از زمانی که سیاره فراخورشیدی HD 189733b در سال 2005 کشف شد، به دلیل اندازه، مدار فشرده و نزدیکی آن به زمین یکی از اهدافی بود که مورد مطالعه زیاد قرار گرفت. با توجه به بررسی های قبلی، ستاره شناسان فکر می کردند که این سیاره ممکن است اتمسفری به رنگ آبی آسمانی داشته باشد. بررسی های بیشتر با تلسکوپ فضایی هابل تأیید کرد که این سیاره واقعاً اتمسفری لاجوردی دارد که بسیار شبیه به رنگ آبی اقیانوس های زمین است.
اما رنگ آبی این سیاره به خاطر اقیانوس ها نیست بلکه آن یک غول گازی بزرگ است که در فاصله نزدیکی از ستاره خود به دور آن می گردد. این سیاره با اشعه های X ای که ده ها هزار برابر قوی تر از اشعه هایی است که زمین از خورشید دریافت می کند، بمباران شده و نوسانات شدید دمایی را متحمل می شود (دمای آن به بیش از 1000 درجه سلسیوس می رسد). ستاره شناسان می گویند، احتمالاً در بادهایی که سرعت آنها 7000 کیلومتر در ساعت است، باران شیشه می بارد.
نه! مسلماً جایی نیست که شما بخواهید به آنجا رفته و آن را ببینید!
این اولین باری است که رنگ یک سیاره فراخورشیدی توسط هابل بررسی و تأیید شده است.
HD189733b سیاره فراخورشیدی به اندازه مشتری است که به دور یک کوتوله زرد که جزئی از یک باینری (سیستم دوتایی ستاره ها) به نام HD189733b است می گردد و در صورت فلکی Vulpecula (روباهک) و در فاصله تقریبی 62 سال نوری از زمین قرار دارد.
جو آبی این سیاره ناشی از انعکاس نور اقیانوس های گرم نیست بلکه دلیل آن اتمسفر آشفته و مه آلود آن است که گفته می شود ذرات سیلیکات در آن می بارند که نور آبی را پخش می کنند. مشاهدات اولیه شواهدی مبنی بر پراکندگی نور آبی بر روی سیاره را نشان می داد اما آخرین مشاهدات هابل شواهد محکمی از این کشف در اختیار محققان قرار داد.
برای انجام این اندازه گیری ها، دانشمندان از طیف سنج هابل قبل، در طول و بعد از عبور سیاره از پشت ستاره اش استفاده کردند. بدین ترتیب وقتی که سیاره دقیقا در پشت ستاره بود آنها شاهد افت زیادی در ناحیه آبی طیف بودند که این یعنی سیاره آبی رنگ است.
تیم می گوید: این کشف در مطالعات بعدی که روی اتمسفر دیگر سیارات فراخورشیدی انجام می گیرد مفید خواهد بود.
منبع خبر: universetoday
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!