منو
 صفحه های تصادفی
کره زمین
تیره شب بو
امام حسین علیه السلام و تفسیر آیه 61 سوره آل عمران
پیشگیری پوسیدگی دندان در سنین مدرسه
افسانه‌های صورتهای فلکی
بعد چهارم
هشتک «صورت فلکی»
پیشینه عملیاتی
قطع بسیار باریک در عکاسی
مقدار مصرف ویتامین
 کاربر Online
416 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  چهارشنبه 09 آذر 1384 [17:13 ]
  ستاره ‌شناسی یا طالع بینی
 


  • تفاوت ستاره ‌شناسی با طالع ‌بینی چیست‌؟
  • چرا اولی را علم و دومی‌ را شبه‌ علم می‌دانند‌؟

این دو مبحث از یک جا منشأ گرفته و در واقع در گذشته یکی بوده‌اند. مردم به مطالعه حرکت سیارات می‌پرداختند به این امید که علاوه بر رفتار خدایانشان ، بتوانند پدیده‌هایی زمینی ، از قبیل جنگها ، عزل و نصب پادشاهان و حوادث طبیعی را پیش‌بینی کنند. پیوند ستاره‌ شناسی با طالع ‌بینی با روی کار آمدن ستاره‌ شناسان یونانی و به خصوص گسترش مسیحیت شروع به شکستن کرد. اما در دوران رنسانس قوت یافت، حتی پس از نظریه کپرنیک که تصورات باطلی را که در مورد سیارات وجود داشت اساسا زیر سؤال می‌برد‌.

با این وجود در زمان یوهانس کپلر ، گالیله یا حتی آیزاک نیوتون که می‌گویند دستی در طالع‌ بینی داشته‌ ، ستاره ‌شناسان کم کم به نادرست بودن طالع ‌بینی پی بردند و از آن زمان تا به امروز واژه ستاره‌ شناس به شخصی اطلاق می‌شود که ابتدایی ترین کارش به کار بردن فیزیک برای بررسی اتفاقاتی است که در آسمان رخ می‌دهد‌. یک ستاره ‌شناس ابتدا به مشاهده می‌پردازد سپس از فیزیک و ریاضی استفاده می‌کند و به توصیف می‌پردازد، در مورد آینده و گذشته جهان نظریه می‌دهد. (همچون نظریه انفجار بزرگ؟!)

پدیده‌های مختلفی را پیش‌بینی می‌کند، مانند زمان طلوع و غروب خورشید ، اهله ماه ، کسوف و خسوف‌ها و ‌... (‌دقت کنید پیش‌بینی ، نه پیش گویی‌!‌) تفاوت اصلی طالع ‌بینی و ستاره‌ شناسی در به کار بردن روش علمی‌ است. جالب است بدانید که طالع ‌بینان حتی از ابزار کار علم ، مانند معادلات ریاضی ، نمودار‌ها ، کلمات تخصصی و‌ ... استفاده می‌کنند و حتی از کامپیوتر برای به دست آوردن موقعیت سیارات مختلف بهره می‌جویند، اما آن چه راهشان را از علم جدا ساخته و سبب شده که از آن تحت عنوان شبه ‌علم یاد شود، همان جای خالی روش علمی ‌است‌. یک دانشمند اندازه‌گیریهای دقیقی در شرایط کنترل شده انجام می‌دهد، آزمایش می‌کند، مشاهده می‌کند، به ارائه مدرک می‌پردازد. نظریه‌های پیشین را تصحیح می‌کند و در تمام مراحل هدف‌اش رسیدن به نظریه ایست که بیش‌تر با واقعیت سازگار باشد‌. علم " خود تصحیح‌ کننده" است‌.

اما طالع‌ بینان برای بهبود نظریه‌های‌شان آزمایش نمی‌کنند و تنها شواهدی که برای درستی حرف‌هایشان ارائه می‌دهند، سخنان افرادی است که می‌گویند چقدر پیش‌بینی‌های آنها دقیق بوده و به دردشان خورده‌است‌! در یک علم واقعی چنین حکایاتی به هیچ وجه قابل قبول نیست. و نیز یک طالع‌ بین هیچ‌گاه با تلسکوپش به آسمان نمی‌نگرد و تلاش نمی‌کند در مورد ستارگان ، سیارات ، کهکشانها و ‌... چیزی بیاموزد، مگر گاهی برای تفریح‌ ... گرچه آن هم بعید است‌!

یکی از کارهایی که در طالع ‌بینی صورت می‌گیرد، نسبت دادن خصوصیت‌های اخلاقی خاصی به منولدین ماههای مختلف است‌. بر این اساس که هنگام تولد آنها خورشید در چه صورت فلکی قرار داشته‌. برای مثال متولدین ماه دی را در نظر بگیرید، طالع بینان می‌گویند که هنگام تولد آنها خورشید در صورت فلکی جدی قرار داشته و به خاطر موقعیت خورشید دارای خصوصیاتی به شرحی که می‌دهند هستند‌. ... اما جالب است بدانید که این مطلب از پایه نادرست است‌!!! در مورد این که چگونه موقعیت خورشید می‌تواند بر ویژگیهای اخلاقی تأثیر بگذارد بحثی نمی‌کنیم، اما در این مورد که امروزه هنگام تولد فردی در دی ماه ، خورشید در صورت فلکی جدی نیست چه بگوییم‌؟ در گذشته در ماه دی خورشید در صورت فلکی جدی قرار می‌گرفته اما به سبب حرکت تقدیمی ‌زمین ، به مرور زمان مکان خورشید در ماههای مختلف دگرگون شده بطوری که امروزه در دی در صورت فلکی دیگری قرار می‌گیرد و در آینده باز هم در صورت فلکی دیگری ‌... یک فرض نادرست که پایه و اساس تمام کارهای بعدی است.



  امتیاز: 0.00