ابرهای لایه استراتوسفر روی قطب ممکن است زیبا به نظر برسد، اما به تخریب ازون کمک میکند.
محققین میگویند: ترکیبی از تغییرات اقلیمی و آلودگی جوی ، به لایه ازون روی قاره اروپا آسیب میزند. این پژوهشگران هشدار دادهاند که لایه ازون بر روی اروپای شمالی و مرکزی امروزه نسبت به 50 سال قبل نازکتر شده است. این نتایج با جمع آوری اطلاعات ازون از 35 ایستگاه از منطقه "گرینلند" تا "تنریف" در ماههای ژانویه تا مارس 2005 حاصل شده است. تحلیل اولیه این اطلاعات به علاوه اطلاعاتی که از طریق ماهواره دریافت شده است، آشکار ساخت که تقریبا یک سوم مولکولهای ازون در استراتوسفر قطب شمالی در زمستان گذشته نابود شده است. در بهار اخیرهوایی که لایه ازون آن نازک شده از روی قطب به سمت جنوب رانده شد، بطوری که بخشهای بزرگی از اروپای مرکزی را در برگرفت. در گرد همایی علوم زمین اروپا در وین اعلام شد که بطور کلی در برسیهای بعمل آمده در زمستانهای اخیر قطب شمال ، تقلیل میزان ازون بر فراز این منطقه مشاهده شده است، اما کاهش 30 درصدی امسال قابل مقایسه با تاثیر سالهای گذشته نیست.
Markus Rex محقق انستیتو تحقیقات قطبی و دریایی" آلفرد واگنر" واقع در پوتسدام آلمان میگوید: بخشی از کاهش ازون در این منطقه بعدا با سرازیر شدن ازون از نواحی جنوبی تر ترمیم میشود. در واقع این کاهش ازون با پیشروی و تنگتر شدن منطقه آسیب ، تجدید خواهد شد. با این وضعیت اگر یک اروپایی در فصل بهار در معرض تابش آفتاب (بویژه اگر در ارتفاعات و یا در معرض بازتابش نور از سطوح برفی باشد)، فقط پس از 20 دقیقه ، دچار آفتاب سوختگی خواهد شد. محققین هشدار دادهاند که ممکن است تابش خورشید ، اثرات بسیار وخیم تری روی حیوانات و گیاهان داشته باشد، چرا آنها قادر به پوشاندن سطح پیکر خود نیستند.
ازون زمانی تخریب میشود که مولکولهای اکسیژن با ترکیبات شیمیایی مهاجمی که خود ناشی از واپاشی کلروفلوروکربنها (CFCs) هستند، واکنش میدهد. استفاده از CFCs با تاکید زیادی در پروتکل مونترال در سال 1987 میلادی ممنوع شده است. اما این ترکیبات ، مواد با طول عمر بالایی هستند و حداقل تا 50 سال دیگر نیز در قطبین به تخریب لایه ازون ادامه خواهند داد.
به نظر میرسد تغییرات اقلیمی اثرات این ترکیبات را بدتر میکند. ابرهای خیلی بلند که حاوی اسید نیتریک ، اسید سولفوریک و آب میباشند باعث تغییر شکل بسیار سریع CFCs به ترکیبات بسیار مهاجم تر میشوند. زمستانهای غیر عادی قطب شمال که با افزایش دمای سطح زمین قابل پیش بینی نیز بودند، ظاهرا در تشکیل اینگونه ابرها موثرند. برای شناخت سرنوشت لایه ازن قطب شمال در آیندههای دورتر ، ابتدا دانشمندان باید بدانند که چگونه گازهای گلخانهای بر دمای لایههای بالای اتمسفر تاثیر میگذارد. مدلهای فعلی استراتوسفر نشان میدهد که قطب در حال گرم شدن است.
امتیاز: 3.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!