انتقال یافته از زمین شناسی : چرا ستارگان چشمک می زنند؟
جو یا آتمسفر که دور تا دور زمین را فرا گرفته، از چند لایه بروی هم به ضخامت تقریبی هزار کیلومتر، تشکیل شده است. ساکنین کره زمین، فضا را از پشت همین جو مشاهده می کنند در نتیجه شبها ستارگان را در حال چشمک زدن می بینند! در صورتیکه فضانوردان که در خارج از آتمسفر، ستارگان را تماشا کنند نور آنها را ثابت خواهند دید.
واقعیت این است که نور ستارگان ثابت است، ولی چون انسان ستاره ها را از پشت طبقات جو، تماشا می نماید در این حالت است که ستارگان، در حال چشمک زدن به نظر می رسند. لایه های اصلی آتمسفر عبارت می شود از: تروپوسفر، استراتوسفر، مزوسفر، تروموسفر، یونوسفر و اکزوسفر چون هر یک از لایه های فوق، دارای غلظت مخصوص به خود است، لذا وقتی نور ستارگان از لایه ای به لایه دیگر می رسد، می شکند واین شکست نور چندین بار صورت می گیرد، در نتیجه این شکستها، نور ستاره ها از حالت مستقیم خارج شده و در نظر ساکنین کره زمین به صورت چشمک زن در می ایند. جالب است بدانیم: اگر آتمسفر نبود، آسمان تاریک و سیاه دیده می شد، وجود جو باعث پراکندگی نور خورشید و رنگ آبی آسمان شده است در نتیجه فقدان آتمسفر، شبها بسیار سرد و روزها بسیار گرم می شد و بعلاوه زندگی در کره خاکی بوجود نمی آمد.
> انتقال یافته از زمین شناسی : چرا ستارگان چشمک می زنند؟
چشمک زدن ستارگان به دلیل اختلاف چگالی در لایه های مختلف جو می باشد و نوسانات لایه های بالایی جو به دلیل اختلاف دما و غیره موجب شکستهای پی در پی و چشمک زدن ستارگان می شود و نه فقط ستارگان بلکه سیاراتی مثل زهره و غیره نیز چشمک می زنند و ستارگان برای فضا نوردانی که بالای جو زمین هستند چشمک نمی زنند.
نور ستارگان قبل از رسیدن به چشم ما ، از یک لایه چند کیلومتری به نام اتمسفر یا جو زمین می گذرد. جو زمین کاملا متلاطم بوده و تراکم و سرعت جریان هوا در لایه های آن متفاوت است. پرتوهای نور ، مرتبا شکسته می شوند و در مورد اجسام بزرگی مانند ماه این شکست نمایان نیست. اما ستاره ها به علت دوری و بعد مسافت ، مانند یک منبع نور نقطه ای رفتار می کنند. شکست نور همچنین سبب می شود که نور ستاره ها متغیر به نظر برسد.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!