پیش از اختراع تلسکوپ جهان بسیار کوچک بود و به زمین، خورشید، پنج سیاره و تعدادى ستاره محدود مى شد. اما پس از اختراع تلسکوپ گستره وسیع ترى از جهان در مقابل دیدگان ما قرار گرفت.
تلسکوپ یکى از مهمترین اختراعات قرن هفدهم است هرچند که دانشمندان سال ها پیش از توانایى عدسى براى بزرگ تر کردن اجسام مطلع بودند. اولین تلسکوپى که عملاً مورد استفاده قرار گرفت در سال 1608 ساخته شد. هانس لیپرهى و یاکوب متیوس از جمله اولین افرادى بودند که توانستند تلسکوپى با قدرت کم بسازند. اما گالیله کسى بود که توانست در سال 1609 با استفاده از تلسکوپ به مشاهده دقیق اجرام آسمانى بپردازد. وى توانست با استفاده از تلسکوپش به تماشاى اقمار مشترى بپردازد و تصویر هایى از آن رسم کند. از زمان گالیله به بعد ساخت تلسکوپ با پیشرفت هاى فراوانى همراه بوده است.
امروزه ما با تلسکوپ هاى بسیار قدرتمندى که در اختیار داریم مى توانیم اجرامى را که میلیون ها سال نورى از ما فاصله دارند، مشاهده کنیم. گذشته از تلسکوپ هاى بسیار قوى که در بسیارى از مناطق جهان به جمع آورى اطلاعات مشغولند، تلسکوپ هاى بسیارى هم در خارج از زمین و در مدار، دورترین اجرام را رصد مى کنند که تلسکوپ فضایى هابل از مشهور ترین آنان است. امروزه تلسکوپ هابل مى تواند تصویر هایى از دورترین نقاط براى ما ارسال کند که به گمان بسیارى از دانشمندان مرز جهان ما محسوب مى شود. گذشته از این تلسکوپ هایى وجود دارند که در گستره اى از طیف کار مى کنند که براى چشم انسان غیر مرئى است. مانند پرتو هاى رادیویى، گاما و اشعه ایکس.
هر چند که امروزه انواع مختلفى از تلسکوپ ها وجود دارند که در گستره وسیعى از طول موج ها کار مى کنند، اما براى بسیارى از آماتورها و حتى اخترشناسان حرفه اى یک تلسکوپ نورى خوب، بهترین گزینه است که مى تواند خود را ساعت ها با آن مشغول کرده و در آسمان بى پایان شب دست به اکتشاف بزنند و لذت گالیله از تماشاى اقمار مشترى را یک بار دیگر شخصاً تجربه کنند.تلسکوپ شکستى (تلسکوپ هاى مجهز به عدسى) از جمله اولین تلسکوپ ها هستند ولى خیلى زود مشخص شد که ساخت و استفاده از تلسکوپ هاى با بازتابى (مجهز به آینه) بسیار آسانتر است. عدسى ها را فقط مى توان از پیرامون آن نگه داشت و همین نکته باعث مى شود که عدسى در اثر سنگینى وزن خودش خمیده شود اما آینه ها این محدودیت را ندارند.
با توجه به اینکه تلسکوپ ابزارى محورى در ستاره شناسى است، شناخت دقیق آن براى هر کسى که بخواهد اقدام به فعالیت هاى رصدى کند از اهمیت بسیار برخوردار است. کتاب «فناورى تلسکوپ ها» مى تواند کاربر را در پیدا کردن موقعیت اجرام آسمانى، انواع مختلف تلسکوپ ها، شناخت نور، شناخت حرکت ها، انواع مختلف نصب و دیگر موارد مرتبط یارى دهد. هر چند که این کتاب براى دانشجویان فیزیک تالیف شده است اما شیوه تدوین کتاب به گونه اى است که همه دوستداران نجوم و آسمان بیکران شب مى توانند از آن بهره مند شوند.
طيف نگارها از مهمترين ابزارهاي اخترشناسي نوين اند كه شايد بي اغراق مهمترين نقش را در بررسيهاي اختر نگاشتي داشته اند. با استفاده از طيف نگارها ميتوانيم به دانشمان در خصوص تركيب و حركت ستاره ها بيافزاييم. بررسي مستقيم ستارگان تقريبا غير ممكن است (به دليل دوري آنها و نيز دماي بسيار زيادشان) اما ستارگان بطور مداوم نورشان را بسوي ما گسيل مي كنند، بنابراين بايد از اين نورها بيشترين بهره علمي را برد و طيف نگارها (طيف سنجها) چنين بهره مندي را ممكن مي سازند و اين ابزارها در نوع ساده تر خود از منشوري تشكيل شده اند كه نور ستارگان را تجزيه كرده و طيف حاصل از نور آن را به ما مي دهند.
البته انواع جديدتر طيف نگارها بجاي منشور از صفحات شبكه داري استفاده مي كنند كه اين صفحات همان نقش منشور را دارند. طيف ستارگان نشان دهنده تركيبات سازنده ستاره ، دماي سطحي و حركت آن ستاره نسبت به ما است.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
CCD ها ابزارهایی هستند که برای تصویربرداری دیجیتالی بسیار دقیق از اجرام آسمانی مورد استفاده قرار میگیرند. این ابزارهای الکترونیکی صفحات حساسی دارند که با برخورد فوتونها به پیکسلهای این صفحات ، تقویت و تشدید رخ میدهد و در نهات تصاویری با کیفیت و دقت بسیار عالی از اجرام آسمانی ایجاد میگردد. از دیگر مزایای این ابزار ، امکان ثبت و دیدن همزمان تصاویر و نیز دستکاری در تصاویر به منظور افزایش کیفیت ، بزرگنمایی و ... با روندی بسیار ساده و نیز برگشت پذیر است.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
میکرومترها نیز از جمله ابزارهایی هستند که در اندازه گیری (مکانی) نجومی نقش مهمی دارند. این ابزارها از سه سیم و یک ریز سنج تشکیل شدهاند. دو سیم از سه سیم مذکور به موازات هم قرار دارند و سیم سوم نیز بر این دو عمودند. دو سیم موازی با ریزسنج حرکت میکنند و به تعین فاصله زاویه ای می پردازند. برای مثال می خواهیم عرض ظاهری ماه را محاسبه کنیم. کافی است یکی از دو سیم موازی را بر یک لبه ماه قرار دهیم و سیم دوم را بر لبه دیگر ماه ، به این ترتیب مقدار اندازه زاویه ای ماه را روی ریزسنج کنار میکرومتر می خوانیم. لازم به ذکر است که مجموعه میکرومتر به شکل یک عدسی چشمی تهیه میشود که بر تلسکوپ سوار شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
میکرومترها نیز از جمله ابزارهایی هستند که در اندازه گیری (مکانی) نجومی نقش مهمی دارند. این ابزارها از سه سیم و یک ریز سنج تشکیل شده اند. دوسیم و یک ریز سنج تشکیل شده اند. دوسیم از سه سیم مذکور به موازات هم قرار دارند و سیم سوم نیز بر این دو عمودند. دوسیم موازی با ریزسنج حرکت می کنند و به تعین فاصله زاویه ای می پردازند. برای مثال می خواهیم عرض ظاهری ماه را محاسبه کنیم. کافی است یکی از دوسیم موازی را بر یک لبه ماه قرار دهیم و سیم دوم را بر لبه دیگر ماه، به این ترتیب مقدار اندازه زاویه ای ماه را روی ریزسنج کنار میکرومتر می خوانیم. لازم به ذکر است که مجموعه میکرومتر به شکل یک عدسی چشمی تهیه می شود که بر تلسکوپ سوار شده و مورد استفاده قرار می گیرد.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
ناشناس
در : شنبه 14 بهمن 1385 [06:47 ]
طرز کار با اسطرلاب و فرازیاب
دارا
در باره اسطرلاب که میگویند همان جام جم یا جام جمشید و ابزار ستاره شناسی و مطالعه بروج آسمان است علاقمندان میتوانند در این سایت اطلاعات جالبی را ببینند . اسطرلاب وسیله ایست که زاویه و نتیجتا ارتفاع ستارگان را در فلک نشان میدهد. زاویه را با نگاه مستقیم به ستاره از داخل لوله آن و پیدا کردن زاویه آن نسبت به خط افق پیدا کرده و ارتفاع ستاره را از روی آن حساب میکنند . سایت را ببینید:
خودتان هم با کمک یک خط کش و یک نی نوشیدن و وزنه ای مانند شاقول یک اسطرلاب ساده بسازید و نقاله ای هم در انتهای آن و نزدیک چشمی آن قرار دهید .با ساختن آن میتوانید به دوستانتان روش کار اسطرلاب را بیاموزید .
با وسیله ای که میسازید میتوانید اجسام فضایی را که امروز دو تای آن روی شهر زنجان دیده شد ارتفاعش را پیدا کرده و به نیرو های مربوطه گزارش کنید . (خبر را در رسانه اینترنتی بازتاب ببینید)
با کمک این مادول فرازیاب الکتریکی و یک برنامه ساده کامپیوتری میتوانید یک فرازیاب بسازید و بلندای ستارگان و یا اجسام در آسمان را با آن پیدا کنید .این قطعه میتواند استفاده نظامی هم داشته باشد .
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!