بالا بودن قند خون برای سلامتی مضر است و میتواند خطرناک باشد.
کنترل قندخون میتواند از ابتلا به اختلالات بسیاری جلوگیری کند از جمله: سکته قلبی، سکته مغزی، بیماریهای چشمی که میتواند منجر به نابینایی یا ضعف بینایی شود، آسیبهای عصبی که میتواند باعث ایجاد درد یا برعکس بیحسی در اندامها شود، مشکلات کلیوی و بیماریهای مربوط به لثه و دندانها.
بالا بودن قند خون لزوما به معنای ابتلا به دیابت نیست. در برخی موارد، فرد هنوز مبتلا به دیابت نشده است اما قند خون او بالاست. در واقع بالا رفتن قندخون افراد را شدیداً مستعد ابتلا به دیابت میکند.
تحقیقات نشان میدهند افرادی که در این مرحله قرار دارند، با اصلاح سبک زندگی خود، خصوصا الگوی غذایی شان، میتوانند احتمال ابتلا به دیابت را تا ۶۰ درصد کاهش دهند.
برای مثال، کاهش ۵ الی ۷ درصد از وزن بدن در کاهش احتمال ابتلا به دیابت بسیار موثر است. تغذیه و ورزش دو عامل مهم در کاهش وزن هستند.
پس برای کاهش وزن و در پی آن کاهش قند خون، باید دریافت کالری را کاهش و سوخت و ساز بدن را افزایش داد. یکی از موثر و ساده ترین راههای کاهش دریافت کالری، مصرف سبزیجات است.
اکثر سبزیجات کالری و کربوهیدرات کمی دارند و به همین دلیل گزینهای ایدهآل برای افراد دیابتی محسوب میشوند. سبزیجات، خصوصا سبزیجات سبز و پهن برگ، منبعی غنی از فیبر، ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها هستند.
همچنین بخش زیادی از حجم و وزن سبزیجات از آب تشکیل شده است. به همین دلیل هم توصیه میشود افرادی که به
دنبال کاهش وزن و متعاقب آن کاهش قند خون هستند روزانه حداقل سه الی پنج وعده سبزیجات مصرف کنند.
به دلیل بالا بودن آب موجود در این مواد، مصرف سبزیجات موجب ایجاد احساس سیری بدون دریافت کالری زیاد در افراد میشود. بدین ترتیب، افراد دیابتی مجبور به تحمل گرسنگی نیستند. هر یک وعده سبزیجات به معنای یک پیمانه سبزیجات خام یا نصف پیمانه سبزیجات پخته است.
سبزیجات مفید برای کاهش قندخون از جمله سبزیجاتی که برای کاهش قند خون مفید هستند میتوان به این موارد اشاره کرد: کنگر، مارچوبه، انواع جوانه، کلم بروکسل، کلم بروکلی، کاهو، هویج، گل کلم، کرفس، خیار، ترب، تربچه، بادمجان، تره فرنگی، قارچ، بامیه، پیاز، فلفل دلمهای، اسفناج، کدو، گوجه فرنگی و شلغم.
- از جمله سبزیجاتی که افراد دیابتی باید در مصرف آنها دقت بیشتری به خرج دهند، سبزیجات نشاستهدار هستند. با وجود اینکه در اغلب موارد به افراد دیابتی توصیه میشود برای کاهش قندخونشان سبزیجات زیادی مصرف کنند، سبزیجات نشاستهدار از این قاعده مستثنا هستند. نشاسته این نوع سبزیجات بعد از پخته شدن تبدیل به قند شده و خیلی زود توسط بدن جذب میشود.
یکی از بارزترین مثالهای سبزیجات نشاستهدار، سیب زمینی است. سیبزمینی به دلیل بالا بودن میزان نشاسته موجود در آن، میتواند برای افراد دیابتی و افرادی که دارای قندخون بالایی هستند مضر باشد. البته این بدین معنا نیست که باید این سبزیجات را از رژیم غذایی حذف کرد.
افراد دیابتی میتوانند با مشورت پزشک خود به میزان محدود و مشخصی از این مواد استفاده کنند.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!