لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک و خامه گروهی از موادغذایی هستند که ارزش غذایی زیادی دارند.
در هرم موادغذایی، لبنیات جایگاه ویژهای دارند و تاکید میشود هر فرد با توجه به سن و جنس خود، روزانه بین 2 تا 4 واحد شیر یا سایر لبنیات مصرف کند.
- پروتئین لبنیات بسیار مرغوب و منحصربه فرد است، کلسیم مورد نیاز بدن را هم تامین و از بروز اختلالات و ضایعات استخوانی پیشگیری میکند و مصرف کافی آن در کودکان و نوجوانان نیز رشد قدی آنها را افزایش میدهد. لبنیات همچنین بهترین منبع انواع ویتامینها از جمله ویتامین A و ویتامینهای گروه B بهویژه B2 هستند.
- شیر و ماست از نظر ارزش تغذیهای تفاوتی با هم ندارند. در حقیقت ماست، همان شیری است که قسمتی از قند آن تخمیر و به اسیدلاکتیک تبدیل شده است. میزان ترشی ماست به مقدار این تخمیر بستگی دارد بهطوری که هر چقدر میزان بیشتری از قند ماست تخمیر شود، ماست ترشتر خواهد شد. از آنجا که شیر هنگام تبدیل شدن به ماست حرارت میبیند و آب آن تبخیر میشود، پس یک لیوان سرخالی ماست به اندازه یک لیوان شیر ارزش تغذیهای دارد اما مقدار انرژی ماست کمی کمتر است. از سوی دیگر، کلسیم و عناصر معدنی نیز به دلیل اسیدلاکتیک موجود در ماست بهتر جذب میشوند.
- ارزش پروتئینی پنیر کمتر از شیر و ماست است اما از آنجا که فشرده میشود، معمولا کلسیم بیشتری دارد و به همین علت گفته میشود یک قوطی کبریت یا 30 تا 45 گرم پنیر به اندازه یک لیوان شیر دارای کلسیم است.
در شیر 2 گروه پروتئین وجود دارد؛ پروتئینهای محلول در آب که حدود (20 درصد پروتئین شیر گاو) و پروتئینهای غیرمحلول در آب (حدود 80 درصد پروتئین شیر گاو). وقتی شیر به پنیر تبدیل میشود، 20 درصد پروتئین مرغوب محلول در آب وارد آب پنیر میشود و درواقع از بین میرود.
- چربی شیر بهطور متوسط حدود 3.5 درصد است؛ شیرهای معمولی حدود 2.5 و شیرهای کمچرب 1.5 یا کمتر از 0.5 درصد. خامه حدود 20 درصد چربی دارد. با توجه به اینکه با مصرف هر گرم چربی 9 کیلوکالری انرژی به بدن میرسد، پس 100 گرم خامه یعنی 20 گرم چربی و حدود 180 کیلوکالری انرژی. این انرژی فقط به چربی خامه مربوط میشود و باید انرژی قند و پروتئین موجود در خامه را هم در نظر بگیریم.
-کشک برعکس خامه است یعنی چربی پایین و پروتئین بالایی دارد. در روشهای صنعتی- سنتی چربی شیر کاملا گرفته میشود و سایر مواد باقیمانده حرارت میبینند تا خشک شوند. کشک منبع خوب پروتئین است. کشک خشک حدود 70 درصد پروتئین مرغوب دارد و کشک تازه برحسب مقدار آب دارای پروتئین کمتری است.
- یک کودک بعد از اینکه از شیر گرفته میشود، حداقل به 3 واحد لبنیات در روز نیاز دارد. افراد بالغ نیز باید 3 واحد لبنیات در طول روز مصرف کنند. افراد سالمند نیز حداقل باید 3 واحد از این گروه مصرف کنند. البته هر واحد لبنیات نیز برابر است با یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست سرخالی یا یک قوطی کبریت پنیر.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!