در شبی آرام ، آسمانی صاف و پر ستاره، چنین به نظر می رسد هر آنچه می بینیم ستارگانی بیشمار در بیکران آسمان هستند. اما واقعیّت این است که در میان این انبوه ستارگان، سیاراتی نیز وجود دارند که غالبا افراد کم تجربه آنها را با ستاره ها اشتباه می گیرند. حال آنکه ستارگان و سیارات با توجه به ساختار فیزیکی، شیمیایی، دور یا نزدیک بوذنشان، و مواردی از این دست, با یکدیگر تفاوت دارند.
در این جا به پنج تفاوت عمده آنها نسبت به یکدیگر می پردازیم:
1.ستاره یک تودهی گازی متراکم است که توسط گرانش خودی نگه¬داشته میشود. دمای بسیار زیاد داخل ستارگان، باعث میشود ماده نتواند به صورت جامد یا مایع باشد. از طرفی فشار زیاد درون آنها هم باعث چگالی زیاد ستاره میشود. ستارگان در فضا حرکت میکنند، اما به دلیل فاصله بسیار زیاد ستارگان از زمین، از دید ناظر زمینی ستارگان نسبت به هم در مکانهای ثابتی در آسمان قرار دارند. ولی سیارات منظومه شمسی به دلیل فاصله نزدیکشان، در آسمان و در بین زمینه ستارگان حرکت میکنند و شبیه به ستارگانِ سرگردان هستند.
2.سیارات اجرامی هستند که تحت تاثیر نیروی گرانش ستارگان هستند و به واسطه بازتاب نور ستاره مرئی هستند. سیارهها ممکن است به صورت تودههای خاکی، سنگی و یا گازی باشند. در میان سیارات منظومه شمسی ما، چهار سیاره عطارد، ناهید، زمین و مریخ خاکی هستند و بقیه به صورت توده گازی میباشند.
3.ستارگان دارای حیات و مرگ هستند. از خود تولید انرژی میکنند و با پایان یافتن سوختشان به ستارهای خاموش و مرده تبدیل میشوند. ولی سیارات چنین نیستند. موجودیت آنها به ستارگان بستگی دارد. با خاموشی ستاره، سیارات هم دیگر از خود نوری ندارند.
4.ستارگان در آسمان چشمک میزنند در حالی که سیارات با نور پایدارتری میدرخشند. دلیل آن هم ساده است. سیارات به خاطر نزدیکیشان به ما، به صورت قرص نورانی دیده میشوند و همین نقطهای نبودن آنها به مانند ستارگان، باعث میشود با نور پایدارتری بدرخشند.
5.سیارات با تلسکوپ به صورت قرصهای کوچک و نورانی دیده میشوند، اما هرچه قدرت تلسکوپ و قطر دهانه آن بیشتر شود، سیاره نیز بزرگتر دیده می شود. ولی ستارگان حتی با بزرگترین تلسکوپها هم فقط به صورت نقاط نورانی مشاهده میشوند.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!