منو
 کاربر Online
480 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  شنبه 28 آذر 1388 [09:53 ]
  بارش شهابی دو پیکر و افسانه های مربوط به آن
 

جوزا یکی از صور فلکی دایره البروجی است. بنا بر افسانه های یونانی ` پولوکس ` فنا ناپذیر بود، زیرا او پسر پدر خدایان، یعنی زئوس بود. ولی کاستور بر خلاف برادرش، از نوع بشر بود و به همین دلیل جزو فناپذیران به شمار نمی آمد. هر دو ی آن ها قهرمانان بزرگی بودند و در همه حال کنار یکدیگربوند و هیچ گاه از هم جدا نمی شدند. هنگامی که کاستور در نبردی کشته شد، جدایی از برادر برای پولوکس تحمل ناپذیر بود . به خصوص این مساله که کاستور می باید به قلمرو تاریک زیرزمینی مردگان می رفت، پولوکس را خیلی آزار می داد. به این جهت ` پولوکس ` از پدرش خواهش کرد که اجازه دهد او هم بمیرد تا بتواند به برادر فناپذیرش بپیوندد.
زئوس که تحت تاثیر این عشق برادرانه قرار گرفته بود، به پولوکس پیشنهاد کرد، به جای اینکه همیشه نزد خدایان در ` المپ ` ( Olympus ) زندگی کند، با کاستور به طور نوبتی یک روز را در قلمرو مردگان و روز دیگر را در المپ به سر آورد. پولوکس بدون مکث و تفکر تصمیم گرفت این پیشنهاد را بپذیرد تا دیگر هرگز مجبور به جدایی از کاستور نباشد.
چندی پس از آن، زئوس به پاس وحدت و وفاداری دو برادر به یکدیگر آنها را به ستارگانی نورانی در آسمان تبدیل کرد. از آن زمان آنها به شکل صورت فلکی دو پیکر در آسمان زمستان می درخشند و آدمیان را به یاد عشق برادری و رفاقت و دوستی می اندازند.
در افسانه های دیگری آمده است که این دو برادر در سفر دریایی ` آرگو ` نیز، که هدفش بازپس گیری پوست طلایی قوچ ( حمل ) بود، شرکت داشتند. می گویند هنگامی که خطر واژگونی کشتی آن ها در طوفان می رفت ، دو برادر دریای کف آلود را آرام کردند. شاید به این خاطر است که می گویند صورت فلکی جوزا برای دریانوردان خوش اقبالی می آورد.
در روم باستان نیز این دو برادر مورد احترام بودند. می گویند دو برادر در سال 490 پیش از میلاد به رومیان کمک کردند تا در جنگ پیروز شوند. در همان روز آنها با لباسی ارغوانی رنگ در رم ظاهر شدند و بر سر یک چشمه به اسبان خود آب دادند و پس از آن ناپدید شدند. مردم رم به منظور سپاسگزاری و قدردانی برای پیروزی در جنگ، معبد بزرگی به یادبود دو برادر برپا کردند، که امروزه هنوز هم خرابه های آن بر جاست.
این صورت فلکی متعلق به نیمکره ی شمالی آسمان است و در اوائل اسفند ماه به بهترین وضعیت رصدی خود می رسد.
514 درجه مربع از آسمان متعلق به این صورت فلکی است. سایر اجرام غیر ستاره ای این صورت فلکی عبارت است از:
M 35 یا NGC2168 که از دسته ی خوشه های باز ستاره ای و دارای قدر ظاهری برابر با 1/5 است. این خوشه ی زیبا مساحتی برابر 28 دقیقه قوسی از آسمان را می پوشاند و در دوربین های دوچشمی کوچک هم به وضوح قابل رویت است. این خوشه 3000 سال نوری با ما فاصله دارد.
NGC 2129 که یک خوشه ی باز ستاره ای با قدر 7 و مساحتی برابر 5 دقیقه قوسی است و ابزار های آماتوری نسبتا بزرگ قابل تشخیص است. فاصله این خوشه تا خورشید برابر 6000 سال نوری است.
NGC 2392 که یک سحابی از نوع سیاره ای و با نام سحابی اسکیمو بسیار مشهور است . این سحابی زیبا 2500سال نوری با ما فاصله دارد و در تلسکوپ های نسبتا بزرگ و بزرگنمایی ها بالا به شکل یک توده ی مه قابل رویت است. قدر ظاهری این سحابی 9 است و تنها 7/0 دقیقه قوسی از مساحت آسمان را اشغال کرده است.
ستارگان اصلی پرنورش کاستور آلفا جوزا - castor - راس التوام المقدم یا راس پیکر پیشین با قدر 6/1 و پولوکس بتا جوزا - pollux - راس التوام الموخر یا راس پیکر پسین با قدر 1/1، حتی در آسمان شب شهرهای بزرگ نیز جلب توجه می کنند به راحتی می توان آن ها را یافت. این دو ستاره به یاد برادرانی دو قلو چنین نام گرفته اند.
در اواخر این ماه و در بلند ترین شب های سال آسمان، میزبان شهاب های جوزایی است.
شهاب‌های پرنوری که در دل هوای سرد زمستانی آتش بازی زیبایی راه می‌اندازند تا منجمان آماتور را به زیر سقف زیبای آسمان بکشانند و دقیقا در آغازین روزهای فصل سرما به ملاقات جو زمین می‌آیند تا آخرین بارش چشمگیر سال را به نمایش بگذارند.
شهاب‌های این بارش برخلاف اکثر بارش های شهابی سال بر اثر عبور زمین از میان ذرات به جا مانده از سیارک فایتون ۳۲۰۰ پدید می‌آیند. این شهاب‌ها سرعت خیلی کمی نسبت به شهاب های دیگر دارند ( ۳۵ کیلومتر در ثانیه ) و با رنگ سفیدشان مانند شعله‌ای زیبا به نظر می‌رسند.
کانون این بارش در ۲ درجه‌ای شمال شرق ستاره ی کاستور قرار دارد، ولی شما برای دیدن شهاب‌ها باید به شعاع حدود ۴۵ درجه‌ای کانون بنگرید.
در بارش شهابی امسال که در شامگاه 23 آذر رخ می داد من به اتفاق دوستانم برای رصد این بارش زیبا اقدام کردیم و در منطقه ای دور از نور شهر تهران توانستیم حدود 80 شهاب در ساعت رصد کنیم.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  شنبه 28 آذر 1388 [09:59 ]
  بارش شهابی دو پیکر و افسانه های مربوط به آن
 

سلام دوست گرامی
از ارسال مطلب مربوط به صورت فلکی دوپیکر تشکر می کنیم.لطف کنید و منبع بخش تئوری آن را ارسال کنید. همچنین مکان رصد و تعداد افراد شرکت کننده در رصد را نام برده و چنانچه عکسی از این رصد گرفته اید برای ما ارسال کنید.
با تشکر

  امتیاز: 0.00