برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
ناشناس
در : چهارشنبه 14 شهریور 1386 [19:44 ]
برخی ویژگیهای ستارگان
با سلام
من مدتی است این سایت را مطالعه میکنم و مطالب علمی زیبایی را در آن میخوانم.
به هین دلیل تصمیم گرفتم تا مقاله ای را که برای یک همایش ستاره شناسی ارسال کردم و در آنجا ارائه دادم برایتان بفرستم.
ریحانه علامه فلسفی از تهران
برخی ویژگیهای ستارگان
ستارگان ، گویهای بزرگ حاوی گازهای داغ و تابنده اند. خصوصیات ستاره نظیررنگ ،دما ،اندازه و تابندگی توسط جرم آن (مقدار ماده موجود درآن ) تعیین می شوند. خصوصیات ستارگان بسیار متفاوت می باشند زیرا جرم ستارگان متنوع است . خصوصیات هر ستاره منفرد نیزمتغیر است . زیرا در چرخه حیاتش دچار تغییرات درونی می شود . هنگامی که شبها به آسمان می نگرید به نظر می آید که ستارگان سوسو می زنند یا درخشندگی آنها لحظه به لحظه تغییر می کند . این سو سو زدن از حرکت هوا در جو زمین حاصل می شود .همانگونه که شیشه نور را خم می کند ، هوا نیز نور ستاره را می شکند . چون مناطق مختلف هوا با حجم گوناگون حرکت می کنند . نور ستاره به مقادیر مختلف خم می شود ، بدین ترتیب قدرت نور ستاره ای که به چشمتان می خورد تغییر می کند و چنین به نظر می رسد که ستاره سوسو می زند. ستارگان بنا به خصوصیات طیفی شان طبقه بندی می شوند .طیف ستاره از طریق تجزیه تشعشع آن به عناصری که شدت تشعشع طول موجهای مختلف را نشان می دهند،حاصل می شود . با این اطلاعات دما،رنگ و ساختار شیمیایی ستاره استنتاج می شود . هفت نوع طیف اصلی وجود دارد که هر کدام با حرفی از الفبای انگلیسی شناخته می شوند . هر کدام از طیفها زیر مجموعه های دارند که از 5 تا 9 شماره گذاری شده اند . با چشمغیر مسلحدر یک شب تاریک وبدون ماه و در هوای صاف می توان حدود2500 ستاره را در آسمان شناسسایی کرد ، با دوربین یا تلسکوپ میتوان میلیونها ستاره را تشخیص داد تمامی این ستارگان دور دست خورشیدها یا به عبارت دیگر گلوله های گازی پر حرارتی هستند که در سطح خود می توانند تا هزاران درجه و درون خود تا میلیونها درجه حرارت داشته باشند . در حقیقت بعضی از آنها با شدتی ده هزار برابر خورشید می درخشند و برخی از آنها هم خیلی کم نورتراز ستاره مرکزی منظومه ما هستند ولی تمام ستارگان در یک مورد مشترک هستند آنها در ژرفای درون خود از طریق تبدیل هیدروژن به هلیم انرژی هسته ای تولید می کنند این چشمه جوشان انرژی به ستارگان کمک می کند که عمری بسیار طولانی داشته باشند . مثلاً خورشیدبا مواد سوختنی که دارد 10 میلیارد سال عمرخواهد . انرژی ایجاد شده در مرکز ستاره به خارج منتقل می شود واز سطح ستاره به شکل پرتوهای ماورای بنفش ، رونتگن ، ذره ای ، نوری ، گرمایی و امواج رادیویی انتشار می یابد . برخی از ستارگان در پایان عمر خود از طریق انفجارهای بسیار عظیم از بین می روند . آنگاه از آنها فقط گویهای مادی کوچک و کاملاً در هم فشرده ای باقی می ماند که در علم ستاره شناسی ،کوتوله های سفید ، ستاره نوترونی ویا سیاهچاله نامیده می شوند . خورشید هم روزی تبدیل به یک کوتوله سفید خواهد شد .
رنگهای ستارگان :
رنگستاره به دمای سطحی بستگی دارد. ستارگان آبی داغترین ستارگانند وستارگان سفید ، سردترند.بعد از اینها ستارگان زردو نانجی قرار دارد و سردترین ستارگان قرمزند . شاید دمای ستارگان آبی رنگبه 50هزار درجه سانتیگراد برسد، حال آنکه دمای سطح ستارگان قرمز تا 2 هزار درجه سانتیگراد پایین است . اصطلاح درخشندگی به پرتو افکنی ستاره با هر طول موجی دلالت می کند . مثلاً با افزایش درخشندگی ستاره ممکن است ستاره علاوه بر نور مرئی بیشتر پرتو مادون قرمز و ماوراء بنفش بیشتری ساطع کند ، ولی قدرتهای مطلق و ظاهری معیار درخشش نور مرئی ستاره اند . جرم ستاره نمایانگر میزان ماده موجود در آن است . واحد اندازه گیری جرم ستارگان می تواند جرمخورشیدی باشد. جرم اکثر ستارگان دیگر بین 08/0 تا 60 برابر جرم خورشیدی است ، هر چند که جرم معدودی از ستارگان به 120 برابر خورشید می رسد . اگر جرم ستاره ای از ستاره دیگر بیشتر باشد ، ضرورتاً قطرش بزرگتر نیست زیرا اندازه ستاره به میزان تراکم موادش بستگی دارد برخی ازستارگان اسامی مشخصی دارند اغلب این اسامی ریشه ای عربی دارند که میراث منجمان صده های 8و9 میلادی است اما اکثر ستارگان بی نامند . در عوض آنها با نام لاتینی صورت فلکی و حرفی از الفبای یونانی شناسایی می شوند.
درخشندگی ستاره :
درخشندگی ستاره شدت پرتو افکنی آن است .درخشندگی نور مرئی آن بر اساس قدر اندازه گیری می شود . هر چقدر عدد قدرکمتر باشد ،ستاره درخشانتر است . قدر ظاهر درخشندگی جرم سماوی را از دید ناظر زمینی می سنجد . هر چقدر جرم سماوی دورتر باشد ،نورش بیشترسیرمی کند، بیشترپراکنده می شود و کم نورتر به نظرمی رسد. قدر مطلق درخشندگی جرم سماوی را در حالتی می سنجند که اگر در فاصله معین 6/32 سال نوری قرار داشته باشد نورش با همان شدت مشاهده می شود.
ماده میان ستاره ای :
فاصله های بین ستارگان هر کهکشان ، با محیط میان ستاره ای پر شدهکه عمدتاً حاوی گازهای هیدروژن و هلیم مقداری ازسایر گازها و تندکی غبار است . توزیع و دمای این ماده نامساوی است و چگالیش میلیاردها بار کمتر از هواست . اکثر محیط میان ستاره ای شامل ابرهایی است که برخی از آنها را می توانیم در صورت انتشار یا انعکاس نور ستارگان در داخل یا اطراف آنها و یا انسداد نوراجرام سماوی دورتر به صورت سحابی شناسایی کنیم . محیط میان ستاره ای با ذرات بادهای ستاره ای و مواد خاج شده از ستارگان در حال مرگ غنی می شود . محیط میان ستاره ای حدود 10 درصد جرم کهکشان راه شیری را تشکیل می دهد و این رقم از سایر ویژگیهای کهکشانهای مار پیچی است .اکثر مواد میان ستاره ای کهکشانهای مارپیچی در بازوها و محل تشکیل ستارگان قرار دارد . کهکشانهای بیضوی ،ماده میان ستاره ای اندکی دارند ،زیرا همه آن را برای تشکیل ستارگان مصرف کرده اند . اشعه های کیهانی ذرات اتمی پر انرژی هستند که تقریباً با سرعت نور در فضا حرکت می کنند . منشا اشعه های کیهانی که بالاترین انرژی را دارند ، بیرون کهکشان است و آنها از کهکشانها و کوازارهای فعال ریشه می گیرند . منشا اشعه های کیهانی کم انرژی انفجار و بقایای ابر نواخترها وپالسارهای درون کهکشان ماست .
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
با سلام خدمت شما دانش آموز گرامی
خوشحال هستیم از اینکه مطالب سایت مورد توجه شما قرار گرفته است.مطالب شما را در سایت قرار دادیم. لطف نموده و منابع را که بسیار برای ما مهم است قید کنید.
با تشکر
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!