ترکیب شیمیایی این سنگ با نام آ.ال.ال.(84001AIH) کاملا از ترکیبات زمینی جدا و شبیه نمونههای سنگی است که در بخشی از مأموریت فضایی ویکین از سطح مریخ جدا شده است. این سنگ تقریبا 3.6 میلیون سال پیش در دوره ای از زمان که شرایط مشابهی در زمین و مریخ وجود داشته ، ساخته شده است. احتمال میرود که 15 میلیون سال پیش در اثر برخورد یک ستاره دنباله دار بزرگ یا یک سیاره کوچک با سطح مریخ ، تکه سنگی از آن جدا شده و این کار با چنان نیروی عظیمی اتفاق افتاده که سنگ به فضا و به محلی دور از جاذبه سیارهای پرتاپ گشته و برای میلیونها سال در فضا مانده تا اینکه 13000 سال پیش بطور اتفاقی بصورت سنگ شهابی روی زمین افتاده و تا زمان پیدا شدن در یخهای قطب جنوب باقی مانده است.
محل شکل گیری این سنگ سطح خارجی مریخ نمیباشد بلکه سطح داخلی آن که مرطوب و حاوی میزان کمی اکسیژن است میباشد. امروزه مطالعات مدرکی تصادفی ، از منبعی موثق ارائه میدهند، با این توضیح که 3.6 میلیون سال پیش ، فرم زندگی اولیه زمین که همان گیاهان تک سلولی هستند، روی مریخ وجود داشته است، اما هنوز مشخص نیست که آیا زندگی روی مریخ بدون ارتباط با زندگی زمین پیش میرود یا هر دو زندگی ریشههای مشترکی در فضا دارند.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
تا ۲۰سال دیگر بشر قادر بهکشف زمین جدید دیگری خواهد بود،سیارههایی با خصوصیات بسیار شبیه به زمین که بهدورخورشیدهای دیگری درگیتی میچرخند. روزنامه ایتالیایی `لارپوبلیکا` درشماره روز جمعه خود بادرج این مطلب نوشت : در گیتی حداقل ۱۰۰میلیارد ستاره و یقیناانواع دیگر زندگی هوشمند وجود دارد سیارههایی با شرایط محیطی که آنها را قابل زندگی کردن میکند.
کشف این سیارههای جدید نخستین گام برای این است تا فهمید در کجا یک زندگی غیرزمینی وجود دارد. برای کشف اینکه در آینده چهاتفاقی خواهد افتاد باید ابتدا آنچه را که در ۱۳/۷میلیارد سال پیش اتفاق افتاد ، کشف کرد. `جوانی فابریتزیو بینیامی` مدیر مرکز ملی تحقیقات علمی در ` تولوز` فرانسه که در ونیز در شمال ایتالیا بسر میبرد اظهار داشت: فقط حالا و با استفاده از آخرین نسل ماهوارهها میتوانیم درباره انرژیهای پرقدرت که از عمق گیتی نشات میگیرند ، تحقیق کنیم.
وی افزود: پس از نیم قرن موفق به حل معمای فلاش اشعههای گاما شدیم و رابطه آنها با ایجاد سوراخهای سیاه روشن شد. دانشمندانی که از دیروز در دومین کنفرانس بنیاد ` چینی ` تحت عنوان `آینده علوم` در فلورانس در شمال ایتالیا گرد هم آمدهاند، با اسکن عمق گیتی درباره موضوع جذاب تکامل بحث و تبادل نظر میکنند.
`گانتر هازینگر` مدیر یک موسسه تحقیقاتی گفت: با درک سوراخهای سیاه درحال نزدیک شدن به ماده تاریک هستیم اماانرژی تاریک که گیتیها را به پیش میبرد مدت کمی است که کشف شده و هنوز غیر قابل فهم است.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
آژانس فضایی اروپا اعلام کرد سفینه بدون سرنشین `مارس اکسپرس` با کمک دوربینهای پیشرفته خود به تازگی تصاویر جدیدی از برجستگی سنگی و مشهور سطح مریخ به زمین ارسال کرده که این تصاویر میتوانند به افسانه صورت مانند بودن این برجستگی پایان دهند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، از دهها سال قبل انتشار تصاویر یک صخره موجود در سطح ماه که در ظاهر شبیه صورت انسان است مورد توجه طرفداران فرضیه وجود حیات هوشمند در این سیاره قرار گرفته بود اما هماکنون آژانس فضایی اروپا اعلام کردهاست آنچه سالها از آن به عنوان یک صورت سنگی در سطح مریخ یاد شده، تنها تصورات واهی انسان بوده و این صخره در اثر فرسایش شدید به شکل کنونی خود درآمده است.
به گفته `مایکل مککی` یکی از محققان ماموریت `مارس اکسپرس` در آژانس فضایی اروپا، عکسهای جدید ارسال شده توسط این سفینه نشان میدهند ناحیه موسوم به `سیدونیا` در سطح مریخ که صخره مشهور در آن قرار دارد، دارای صخرههای فرسایشی مشابه فراوانی است. این ناحیه نخستین بار توسط سفینه `وایکینگ `۱سازمان `ناسا` در سال ۱۹۷۶و با کیفیتی بسیار پایینتر مورد عکسبرداری قرار گرفته بود که در آن تصاویر نسبتا غیر واضح، تنها همین صخره از میان صخرههای فرسایشی متعدد مورد توجه قرار گرفته بود.
از سوی دیگر سفینه `مارس گلوبال سرویر` سازمان `ناسا` نیز در سالهای ۱۹۹۸و ۲۰۰۱تصاویر جدیدی از این ناحیه از سطح مریخ به زمین ارسال کرد که در آن تنها ناهمواریهای متعدد این سطح به چشم میخورد اما آن تصاویر نیز سبب توقف شایعات وجود صخره صورت مانند در سطح مریخ نشدند. هماکنون تصاویر شفاف ارسال شده توسط سفینه `مارس اکسپرس` نشان میدهند که چیزی به شکل صخره صورت مانند در سطح مریخ وجود نداشته و هرچه هست تنها سنگهای فرسایش یافته در مرور زمان است.
تا پیش از انتشار تصاویر جدید، برخی عقیده داشتند که موجودات هوشمند ساکن مریخ با ساخت این مجسمه بزرگ صورت مانند در سطح مریخ خواهان جلب توجه انسانها و دعوت آنها به سفر به مریخ هستند.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
دانشمندان روسیه در تحقیقاتی بر روی سیاره مریخ به یافته های جالب توجهی دست یافته و سن سیاره مریخ را تعیین کردند.
`الگ کورابلف` یکی از متخصصین برجسته در پروژه های تحقیقاتی سیاره مریخ، طی یک کنفرانس مطبوعاتی در انستیتو تحقیقات فضایی روسیه اظهار داشت که سن سیاره مریخ برابر با 4.65 میلیارد سال می باشد و اشکال اولیه حیات در این سیاره برای اولین بار حدود 700 میلیون سال پیش پدید آمدند و پس از آن رشد آنها متوقف شد.
کورابلف گفت: `سن سیاره مریخ به میزان کافی دقیق تعیین شده و برابر با 4.65 میلیارد سال می باشد. دوره اولیه و دوره گرما در مریخ وجود داشته، اما حدوداً 4 میلیارد سال قبل پایان یافته است که برای شکل گیری حیات کامل در فهم زمینی آن کافی نبود، اما حیات ابتدایی به احتمال زیاد وجود داشته، اما به سرعت پایان یافته است`.
به گفته وی، در حال حاضر، شش دستگاه فضایی به تحقیق و مطالعه مدار پیرامون مریخ و سطح مریخ می پردازند.
این متخصص روسیه افزود: `اکنون شش دستگاه فضایی مریخ را تحت نظر دارند، یکی از آنها اروپایی و باقی متعلق به ناسا است. در مدار پیرامون مریخ چهار ماهواره وجود دارند و در سطح سیاره سرخ دو دستگاه مریخ پیما عمل می کنند که هم بر آنها و هم بر روی سایر دستگاه های فضایی، دستگاه های روسیه نصب هستند`.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
سازمان فضایی `ناسا` با استفاده از سفینه `مدارگرد شناسایی مریخ` ( (Mars Reconnaissance Orbiterخود که به تازگی به مدار سیاره مریخ وارد شده، در حال جستجو برای یافتن منابع آب احتمالی جهت استفاده فضانوردانی است که در آینده بر سطح این سیاره فرود خواهند آمد. به گزارش خبرگزاری رویترز، دوربینهای این سفینه قویترین تجهیزاتی هستند که تاکنون از سطح مریخ تصویربرداری کردهاند و `ناسا` تلاش میکند با استفاده از این تصاویر چرخههای آب و هوایی و همچنین منابع آب احتمالی این سیاره را شناسایی کند.
`ریچارد زورک` مدیر برنامه سفینه `مدارگرد شناسایی مریخ` در سازمان `ناسا` اعلام کرد به کمک تجهیزات این سفینه میتوان با کیفیتی بهتر از آنچه مسافران هواپیماهای مسافربری میتوانند زمین را تماشا کنند، به بررسی سطح مریخ پرداخت. سفینه یاد شده در ماه اوت سال ۲۰۰۵به سوی مریخ پرتاب شد و ماه گذشته در مدار مناسب حول مریخ قرار گرفت. هدف اصلی این سفینه شناسایی مواد معدنی موجود در سطح مریخ، بررسی جو و جستجو برای یافتن ذخایر آب و یا یخی است که بتوان از آنها جهت استفاده فضانوردان، برای تولید اکسیژن، تولید سوخت سفینه و همچنین تولید بتون در سفر آتی انسان به مریخ، استفاده کرد.
از میان چهار سفینه بدون سرنشینی که هماکنون در مدار مریخ گردش میکنند، سفینه `مداردگرد شناسایی مریخ` دارای پیشرفتهترین تجهیزات است که در طول دو سال ماموریت خود اطلاعاتی ده برابر مجموع اطلاعاتی که تاکنون توسط تمامی کاوشگرهای مریخ جمعآوری شده، به زمین مخابره خواهد کرد. این سفینه همچنین با کمک دوربینهای خود قرار است مکان مناسبی را برای فرود سفینه بدون سرنشین موسوم به `ققنوس مریخنشین ` در سال ۲۰۰۸و همچنین روبات کاوشگر مریخپیمای موسوم به `آزمایشگاه علمی مریخ` که در سال ۲۰۰۹روی سطح مریخ فرود خواهد آمد، تعیین کند.
تصاویری که تاکنون توسط این سفینه و سفینههای دیگر به زمین مخابره شده به وضوح ناهمواریهایی را که در گذشته در اثر جریان آب روی مریخ بوجود آمده، نشان داده است و نشانههایی از وجود یخ در نقاط قطبی این سیاره همچنان به چشم میخورد. `ناسا` در برنامههای بلند مدت خود اعزام مجدد انسان به کره ماه و سپس اعزام انسان به سطح سیاره مریخ را پیگری میکند و سفینه `مدارگرد شناسایی مریخ` نیز در همین راستا در حال جمعآوری اطلاعات از سطح مریخ است.
ایرنا
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
ارتباط سفینه بدونسرنشین مارس گلوبال سروییر ((Mars Global Surveyor سازمان هوانوردی و فضایی آمریکا `ناسا` که در مدار سیاره مریخ قرار دارد از حدود یک هفته قبل با زمین قطع شدهاست و کارشناسان این سازمان در حال تلاش برای برقرای ارتباط مجدد با این کاوشگرند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مسئولان آزمایشگاه `جت پروپالشن` سازمان `ناسا` در پاسادنای آمریکا که وظیفه کنترل کاوشگر ۲۴۷میلیون دلاری مذکور را بر عهده دارد از هفته گذشته موفق به برقراری ارتباط با این سفینه نشده و کاوشگر به دستورهای ارسال شده مبنی بر تنظیم فرستندههای خود به سوی کره زمین پاسخ نمیدهد.
سفینه بدون سرنشین `مارس گلوبال سروییر` در هفتم نوامبر سال ۱۹۹۶به سوی سیاره مریخ به پرواز درآمد و پس از قرار گرفتن در مدار این سیاره، به نقشهبرداری از سطح مریخ مشغول بوده است. این کاوشگر که هماکنون ۱۰ساله شده به دوربین قدرتمندی مجهز است که تاکنون هزاران تصویر با کیفیت از سطح مریخ به زمین ارسال کرده است.
برخی از این تصاویر نمایانگر این موضوع هستند که زمانی در سطح مریخ آب جاری بوده و به علاوه از اطلاعات ارسال شده توسط این کاوشگر برای تعیین مکان مناسب برای فرود مریخپیماهای روباتیک بعدی `ناسا` نیز استفاده شده است. هماکنون چهار سفینه بدون سرنشین در مدار سیاره مریخ گردش میکنند که سه مورد از آنها به سازمان `ناسا` تعلق داشته و یک مورد نیز متعلق به آژانس فضایی اروپاست.
این سفینهها عبارتند از کاوشگر `مارس گلوبال سرویر` که هماکنون از کار افتاده، کاوشگر مدارگرد شناسایی مریخ (Reconnaissance Orbiter (Marsو کاوشگر مارس اودیسه ( (Mars Odysseyکه به `ناسا` تعلق دارند و همچنین سفینه مارس اکسپرس ( (Mars Expressکه توسط آژانس فضایی اروپا به مدار مریخ فرستاده شده است. ماموریت کاوشگر مارس گلوبال سرویر در ابتدا دو سال تعیین شده بود اما این ماموریت تاکنون بارها توسط ناسا تمدید شده است.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
آژانس فضایی اروپا اعلام کرد یک مریخپیمای روباتیک را که پیش از این قرار بود در سال ۲۰۱۱به سوی مریخ پرتاب شود، در سال ۲۰۱۳به فضا خواهد فرستاد. به گزارش سایت اینترنتی `بیبیسینیوز`، تاخیر یاد شده تفاوت چندانی در زمینه زمان رسیدن مریخپیما به مریخ ایجاد نخواهد کرد اما زمان بیشتری را جهت بهینهسازی کاوشگر روباتیک `اگزومارس`( (ExoMarsدر اختیار کارشناسان آژانس فضایی اروپا قرار خواهد داد.
با توجه به این تاخیر، آژانس فضایی اروپا احتمالا بودجه درنظر گرفته شده برای این ماموریت را از ۵۰۰میلیون یوریو به ۸۰۰میلیون یورو افزایش خواهد داد و برای ارسال این مریخپیما به فضا به جای استفاده از موشکهای روسی `سایوز` از یک موشک اروپایی `آریان `۵استفاده خواهد کرد.
بر اساس طرح قبلی قرار بود یک موشک `سویوز` کاوشگر `اگزومارس` را از پایگاه فضایی `بایکنور` در قزاقستان برای فرود روی سطح مریخ به فضا ببرد، اما بر اساس طرح جدید با توجه به ظرفیت بالاتر موشکهای `آریان ،`۵علاوه بر کاوشگر `اگزومارس`، یک سفینه مدارگرد مریخ نیز در همین ماموریت به فضا ارسال میشود که این مدارگرد در مدار سیاره مریخ اطلاعات را از مریخپیما که روی سطح سیاره در حرکت است گرفته و به زمین ارسال میکند.
براساس تصمیمات جدید آژانس فضایی اروپا، زمان بیشتری برای ایجاد فناوریهای حساس مورد نیاز در این ماموریت از قبیل بالشتکهای هوای مورد استفاده به عنوان ضربهگیر در هنگام فرود، چتر نجات مافوفق صوت و سامانههای کنترلی، حرکتی و جهتیابی مریخپیما مورد نیاز خواهد بود که موکول کردن زمان آغاز ماموریت به سال ۲۰۱۳این زمان را در اختیار کارشناسان قرار خواهد داد. در صورت ارسال مریخپیمای آژانسفضایی اروپا در سال ،۲۰۱۳مریخپیمای `اگزومارس` در سال ۲۰۱۴روی مریخ فرود خواهد آمد.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
تحقیقات جدید نشان میدهد میتوان با قرار دادن آینههای عظیم در مدار سیاره مریخ، نور خورشید را روی محدوده کوچکی از سطح این سیاره بازتاب داد و آن منطقه از مریخ را برای فعالیت انسانها مهیا کرد. به گزارش سایت اینترنتی `نیوساینتیست`، محققان دانشگاه ایالتی `آریزونا` در `تاکسن` آمریکا در مطالعهای که هزینه آن توسط سازمان `ناسا` تامین شده، در حال بررسی امکان گرم کردن بخشهایی از مریخ از طریق بازتاب نور خورشید توسط آینههای فضایی هستند.
در طرح مطرح شده توسط این محققان، ۳۰۰بالن عظیم به قطر ۱۵۰متر و دارای سطحی براق و منعکسکننده نور در کنار یکدیگر در مدار مریخ قرار میگیرند تا بتوانند روی هم یک آینه عظیم به طول ۱/۵کیلومتر در فضا ایجاد کنند و نور خورشید را به سوی محدودهای به طول یک کیلومتر از سطح مریخ متمرکز بتابانند. با این روش میتوان دمای محدوده مذکور از سطح مریخ را از دماهای بسیار پایین کنونی سطح مریخ(بین -۶۰تا -۱۴۰درجهسانتیگراد) به دمای قابل زیست ۲۰درجه سانتیگراد افزایش داد.
در چنین دمایی فضانوردان دیگر نیازی به لباسهای سنگین و عایقبندی شده ندارند و میتوانند با آزادی عمل بیشتری در سطح مریخ فعالیت کنند و به علاوه از این نور تقویت شده خورشید میتوان برای تامین برق توسط باتریهای خورشیدی بهره گرفت. از سوی دیگر با گرمای ایجاد شده میتوان ذخایر یخ موجود در سطح مریخ را جهت استفاده آب آشامیدنی فضانوردان آب کرد و همچنین به عنوان ماده اولیه تولید سوخت سفینه فضانوردان که برای بازگشت آنها به زمین لازم است، مورد استفاده قرار داد. تصاویر تهیه شده توسط کاوشگر فضایی `مارس اکسپرس` که هماکنون در مدار سیاره مریخ گردش میکند از وجود دریاچههای منجمد کوچک در قطب شمال این سیاره خبر داده است.
ایرنا
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
استفن هاوکینگ فیزیکدان برجسته انگلیسی اعلام کرد نسل بشر برای حفظ بقای خود باید به سیارات موجود در سایر منظومههای ستاره- سیارهای موجود در جهان کوچ کند. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، `هاوکینگ` روز پنجشنبه در مصاحبه با شبکه خبری `بیبیسی` اعلام کرد: تا زمانی که انسان به یک سیاره محدود شده باشد همواره خطر انقراض نسل او را تهدید میکند.
وی افزود: دیر یا زود فجایعی مانند برخورد شهاب سنگهای عظیم با کره زمین و یا بروز جنگهای هستهای میتوانند نسل انسان را از زمین محو کند اما اگر انسان در سایر سیارات، مناطق مسکونی بدون وابستگی به منابع زمینی ایجاد کند، نسل بشر در آینده از انقراض نجات پیدا خواهد کرد.
به گفته `هاوکینگ`، از آنجا که در سیاره منظومه شمسی هیچ سیارهای با شرایط مشابه زمین وجود ندارد، انسان باید از منظومه خورشیدی خود خارج شود و در سایر منظومههای موجود در جهان به دنبال سیارهای با شرایط زیستی مناسب بگردد. وی یادآور شد حتی سفر به منظومه متعلق به نزدیکترین ستاره همسایه با استفاده از سفینههایی نظیر سفینه `آپولو` که از موتورهای پیشرانه با سوخت شیمیایی استفاده میکنند، در حدود ۵۰هزار سال طول خواهد کشید و به هیمن جهت انسان باید به دنبال دستیابی به وسایل نقلیه فضایی با سرعتهایی بسیار بالاتر باشد.
`هاوکینگ` عقیده دارد با روشهایی مانند استفاده از شتابدهنده `ماده و ضد ماده` ممکن است بتوان سفینههایی با سرعتهای بسیار بالا و حتی نزدیک به سرعت نور تولید کرد. این فیزیکدان ۶۴ساله که به دلیل ابتلا به بیماری نادر `لو گریگ` با صندلی چرخدار حرکت کرده و با کمک تجهیزات صوتی خاص سخن میگوید، روز پنجشنبه پیش از دریافت مدال `کوپلی` از انجمن سلطنتی انگلیس برای تقدیر از ۴۰سال فعالیتهای علمی، با رادیو `بیبیسی` مصاحبه کرده بود.
مدال `کوپلی` قدیمیترین جایزه برای دستاوردهای علمی در جهان محسوب میشود و از سال ۱۷۳۱تاکنون به دانشمندان برجستهای نظیر `چارلز داروین` `آلبرت اینشتین`، `لویی پاستور` و `سر جیمز کوک` اهدا شده است. نظریههای مطرح شده توسط `هاوکینگ` که پروفسور ریاضیات دانشگاه `کمبریج` نیز هست، سبب درک بهتر ماهیت اجرام آسمانی موسوم به `سیاه چاله` و نیز نیروی جاذبه شده است. وی تاکنون چهار کتاب پرفروش به چاپ رسانده که از جمله آنها میتوان به `تاریخچه خلاصهای از زمان` و `جهان درون یک پوست گردو` اشاره کرد. `هاوکینگ` در همین مصاحبه هدف بعدی زندگی خود را `سفر به فضا` اعلام کرده است.
ایرنا
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
سطح مریخ در تصاویر جدید در مقایسه با تصویرهایی که هفت سال پیش از همین منطقه گرفته شدهاند تغییر کرده است. به نظر میرسد که این تغییرناشی از جریان آب رودخانهای است که در این منطقه جریان داشته است.
بنا به گزارشی به نقل از دوایچ وله، محققان ایستگاه فضایی ناسا نشانههایی از جریان آب در سطح کره مریخ یافتهاند، آنان معتقدند در تصاویر جدید از مریخ دو رد بزرگ از جریان آب رودخانهای دیده میشود که هر کدام چند صدمتر طول دارند. به دلیل شرایط خاص اتمسفری مریخ، آب نمیتواند مدت زیادی بر سطح این سیاره در جریان باشد به همین دلیل یا به سرعت یخ میزند و یا بخار میشود. رد یافت شده این احتمال را قوت میبخشد که آب روان در لایههای زیرین در جریان است و گاه از صخرهها بیرون میزند . مدیر بخش تحقیقاتی سیاره مریخ در ناسا میگوید: اطلاعات تازهای که ما توسط ماهوارههای تخصصی دریافت کردهایم حاکی از آنند که به احتمال قوی در حال حاضر هم در سطح مریخ آب جریان دارد. ما تاکنون آب یخ زده و نشانههایی از بخار آب یافته بودیم. حضور آب جاری در مریخ احتمال وجود موجودات مریخی را هم قوت میبخشد. حیات میکرو ارگانیسمها، کوچکترین ذرات آبزی از آب جاری آغاز میشود.
منبع:news list
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
جدیدترین تحقیقات نشان می دهد که تغییرات ارتفاع خطوط ساحلی مریخ در اثر جابهجایی محور چرخش مریخ است. به این صورت که احتمالا این قطب ها بین 2 تا 3 میلیارد سال پیش حدود 3000 کیلومتر روی سطح این سیاره جابهجا شده اند. این جابهجایی قطب ها موجب شده است که خطوط ساحلی ارتفاعی متغییر داشته باشند.
حتی اگر از زمین به مریخ نگاه کنید دشتی که قطب شمال آن را احاطه کرده است همانند ناحیه ای انباشته از رسوبات ته نشین شده در بستر یک اقیانوس است. در دهه ی 1980 تصاویر فضاپیمای وایکینگ چیزی شبیه دو خط ساحلی بسیار قدیمی را در نزدیکی قطب شمال مریخ نشان داد که طول آن ها چند هزار کیلومتربود و عوارضی مشابه با عوارض نواحی ساحلی زمین داشتند. این خطوط ساحلی با نام های عربستان(Arabia) و دوترونیلوس(Deuteronilus) مربوط به 2 تا 4 میلیارد سال قبل هستند.
در دهه ی 1990 نقشه بردار سراسری مریخ متعلق به ناسا سطح مریخ را با دقت 300 متر نقشه برداری کرد و متوجه شد که ارتفاع این خطوط ساحلی در نقاط مختلف تا چندین کیلومتر تغییر می کند و آن ها همانند موجی هایی با طول چند هزار کیلومتر هستند. در زمین ارتفاع این خطوط ساحلی تقریبا ثابت است٬ به همین دلیل بسیاری از کارشناسان نظریه وجود اقیانوس ها در مریخ را رد کردند.
دانشمندان دانشگاه برکلی به تازگی متوجه شده اند که تغییرات ارتفاع خطوط ساحلی مریخ در اثر جابهجایی محور چرخش مریخ است. به این صورت که احتمالا این قطب ها بین 2 تا 3 میلیارد سال پیش حدود 3000 کیلومتر روی سطح این سیاره جابهجا شده اند. این جابهجایی قطب ها موجب شده است که خطوط ساحلی ارتفاعی متغییر داشته باشند.
«میکائیل مانگا» ( Michael Manga) استاد دانشگاه برکلی و یکی از رهبران این تحقیق می گوید: `جابه جایی محور چرخش مریخ باعث تغییر شکل سطح سیاره و به وجود آمدن پستی و بلندی در خطوط ساحلی شده است`. «تیلور پرون» (Taylor Perron ) محقق اصلی این تحقیق می گوید: `در سیاراتی مانند زمین و مریخ که پوسته ی خارجی انعطاف پذیری دارند٬ سطح جامد رفتاری متفاوت با سطح اقیانوس دارد که باعث تغییرات غیریکسان سطح می شود`.
محاسبات پرون نشان می دهد که مقاومت پوسته ی ارتجاعی مریخ باعث تغییرات ارتفاع این خطوط ساحلی شده است. پستی و بلندی های عربستان و دوترونیلوس به ترتیب 2.5 و 0.7 کیلومتر تغییرات ارتفاع دارند.
«مارک ریچاردز»( Mark Richards) یکی از محققان می گوید: `نتیجه ی تیلور بسیار زیباست. توضیح دادن سبب وجود این پستی و بلندی ها با یک مدل ساده هیجان انگیز است. من هرگز نمی توانستم چنین چیزی را از قبل پیش بینی کنم`.
وی می افزاید:` این مدل تایید می کند که مریخ در گذشته اقیانوس داشته است`.
محاسبات پرون٬ مانگا٬ ریچاردز و همکارانشان نشان داد که دو خط ساحلی عربستان و دوترونیلوس در اثر جابه جایی های 50 و 20 درجه ای قطبین سیاره به وجود آمده اند. فرضیه مانگا میگوید که علت جابه جایی 50 درجهای، وجود اقیانوسی بزرگ در یکی از قطبین مریخ است. اگر جاری شدن آب باعث پر شدن قطب شمال سیاره شده باشد٬ جرم این مقدار آب قادر بوده است محور چرخش را 50 درجه به سمت جنوب حرکت دهد و سپس با ناپدید شدن آب٬ محور دوباره به جای اصلی خود بازگشته است.
مانگا می گوید که منبع ناشناخته ی آب احتمالا سیل بسیار عظیمی در این سیاره به وجود آورده است که گواه آن وجود دره های بسیار بزرگ در دشت «تارسیس» مریخ است. سپس یا آب بخار شده یا به لایه های زیرین نفوذ کرده است و نزدیکی سطح به صورت یخ زده و در اعماق به صورت مایع وجود دارد.
وجود چنین اقیانوسی در گذشته ی مریخ هدف مناسبی برای مطالعات بعدی کاوش گرهای مریخی است.
منابع:
www.spaceflightnow.com
www.spaceref.com
مجله نجوم
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!