تاریخچۀ و تعیین شکل زمین ( زمین در فضا )- قسمت اول
چون کرۀ زمین مکان زندگی بشر و جانداران است و تمام فعالیتهای انسان و سایر جانداران و گیاهان روی این کره انجام می شود لازم است این سیاره و سپس خورشید و سایر سیارات و ستارگان دیگر و موقعیت آنان در فضا مورد مطالعه قرار گیرد .
در زمانهای بسیار قدیم ، پیش از اینکه بشر مطالعات و شناخت خود را نسبت به کره ای که روی آن زندگی می کند شروع نماید تصور می کرد زمین مسطح بوده و ابتدا و انتهایی دارد . به طوریکه تمدنهای آسیای جنوب غربی و آفریقا می پنداشتند که ساحل جنوبی سرزمین عربستان که همان سرزمین یمن و عمان فعلی است انتهای زمین است بطوریکه یکی از پادشاهان آن منطقه باغ زیبایی بنا کرد که آنرا بهشت شدّاد خواند یعنی انتهای دنیا که به بهشتی منتهی می شود .
برخی دیگر تصور می کردند زمین از قطعات بزرگ خشکی و پهنه های آبی تشکیل شده که هیچ حد و مرزی ندارد .
بابلیها و یونانیان قدیم نیز نخستین افرادی بودند که در مورد جغرافیا و علوم مختلف اکتشافات و مطالعات خود را زودتر شروع کرده و تصوری که از شکل زمین توسط بابلیها روی لوحۀ سنگی حک شده است شکل زمین را مسطح و گرد تنظیم نموده اند که اطراف آن را آب فرا گرفته است و بابل در مرکز زمین قرار دارد .
هندیان قدیم می پنداشتند که زمین در پشت فیلهای بزرگی قرار دارد و فیلها همگی بر پشت یک لاک پشت بزرگ شناور در اقیانوسها ایستاده اند .
در سال 528 پیش از میلاد، فیثاغورس نخستین کسی بود که کروی بودن زمین را اعلام کرد. پس از اعلام این نظریه مطالعات در مورد آن آغاز شد و پس از مشاهدات مختلف از قبیل دور و نزدیک شدن کشتیها از ساحل دریا و یا از روی سایۀ زمین روی ماه هنگام خسوف ثابت گردید که زمین کروی شکل است .
اولین کسی که 300 سال پیش از میلاد مسیح شکل زمین را کاملاً تشخیص داد و محیط آن را حساب کرد دانشمند معروف یونانی اراتوستن است. این دانشمند مشاهده نمود که هنگام ظهر آفتاب در شهر اسوان مصر به طور قائم می تابد در حالیکه در همان موقع از روز اشعۀ آفتاب در شهر اسکندریۀ مصر با زاویه ای مایل می تابد . او از روی سایۀ اجسام این زاویۀ انحراف را به دست آورد و از طرف دیگر فاصلۀ این دو شهر را با امکانات آن زمان اندازه گیری کرد .
( در سال 1385 دانش آموزان گروه نجوم پژوهش سرای دانش آموزی محمدبن زکریای رازی آموزش و پرورش ناحیه یک شهر ری موفق شدند با همکاری دانش آموزان کشورهای تایلند و هندوستان و ایتالیا شعاع زمین را با استفاده از روش اراتوستن محاسبه نمایند. خطای آنها در این آزمایش 2.5 درصد بود).
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!