درد زانو اگر به یکباره پیش آمده و شدید باشد احتمالا ناشی از آسیب است و دردهای مزمن و پیشرونده معمولا به دلیل بیماریهای زمینهای ایجاد میشوند.
برخی مکملهای تغذیهای ممکن است در زانو دردهای حاد ناشی از آسیب، به ترمیم بافت کمک کنند. نقش تغذیه در زانو دردهای مزمن پررنگتر است و نیاز به تغییرات رژیم غذایی و مشاوره تغذیه دارد.
علل زانو درد: اگرچه زانودرد مزمن مشکل شایع سالمندان است، اما ممکن است حتی در جوانان نیز مشاهده شود. اصلیترین علت مرتبط با تغذیه در این مشکل، ابتلا به استئوآرتریت است، اما علتهای دیگری مثل ضعف ماهیچههای پا، چاقی، نقرس، مشکلات استخوانی و آسیبهای فیزیکی هم در بروز آن موثرند.
استئوآرتریت یک اختلال پیش رونده است که شامل تحلیل غضروفها همراه با التهاب موضعی میباشد و ممکن است برای کاهش التهاب از داروهای ضدالتهابی مثل پروفنها استفاده شود که عوارض متعددی مثل زخم معده ایجاد میکنند.
هر چند استفاده از این داروها در برخی موارد اجتناب ناپذیر است، اما استفاده از مواد غذایی که حاوی منابع ویتامینهای C و E، کاروتنها، فلاوونوئیدها، کوئرسیتین و ژنیستین هستند میتواند نیاز به این داروها را کاهش دهد.
وزن خود را کنترل کنید: اضافه وزن و چاقی در خط اول تهدید کنندههای سلامت قرار دارد و در ایجاد اکثر بیماریها از جمله درد زانو نقش دارد. پر واضح است که چاقی موجب افزایش وزن میشود بویژه اینکه زانوها بیشترین بار ناشی از اضافه وزن را تحمل میکنند. به علاوه، چاقی موجب ایجاد واکنشهایی در بدن میشود که بروز بیماریهای التهابی نظیر استئوآرتریت را افزایش میدهند، بنابراین تنظیم برنامه غذایی برای داشتن وزن سالم بهترین درمان زانو درد در اکثر افراد است.
پیروی از یک رژیم غذایی مناسب، علاوه بر کمک به کاهش وزن با تامین مواد مغذی مورد نیاز و ممانعت از دریافت غذاهای مضر مثل گوشتهای فرآوری شده و چربیهای اشباع موجب بهبود بیماری نیز میشود.
بخش ضروری همه برنامههای کاهش وزن، فعالیت بدنی منظم است که معمولا در افراد مبتلا به درد زانو نادیده گرفته میشود. معمولا این افراد به دلیل درد ناشی از حرکت، فعالیت بدنی خود را کاهش میدهند، اما باید توجه داشت که ورزش مناسب و زیر نظر متخصصین به کاهش بیماری کمک نموده و همچنین با قویتر کردن ماهیچهها کمک زیادی به بهبود این بیماری میکند.
غذاهای مناسب انتخاب کنید: برخی غذاها حاوی آنتیاکسیدانها و مواد ضدالتهابی دیگری هستند که در کاهش درد زانو موثرند. به طورکلی مصرف غذاهای سالم مثل غلات کامل، میوهها و سبزیهای تازه، ماهیها و لبنیات به بهبود این مشکل کمک میکند. برخی مواد غذایی اثر ویژهای در کاهش درد زانو دارند .
سیر و پیاز: این دو ماده غذایی که ضد میکروب هستند، در کاهش بروز همه عفونتها موثرند و دردهای مرتبط با عفونت را کاهش میدهند. به علاوه حاوی ترکیبی هستند که در کنترل و کاهش آسیب مفاصل کمک می کنند. همچنین کوئرستین که در پیاز، انگورقرمز و سیب یافت میشود، در کاهش زانو درد مفید است.
سنجد: سنجد دارای خواص آنتیاکسیدانی بوده و سرشار از مواد معدنی و ویتامینها است. این ماده غذایی به دلیل خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی خود در درمان بسیاری از بیماریها بویژه بیماریهای قلبی- عروقی و دردهای استخوانی موثر است. در طب سنتی نوشیدن شیر گرم به همراه پودر سنجد برای کاهش درد زانو توصیه میشود.
روغن زیتون: روغن زیتون خواص ضدالتهابی دارد و مصرف شکلهای خوراکی آن باعث کاهش مشکلات مفصلی میشود. همچنین ماساژ زانو با روغن زیتون به ویژه اگر گرم باشد در کاهش درد موثر است. در طب سنتی ماساژ زانو با روغن زیتون همراه زردچوبه و یا خردل توصیه شده است.
مـاهــی: ماهیها به خصوص ماهیهای چرب منابع ویتامینD و اسیدهای چرب امگا-۳ هستند که هر دو برای کاهش دردهای مفصلی توصیه شدهاند. ماهیهای کوچک مثل ماهی کیلکا را میتوان با استخوان مصرف کرد که در این صورت منبع سرشار کلسیم هم خواهند بود.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!