منو
 کاربر Online
793 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  سه شنبه 06 اردیبهشت 1390 [09:01 ]
  به راستي پلوتو ديگر سياره نيست؟
 

به نظر مي‌رسد كه بايد كمي بيشتر به موضوع پلوتو فكر كنيم. در سال 1930 يك جوان به نام كلايد تومبا، پلوتو را در منظومه شمسي كشف كرد و براي حدود 76 سال اين جرم كشف شده، سياره پلوتو ناميده مي شد.


تصویر
تصويري كه توسط يك هنرمندي از دنياي يخ‌زده پلوتو كشيده شده است


اما در يك تصميم جنجال بر انگيز در سال 2006 توسط اتحاديه بين‌المللي نجوم كه پيشنهاد آن را مايك براون داده بود، پلوتو سياره كوتوله ناميده شد. با تعريف جديد، پلوتو ديگر سياره نيست و البته يك سيارك هم نيست. اكنون آن يك سياره كوتوله است. زيرا پلوتو قادر نيست مدار خود را به طور مستقل حفظ نمايد و گاهي از سياره نپتون به خورشيد نزديك‌‌تر مي‌شود. اما مردم اين موضوع را براي تغيير نام دليل قانع كننده‌اي نمي‌دانند. بسياري از مردم سراسر جهان خشم خود را از جامعه علمي نجوم اعلام كرده‌اند. بسيار جاي تعجب است كه چطور عموم مردم، سياره پلوتو را به عنوان آخرين سياره دوست دارند و حاضر نيستد كه آن را از دست بدهند و به عنوان يك سياره كوتوله بپذيرند. اما آيا زمان باعث خواهد شد كه عموم مردم آن را به عنوان يك سيارك كوتوله پذيرند؟ اين پاسخ را گذر زمان خواهد داد. همچنين يك تيم از اختر شناسان انگليسي اخيراً كشف كرده‌اند كه در جو پلوتو منو‌اكسيد كربن وجود دارد. در واقع مي‌توان گفت كه پلوتو جو دارد.


تصویر
در طيف جو پلوتو، دي اكسيدكربن قابل مشاهده است


در سال 1988 ستاره شناسان اعلام كردند كه ضخامت جو پلوتو 100 كيلو متر است و بعد از آن تخمين 1500 كيلومتر را اعلام كردند و اينكه اين جو از گاز متان و نيتروژن تشكيل شده است. البته اين گاز براي سياره‌اي كه طول مدار آن حدود 248 سال است غير عادي مي‌نمايد. اما يافتهاي جديد تيم دانشگاه سنت اندروز با تلسكوپ هاوايي نشان داد كه جو پلوتو از اين هم ضخيمتر است و با موادي مانند منو اكسيد كربن، جو آن را تا 3000 كيلومتر تخمين زده اند. البته اين امكان وجود دارد كه جو منواكسيد كربن در اين سياره اخيراً به وجود آمده باشد. گروهي از ستاره‌شناسان متعقدند در سال1989 كه پلوتو به نزديك‌ترين فاصله رسيد، ممكن است گرماي خورشيد باعث ذوب مناطقي يخ‌زده در سطح اين سياره شده باشد و خارج شدن اين گازها از سطح و پوشش دادن اطراف سياره باعث به وجود آوردن جو شده باشد. البته نكته مهمي نيز در مورد پلوتو است و آن اينكه همان تيم دانشگاه سنت اندروز اعلام كرده كه در طيف جو سياره پلوتو، انتقال به قرمز اندكي مشاهده شده است و اين نشان‌گر آن است كه اين جو در حال دور شدن از سياره است و اين بسيار غير معمول است و مي‌دانيد كه اين يعني چه؟ يعني اينكه دمي به دنبال سياره پلوتو در حال حركت است. البته اين امكان وجود دارد كه لايه‌هاي بالاي جو پلوتو به وسيله بادهاي خورشيدي حركت كند و مسيري را در فضا بپيمايد. اما تصور كنيد كه واكنش عموم مردم چه خواهد بود اگر روزي عنوان شود كه: پلوتو ديگر يك سياره كوتوله هم نيست بلكه يك ستاره دنباله‌دار است.


تصویر
مدار سیاره پلوتو

منبع خبر: universetoday

  امتیاز: 0.00