی را در فاصله هزار و چهارصد تریلیون کیلومتری زمین در صورت فلکی اسب بالدار توسط تلسکوپ اسپیتزر رصد کردند. هر دوی این سیارات حول ستارههایی میچرخند که در آن ستارهها مولکولهای هیدروژن و اکسیژن یعنی مواد لازم برای تولید مولکولهای آب وجود دارد اما بررسی طیف مولکولی جو این دو سیاره نشان میدهد بر خلاف تصورات قبلی، در جو آنها هیچ مولکول آبی به چشم نمیخورد.
دو سیاره مورد بررسی در این مطالعه از نوع سیارات گازی و مشابه سیارههای عظیممشتری و کیوان در منظومه شمسی هستند. در منظومه شمسی، تمامی سیارات در جو خود مولکولهای آب دارند به غیر از سیاره عطارد که اصلا جو ندارد و نیز سیاره ونوس که ساختار آن با ساختار سیارههای بزرگ گازی متفاوت است. نتایج مطالعه جدید همچنین نشان میدهد به دلیل فاصله کم این سیارات تا ستارههای مادر خود، دمای سطح آنها به چندین هزار درجه سانتیگراد میرسد و بادهایی با سرعت بین ۸۰۰تا ۳۲۰۰کیلومتر در ساعت در سطح آنها جریان دارد که این شرایط احتمال وجود هر گونه حیات در آنها را کاملا منتفی میکند.
مارک سوان از آزمایشگاه جت پروپالشن سازمان ناسا و سرپرست این مطالعه اعلام کرد شاید مولکولهای آب موجود در جو این سیارات زیر ابرهای گرد و غبار مربوط به بادهای سریع آنها پنهان شده باشند و شاید دمای این مولکولهای آب درست مشابه دمای سایر مولکولهای موجود در جو این سیارات است و به همین علت دوربینهای مادون قرمز تلسکوپ اسپیتزر قادر به شناسایی آنها نیستند اما به هر ترتیب این مطالعه نشان میدهد درک انسان از سیارات، به شرایط مشابه شرایط کره زمین محدود شده است و به همین علت کشفهایی نظیر کشف اخیر سبب شگفتی محققان میشود.
وی افزود: نتایج این مطالعه قدم بسیار مهمی برای طبقهبندی انواع سیارات موجود در خارج از منظومه شمسی محسوب میشود و میتواند به تحقیقات با هدف جستجوی حیات در خارج از منظومه شمسی کمک بزرگی کند.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
اخترشناسان سیارهای را در خارج از منظومه شمسی یافتند که شباهت زیادی با زمین دارد. این سیاره به دور یک کوتوله سرخ میگردد و امکان وجود آب مایع در سطح آن وجود دارد. شعاع این سیاره فراخورشیدی تنها ۵۰ درصد بزرگتر از شعاع زمین است. تیمی از دانشمندان سوئیسی، فرانسوی و پرتغالی با استفاده از تلسکوپ ۶/۳ متری ESO موفق شدند این سیاره را با جرمی معادل ۵ برابر جرم زمین پیدا کنند. همچنین این محققان نشانههایی از وجود سیارهای دیگر با جرمی معادل ۸ جرم زمینی در این منظومه یافتهاند.
این سیاره کوچکترین سیاره فراخورشیدی است که تاکنون کشف شده است. دوره تناوب مداری آن ۱۳ روز و مدار آن به دور ستاره مادر ۱۴ بار نزدیکتر از مدار زمین به دور خورشید است. البته به دلیل آن که درخشندگی و دمای ستاره مرکزی کمتر از خورشید است، این سیاره در کمربند حیات ستاره قرار دارد؛ محدودهای که در آن آب میتواند به صورت مایع وجود داشته باشد.
«استیفن آدری»(Stéphane Udry) از رصدخانه «جنوا»(Geneva) در سوئیس و مسئول انتشار این خبر میگوید:`ما دمای میانگین این سیاره را بین ۰ تا ۴۰ درجه سانتیگراد تخمین زدهایم، دمایی که آب میتواند در آن به صورت مایع وجود داشته باشد. شعاع این سیاره تنها ۵۰% بزرگتر از زمین است. بنابراین سیاره احتمالا سنگی است و ممکن است اقیانوسهایی در سطح آن وجود داشته باشد`!
«آوس خاویر دلفوس»(avows Xavier Delfosse) یکی از اعضای تیم در دانشگاه «گرنوبل» فرانسه میگوید:`همانطور که میدانیم آب مایع برای حیات ضروری است. به دلیل محل قرارگیری این سیاره نسبت به ستاره مادر و دمای مناسب، این سیاره هدف مناسبی برای جستجوی حیات فرازمینی است و میتواند هدف مناسبی برای کاوشهای آینده نیز باشد`.
ستاره این مجموعه(Gliese ۵۸۱) یکی از ۱۰۰ ستاره نزدیک به خورشید و فاصله آن از ما تنها ۵/۲۰ سال نوری است. این ستاره در صورت فلکی میزان قرار دارد. جرم آن یک سوم جرم خورشید و درخشندگی آن ۵۰ برابر کمتر از درخشندگی خورشید است. کوتولههای سرخ متداولترین نوع ستارهها هستند و از ۱۰۰ ستاره نزدیک به خورشید ۸۰ ستاره در دستهبندی کوتولههای سرخ قرار میگیرند.
«خاویر بونفیلز»(Xavier Bonfils) از دانشگاه لیسبون میگوید:`چنین ستارههایی اهدافی مناسب برای جستجوی سیارات کم جرم هستند و میتوان سیاراتی به دور آنها پیدا کرد که حاوی آب مایع باشند. محدوده کمربند حیات در آنها نزدیکتر از فاصله زمین تا خورشید است و میتوان با روش اندازهگیری سرعت شعاعی، سیاراتی را که به دور آنها میگردند، کشف کرد`.
همین تیم ۲ سال قبل سیارهای با جرمی معادل ۱۵ جرم زمینی به دور همین ستاره کشف کرده بودند. سیارهای مانند نپتون که دوره تناوب مداری آن تنها ۴/۵ روز بود. در آن زمان اخترشناسان به وجود یک سیاره دیگر نیز مشکوک شده بودند. بنابراین با اندازهگیریهای جدید، این سیارهی زمین مانند را کشف کردند. البته بررسیهای جدید نشان میدهد که ممکن است سیاره دیگری با جرمی معادل ۸ جرم زمینی و دوره تناوب مداری ۸۴ روز در این منظومه وجود داشته باشد.
بنابراین ستاره(Gliese ۵۸۱) احتمالا دارای منظومهای با حداقل ۳ سیاره با جرمهای ۱۵، ۸ و ۵ جرم زمینی است. این اکتشافات جدید به کمک طیف نگار HARPS (اندازهگیر دقیق سرعتهای شعاعی برای جستجوهای سیارهای) بدست آمده است. این طیف نگار که در رصدخانه ۶/۳ متری ESO در لاسیلای شیلی قرار دارد، دقیقترین طیف نگار موجود در جهان است. HARPS قادر است سرعت شعاعی اجسام را با دقت ۱ متر بر ثانیه اندازه گیری کند! این طیف نگار یکی از موفقترین ابزارها در شکار سیارات فراخورشیدی است.
اختلاف سرعت اندازهگیری شده در این سیستم تنها ۲ تا ۳ متر بر ثانیه است؛ سرعتی معادل سرعت قدم زدن یک انسان! تشخیص چنین سرعتی برای دیگر طیف نگارها غیر ممکن است. «میشل مایور»(Michel Mayor) از رصدخانه جنوا و هدایت کننده HARPS میگوید:`این دستگاه یک ماشین به دام اندازی سیارات فراخورشیدی است. ما با دقت بینظیر آن قادریم سیاراتی با جرم کم و مشابه زمین پیدا کنیم. از بین ۱۳ سیاره فراخورشیدی با جرم کمتر از ۲۰ جرم زمین که تا به حال کشف شده است، ۱۱ کشف مربوط به HARPS بوده است`!
این ابزار در کشف منظومههای سیارهای نیز موفق بوده است و تاکنون دو منظومه Gliese ۵۸۱ و HD ۶۹۸۳۰ را که هر یک دارای سه سیاره هستند، کشف کرده است. مایورا میگوید:`هم اکنون ما اعتماد به نفس کافی برای کشف سیارهای هم جرم زمین که به دور یک کوتوله سرخ بگردد را داریم`.
پیمان اکبرنیا (مجله نجوم)
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
یک گروه از جستجوگران سیارات از کشف ۲۸سیاره جدید خارج از منظومه شمسی خبر دادند که به این ترتیب تعداد سیارات شناخته شده در خارج از منظومه شمسی به ۲۳۶عدد افزایش مییابد. به گزارش شین هوا، `جیسون رایت` از دانشگاه کالیفرنیا و یکی از اعضای این گروه در اجلاس سالانه انجمن اخترشناسی آمریکا گفت این گروه در سال گذشته تعداد سیارات شناخته شده را ۱۲درصد افزایش داده و ثابت کرد که دستکم ۳۰درصد ستارههایی که سیاره بر گرد آنها میچرخد بیش از یک جرم سماوی در مدار آنها در حرکت است.
این سیارات در بین ۳۷جرم سماوی جدیدی هستند که در سال گذشته شناسایی شدند. هفت جرم ستارههای موسوم به کوتولههای سرخ رنگ هستند. دستکم چهار سیاره از این سیارات جدید کشف شده متعلق به منظومههای چند سیارهای هستند. این کشف موید این فرضیه است که دستکم ۳۰درصد از کل ستارههای سیارهدار بیش از یک سیاره همراه دارند.
`جفری مارکی` استاد ستارهشناسی در دانشگاه برکلی کالیفرنیا گفت ما به آسانی میتوانیم سیارات بزرگی مانند مشتری و زحل را در اطراف ستارههای دیگر شناسایی کنیم. اغلب این سیارات مانند مشتری و زحل در منظومه شمسی که به دور خورشید میگردند، در مدارهایی دور از ستاره میچرخند.
در بین این ۲۸سیاره یک سیاره مانند نپتون وجود دارد که به دور ستاره `گلیز `۴۳۶میگردد و سطح آن پوشیده از آب است. رایت با اشاره به اینکه این نخستین سیاره خارج از منظومه شمسی است که ستارهشناسان میتوانند وجود آب را در آن با قاطعیت اعلام کنند، اما در مورد وجود حیات دراین سیاره ابراز تردید کرد. این سیارات مانند بسیاری از سیارات عظیم در منظومه شمسی احتمالا هیچگونه سطح جامد و سختی ندارند.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!