موفقیت شیمیدانان در ساخت نخستین موتور مولکولی که با نور حرکت میکند.
شیمیدانان هلندی توانستند با اتصال یک آلکن مارپیچ کایرال به یک نانوذرهطلا ، نخستین موتور مولکولی متصل به یک سطح جامد را که با نور حرکت میکند ابداع کنند.
محققان عقیده دارند این مولکول نصب شده ، میتواند اولین گام به سوی ساخت تجهیزات مکانیکی پیچیدهتر در مقیاس نانو حتی سیستمهایی جهت استفاده از نور خورشید باشد.
"Ferigna .Ben L" و همکارانش در دانشگاه Groningen ، یک مولکول چرخان را به یک شیء جامد متصل کردند و یک ابزار نانومکانیکی تهیه کردند.
"پروفسور T.Ross Kelly" ، استاد شیمی دانشگاه بوسترن که خود یک موتور مولکولی مبتنی بر سوخت شیمیایی ساخته است میگوید: نصب این موتورها بر روی یک سطح اهمیت زیادی دارد، زیرا میتواند انجام برخی از کارها مانند حرکت یک بار یا محموله یا تغییر ماهیت سطح در پاسخ به یک محرک را آسانتر کند.
تیم تحقیقاتی Ferigna از دو گروه تیولی برای اتصال موتور مولکولی خود به یک نانوذره طلا استفاده کردند. دو پایه هشت کربنی نیز این تیولها را به موتور آلکنی وصل میکند. در واقع انتخاب این اتصالات دراز به منظور حداقل کردن برهمکنشهای الکترونی مستقیم بین آلکن و ذره طلا انجام گرفته است.
این پژوهشگران با ایزومریزاسیون نوری پیوند دوگانه ، این موتور را به حرکت درمیآورند.
این نیرو ، گروه متیل را از مرکز فضایی مولکول به موقعیتی که از نظر انرژی نامطلوب است منتقل میکند. در اثر گرم شدن ، این ایزومر ناپایدار یک انحراف مارپیچی را متحمل شده و درست به اندازه 180 درجه میچرخد.
به گزارش ایسنا از ستاد ویژه توسعه فنآوری نانو ، حرکت مولکول در این مرحله جهت دار نیست. با تکرار فرآیند ایزومریزاسیون چرخش مولکول به 360 درجه میرسد.
"دکتر Balzani" یکی از پیشگامان مکانیک مولکولی در دانشگاه Bologna در ایتالیا میگوید که موتور مذکور کار خاصی را در حال حاضر انجام نمیدهد؛ اما این سیستم این مزیت را دارد که با تحریک نور عمل میکند.
این پدیده گام مهمی به سوی ساخت سیستمهای مصنوعی است که در آینده با بکارگیری انرژی خورشیدی برای پردازش اطلاعات یا تبدیل انرژی منجر خواهد شد.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!