نگریستن به آسمان شب، این طبیعت فراموش شده و لذت بردن از زیبایی های آن منظره ای را در خاطر ما ثبت می کند که هیچ گاه به فراموشی سپرده نمی شود.
شاید بتوان نجوم و هیات را نخستین علم در عالم هستی دانست چرا که انسان از بدو خلقت سوالهای بیشماری را در باره این کره سیاه رنگ عظیم در ذهن خود می پروراند، تصور اینکه ستاره ها نقاط نورانی پرچ شده بر کره آسمان هستند و خیال آنکه کل کائنات به دور زمین می چرند و ما در مرکز عالم ایستاده ایم آن قدر غرور آفرین بود که بشر قرنها با این ایده به حیات خود ادامه می داد و توان رد آن را از خود سلب نموده بود.
در این میان وارد نمودن خرافات و اعتقادات قومی و قبیله ای به این حوزه آن چنان شدت یافته بود که کمتر کسی توان نو اندیشی در این زمینه را در خود می دید، ایجاد اشکال مختلف با استفاده از ستاره ها، نقش کردن بعضی باورها بر آسمان و ساختن صورت های فلکی مختلف را می توان از این موارد دانست.
اما امروز اوضاع به گونه ای دیگر رقم خورده و بشر با پیشرفت چشمگیری که داشته توانسته است مرزهای بسیاری از علم را شکافته و به جلو حرکت کند. امروز همه می دانیم که ستاره ها نقاط نورانی پرچ شده بر کره آسمان نیستند. امروز می دانیم که بین ستاره های یک صورت فلکی ارتباط فیزیکی وجود ندارد و هزاران رمز و راز دیگر که همه به لطف پیشرفت بشر رمز گشایی شده اند. اما با این وجود هنوز آسمان شب اعجاز و زیبایی خود را از دست نداده و هرگاه که به آن می نگری باز شیفته عجایب و عظمت آن می شوی.
اما سوالاتی اینجا مطرح می شود که اندکی تامل درآن می تواند مفید واقع شود.
1-مزایای شناخت آسمان شب چیست؟
2-برای لذت بردن از آسمان شب چه باید کرد؟
3-آیا ورود به دروازه های علم نجوم آن دنیای پر رمز و راز را در نظر افراد از بین نمی برد؟
و........
1-آشنایی با آسمان شب این امکان را به ما می دهد که با بسیاری از عقاید و علایق انسان هایی که قرن ها پیش از ما زیسته اند آشنا شویم.
شناخت صورت های فلکی و جهت یابی یکی دیگر از مزایای شناخت آسمان شب است.
2-یک نقشه آسمان شب، یک چراغ قوه، آسمانی تاریک و دلی پر از عشق و علاقه را می توان ابتدایی ترین لوازم آشنایی با آسمان دانست. با کمی پشتکار، تلاش و سعی و خطا موفق می شوید.
در گامهای اول به سمت استفاده از وسایلی مانند دوربین وتلسکوپ و ... نروید.
3-آنچه مسلم است انسان همیشه نسبت به از بین رفتن و فروریختن تصورات خود بسیار حساس بوده، به گونه ای که بسیاری همیشه از ترس این اتفاق سالها خود را در خرافات و عقاید پوشالی اسیر می نمودند اما نجوم و آسمان شب آن قدر زیبایی و عجایب در درون خود دارد که لذت تفکر در باره آن را با هیچ فعل دیگری نمی توان مقایسه نمود، رصد سیاره زحل، مشتری و اقمار آن، سحابی ها و خوشه های ستاره ای و کهکشان های مختلف آنقدر لذت بخش است که به جرات می توان گفت اکثر منجمین آماتور با یک بار دیدن این اجرام برای سالها خود را اسیر این علم زیبا کرده اند.
یک تجربه:
برای لمس بهتر و بیشتر مفاهیم بالا، و برای اینکه بدانید چرا گذشتگان همیشه معتقد بودند که زمین در مرکز عالم است و ستاره ها به دور زمین می چرخند انجام آزمایش ساده ولی زیبا و جذاب زیر را توصیه می کنیم:
وسایل لازم:
1- دوربین عکاسی که قابلیت ثبت تصویر با سرعت B را داشته باشد.
2- سه پایه
3- سیم دکلانشور
4- فیلم عکاسی، ترجیحا با حساسیت بالای 100
روش کار: بعد از قرار دادن فیلم در دوربین و اتصال بدنه دوربین به سه پایه، سرعت دوربین را بر روی گزینه B قرار داده، فوکوس لنز را به حالت بی نهایت برده و دیافراگم را کاملا (کمترین عدد) باز کنید. حال دوربین را به سمت قسمتی از آسمان نشانه روید، دکلانشور را فشار دهید، بگذارید فیلم شما یک ساعت نور ببیند و بعد از آن یک بار دیگر دکلانشور را به فشارید. آنچه شما پس از چاپ می بینید شبیه تصویر زیر است.
حال شما هم می توانید ادعا کنید که همه دنیا به دور زمین می چرخد!! براستی چرا؟؟
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!