اخترشناسان موفق به کشف و اندازه گیری جرم جوانترین منظومه خورشیدی شده اند
اخترشناسان جوانترین منظومه خورشیدی را که هنوز در حال شکل گیری است کشف کرده اند، ستاره نوزادی که دیسک چرخانی آن را احاطه کرده است. این ستاره در فاصله 450 سال نوری از ما و در صورت فلکی ثور قرار گرفته است.
در حال حاضر جرم این ستاره یک پنجم جرم خورشید است اما طبق گفته دانشمندان احتمالاً با جذب مواد بیشتر از اطراف خود، وزن آن در نهایت به اندازه خورشید خواهد شد. مواد موجود در این دیسک برای به وجود آوردن هفت سیاره به اندازه مشتری کافی است.
سن این منظومه خورشیدی تازه متولد شده بیشتر از 300000 سال نیست که در مقایسه با عمر 4.6 میلیارد ساله خورشید و سیاراتش، بسیار کم است.
با اندازه گیری جابجایی دوپلر امواج رادیویی، کربن مونوکسید موجود در دیسک، مشخص شد که سرعت چرخش دیسک با فاصله مواد از ستاره تغییر می کند درست به همان شکلی که سرعتهای مداری سیارات به نسبت فاصله شان از خورشید تغییر می کند. این الگو، چرخش کپلری نامیده می شود. Hsin-Fang Chiang از دانشگاه ایلینویز می گوید: “چرخش کپلری نشان دهنده یکی از اولین گام های ضروری در تشکیل سیارات است. از آنجایی که دیسک به وسیله چرخش خودش پشتیبانی می شود، در جریان مواد به سوی پیش ستاره دخالت کرده و اجازه می دهد تا فرآیند شکل گیری سیارات آغاز شود`.
جان تبین از رصدخانه اخترشناسی رادیویی، می گوید: `از خیلی جهات این منظومه بسیار به منظومه خورشیدی ما (وقتی بسیار جوان بود) شباهت دارد. با مطالعه این منظومه سیاره ای درک بهتری از چگونگی تشکیل ستاره ها و منظومه های سیاره ایشان به دست می آوریم.`
ترجمه شده از: Sciencedaily
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!