منو
 کاربر Online
356 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline معصومه قاسمی 3 ستاره ها ارسال ها: 372   در :  چهارشنبه 24 آبان 1385 [05:10 ]
  راهکارهایی برای توسعه صنعت فضا در ایران
 

تنی چند از فعالان عرصه هوا فضا به مناسبت هفته جهانی فضا در گفت وگو با فارس راهکارهایی برای توسعه صنعت فضا در ایران ارائه کردند که مشروح آن گزارش شده است.

رئیس پژوهشگاه هوافضا گفت: هم اکنون در دنیا «همکاری در تسخیر فضا» یک اصل شده و ما هم باید این اصل را در کشور نهادینه و پیاده کنیم.

محسن بهرامی، رئیس پژوهشگاه هوا فضا در گفتگو با خبرنگار علمی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه بعد از انقلاب اسلامی در حوزه هوا فضا فعالیت‌های جدی زیادی صورت گرفته است، گفت: وزارت علوم این رشته را وارد دانشگاه‌ها کرد به طوری که در دو دانشگاه صنعتی امیرکبیر و صنعتی شریف این رشته در مقطع دکتری و در دانشگاه خواجه نصیر الدین توسی این رشته در مقطع تحصیلات تکمیلی دانشجو می‌پذیرد.

از لحاظ تربیت نیروهای انسانی متخصص ما در ایران فعالیت خوبی داشتیم و این فعالیت‌ها در حال رشد است.

وی با اشاره به اینکه کشورهای منطقه در زمینه فنی بخش فضا فعال نیستند، خاطر نشان کرد: بیشتر فعالیت‌های فضایی منطقه در ایران انجام می‌شود، با برنامه‌ریزی‌ و پایه گذاری که در این زمینه در ایران شده ما هدف چشم‌انداز بیست ساله قرار گرفتن در رده بالا منطقه خواهیم رسید، تشکیل سازمان فضایی به این موضوع کمک می کند زیرا که توجه ملی به این موضوع می‌شود و از تخصص نیرو‌هایی تربیت شده استفاده خواهد شد.

رئیس پژوهشگاه هوا فضا در ادامه تصریح کرد: ‌پژوهشگاه هوا فضا که از از هشت سال قبل زیر نظر وزارت علوم تاسیس شده است که در بخش‌های غیر دفاعی، تحقیق و پژوهش در این حوزه فعالیت می‌کند و استفاده از این تحقیقات و پژوهش‌ها سبب خواهد شد تا در چند سال آینده شاهد تحولات چشمگیری در زمینه هوا فضا در کشور باشیم.

وی بخش فضا از لحاظ سیاسی و اقتصادی دارای اهمیت بین المللی دانست و افزود: هفته فضا نشان می‌دهد که همه دنیا با هم در ارتباط هماهنگ هستند و پیشرت در این رشته نیازمند همکاری ملی و بین‌المللی می‌باشد.

بهرامی اظهار داشت: در سطح کشور هم همیشه این همکاری و هماهنگی وجود داشته و انتظار می رود که هر چه جلوتر می رویم این همکاری‌ها گسترش یابد زیرا که هم اکنون در دنیا «همکاری در تسخیر فضا» یک اصل شده و ما هم باید این اصل را در کشور پیاده کنیم. همکاری‌ها در داخل وجود دارد اما سطح آن به سطح مناسب و مطلوب نرسیده است، برای رسیدن به اهداف بلند مدت باید این همکاری ها ادامه پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه به تازگی همکاری با بین الملل در زمینه تحقیقات فضایی آغاز شده است، گفت: ما تازه توانستیم که به دنیا نشان دهیم که ما در این رشته از لحاظ علمی می توانیم فعالیت کنیم و اخیرا مقالات مختلفی در مجلات علمی دنیا به چاپ رسیده و این آغازی برای رشد روابط بین‌المللی در زمینه تحقیقات هوافضا است.

وی یکی از نقش‌های مهم این رشته ایجاد روابط بین ‌المللی دانست و افزود: فضا محیط جدایی از زمین است و برای خود مشخصه‌های دارد و می‌توان در فضا ماند، نوع نگرش به فضا باید متفاوت باشد زیرا که این رشته همه جانبه و استراتژیک است نگرش‌هایی که هم اکنون در این رشته ما در ایران داریم نگرش‌های قدم‌های اول است و در طول راه مطمئنا تغییر خواهد کرد.
وی یادآور شد: ما نیاز داریم تا همه بخش‌هایی که در این زمینه فعالیت می‌کنند به صورت یک بخش واحد با هم تعامل و همکاری داشته باشند و دنبال یک استراتژی و تحول ملی باشند و از تعاملات بین خودشان به عنوان یک عامل هم افزایی استفاده کنند تا بتوانند به هدف برسند و دولت هم باید توجه ویژه‌ای به رشته هوا فضا داشته باشد.باید حمایت‌های بیشتری از پژوهش ها انجام شود تا زمینه برای جهش‌های بعدی ایجاد شود.

وی با تاکید بر نقش تحقیق و پژوهش در توسعه این رشته گفت: پژوهش‌های فضایی باید بیشتر انجام شود زیرا که ما به گام های بعدی فکر می‌کنیم و نباید گام‌هایی را که برداشته شده است بار دیگر تکرار کنیم ولی باید از قدم‌های گذشته استفاده کنیم.
کارشناس سابق ناسا گفت: از آنجا که سرمایه‌گذاری در بخش فضا بسیار پر هزینه است، کشورها برای پیشرفت در این عرصه نیازمند حمایت و سرمایه‌گذاری دولت هستند.

ابراهیم ویکتوری، کارشناس اسبق آژانس فضایی آمریکا (ناسا) در گفت‌وگو با خبرنگار علمی خبرگزاری فارس تاکید بر این نکته که قدم گذاشتن در عرصه هوا فضا امری ضروری در جهت پیشرفت کشورها می‌باشد، گفت: علم فضا نوردی علمی است که از آن استفاده‌های مختلف نظامی و غیر نظامی می‌شود و در سیستم‌های ارتباطاتی، تلویزیونی و... کاربردهای مختلفی دارد.
وی در ادامه تصریح کرد: این علمی یکی از پرهزینه‌ترین علم‌ها می‌باشد و نیازمند سرمایه‌گذاری است از آنجا که سرمایه‌گذاری در این حوزه، بسیار پر هزینه است، این سرمایه‌گذاری باید از سوی دولت‌ها انجام شود زیرا که بخش خصوصی سرمایه‌گذاری در این بخش در توان بخش خصوصی نیست.

وی با اشاره به اینکه ایران نسبت به دیگر کشورها در این عرصه عقب‌تر است، خاطرنشان کرد: ایران به عنوان اولین قدم باید ابتدا بر روی تربیت نیروی متخصص در داخل سرمایه‌گذاری کند و آموزش در این رشته ر ارتقا دهد بعد از تربیت نیروی متخصص که درباره زمانی 5 تا 10 سال انجام خواهد شد، فعالیت‌های فضایی در داخل شکل خواهد گرفت. ویکتوری اضافه کرد: برای رسیدن به موفقیت در این رشته باید حمایت‌ها و توجه‌ ویژه‌ای از سوی دولت انجام شود و به عنوان یک اولویت در کشور مطرح شود.

این کارشناس هوا و فضا با تاکید بر این نکته که جوانان ایرانی علاقمند به رشته فضا باید خواندن، صحبت کردن و نوشتن به زبان انگلیسی، را فرا گیرند، افزود: جوانان ایرانی می‌توانند از طریق پایگاه‌های اینترنتی مختلف در این حوزه که اغلب به زبان انگلیسی هستند، اطلاعات و یافته‌های جدید در این عرصه را مطالعه کنند و در برخی از پروژه‌های بین‌المللی علمی شرکت کنند.
رئیس دانشکده هوافضا دانشگاه امیرکبیر گفت: اگر ما بخواهیم حرفی برای گفتن در رشته فضا داشته ‌باشیم باید بر روی تحقیقات در این عرصه سرمایه‌گذاری بیشتری شود و برای نهادینه کردن این رشته در کشور باید ابتدا از بخش آموزش در دانشگاه‌ها آغاز کنیم.

محمود مانی رئیس دانشکده هوافضا دانشگاه صنعتی امیرکبیر در گفت وگو با فارس، با اشاره به اینکه فضا از جنبه‌های مختلف نظامی و غیرنظامی در دنیای امروز اهمیت شایانی دارد، گفت: شناسایی معادن، آب‌های سطحی و کشاورزی، برنامه‌ریزی‌های کشاورزی کشور، ارتباطات مخابراتی از طریق ماهواره‌ها و صنعت فضا انجام می شود و هم اکنون نیز این صنعت در علم پزشکی نیز وارد شده، به طوری که بیمار در نقطه‌ای از دنیا می‌تواند توسط پزشکی در نقطه دیگر دنیا درمان شود و پزشکان درصدد هستند با استفاده از این فناوری جراحی از راه دور را عملی سازند.

وی با تاکید بر این نکته که صنعت فضایی در زندگی روزمره بشر بسیار تاثیر گذار است، خاطرنشان کرد: این صنعت نه تنها از بعد سیاسی، اقتصادی و علمی دارای اهمیت است، بلکه هم اکنون از آن به عنوان تفریح هم استفاده می شود به طوری که تاکنون چهار گردشگر به فضا سفر کرده اند که آخرین آن‌ها، انوشه انصاری زن میلیونر ایرانی‌الاصل بود.

مانی با اشاره به کاربردهای صنعت فضایی در بحث‌های نظامی افزود:‌ ماهواره‌های جاسوسی، شناسایی حرکات کشور دشمن، هدایت هواپیماها و وسایل پرنده و برنامه‌ریزی‌های نظامی از جمله کاربردهای این صنعت در بخش نظامی می‌باشد.

رئیس دانشکده هوافضا دانشگاه صنعتی امیرکبیر، با اشاره به اینکه فعالیت‌های ایران در عرصه هوا فضا هم اکنون در مرحله مقدماتی است، گفت: کشور ما از لحاظ بهره برداری از این صنعت در بحث مخابرات، اینترنت، هواشناسی و... در جایگاه خوبی است اما خود نتوانسته به این فناوری به طور کامل دست پیدا کند و ایران در ایجاد این صنعت هنوز در گام‌های ابتدایی و اولیه بسر می‌برد.

وی یادآور شد: اگر ما بخواهیم حرفی برای گفتن در این رشته داشته‌باشیم باید بر روی تحقیقات در این عرصه سرمایه‌گذاری بیشتری شود و برای نهادینه کردن این رشته در کشور باید ابتدا از بخش آموزش در دانشگاه‌ها آغاز کنیم.

تهیه‌کننده برنامه نجومی «آسمان شب» گفت: ما در منطقه در عرصه فضایی، وضعیت خوبی داریم و کشورهای اطراف به ویژه کشورهای عربی شاید به نام خود در فضا ماهواره داشته باشند اما فناوری ماهواره از آن خودشان نیست و فقط این ماهواره‌ها را مانند کالاهای دیگر از کشورهای پیشرفته خریداری کرده‌اند.

سیاوش صفاریان‌پور، تهیه‌کننده - کارشناس برنامه «آسمان شب» در گفت وگو با خبرنگار علمی خبرگزاری فارس با اشاره به صحبت پدر عصر فضا مبنی بر اینکه زمین گهواره انسان است و هیچ کودکی تا ابد در گهواره خود باقی نمی‌ماند، گفت: همان حس کنجکاوی که باعث شد انسان‌ها از غارها بیرون بیاند، سبب شده تا نسل‌های بعدی آنها هم از زمین خارج شوند و به شناخت دنیای اطراف خود بپردازند.

وی با اشاره به اولین فضاپیما که در سال 1979 به فضا رفت، خاطر نشان کرد: از آن زمان اولین گام‌ها در عرصه فضا آغاز شد و همچنان نیز ادامه دارد و گسترده‌تر هم می‌شود و جهانیان به سمتی می‌روند تا علاوه بر شناخت جهان هستی، مأوا و نقطه‌ دیگری را برای زندگی پیدا کنند.

وی در ادامه تصریح کرد: فعالیت‌های فضایی در ابتدای راه تنها محدود به برخی از کشورها بود اما هم اکنون تمامی کشورها در این فعالیت ها شرکت‌ می‌کنند و سعی دارند خود به نتایج ارزنده‌ای در این عرصه برسند و اگر کشور ما ایران خود را درگیر این عرصه نکند، عقب می‌ماند و نمی تواند در عرصه علمی، نظامی، سیاسی و اقتصادی پیشرفت کند.

صفاریان‌پور ضمن بیان این مطلب که چند سالی است که فعالیت‌های فضایی در ایران آغاز شده است، افزود: در ابتدای این فعالیت‌ها سال گذشته ایران توانست اولین ماهواره خود را به فضا بفرستد و عضو باشگاه فضایی شود.

وی اضافه کرد: ما هم اکنون نیاز داریم تا اسکلت و پیکره فعالیت‌های فضایی را در داخل کشور پایه‌گذاری کنیم و بعد فعالیت‌های خود را گسترده‌تر سازیم. ما باید از تجربه‌های دیگر کشورها در این عرصه استفاده کنیم و در این راه به طور ممتد و با آرامش حرکت کنیم تا به نتایج مثبت برسیم.

تهیه‌کننده - کارشناس برنامه آسمان شب با اشاره به اینکه ایران مسئولیت اتحادیه فضایی اسیا و اقیانوسیه را بر عهده دارد، گفت: ما در منطقه در عرصه فضایی، وضعیت خوبی داریم و کشورهای اطراف به ویژه کشورهای عربی شاید به نام خود در فضا ماهواره داشته باشند اما فناوری ماهواره از آن خودشان نیست و فقط این ماهواره‌ها را مانند کالاهای دیگر از کشورهای پیشرفته خریداری کرده‌ است.

معاون اجرایی پژوهشگاه هوافضا گفت: فضا ابزار توسعه همه‌ جانبه برای کشور است به همین دلیل، برای توسعه این علم، همه بخش‌ها باید فعال شوند و بر روی آن سرمایه‌گذاری کنند.

علی‌اکبر گلرو، معاون اجرایی پژوهشگاه هوافضا در گفت وگو با خبرنگار علمی خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه فناوری فضا به لحاظ رشد، سریع‌ترین رشد فناوری‌ها را در دنیا دارد، گفت: این فناوری در ایران هم رشد خوبی داشته است اما برای رسیدن به پیشرفت و توسعه در این صنعت هنوز فاصله زیادی باقی مانده است.

وی با اشاره به کاربردهای صنعت فضایی، خاطرنشان کرد: صنعت فضایی کاربردهای بسیاری دارد و می‌توان از آن در بحث‌های ارتباطاتی، مخابراتی، جهت‌ پیشگیری از وقایع طبیعی مانند سیل، زلزله و آمایش زمین استفاده کرد که ما هم‌اکنون در ابتدای راه هستیم و باید در بخش آموزش و تحقیقات فعالیت‌های خود را به طور جدی دنبال کنیم.

گلرو، علم هوا فضا را پیشرو تکنولوژی‌ نسبت به علوم دیگر دانست و افزود: علوم فضایی به دیگر علوم تعمیم داده می‌شود و نتایجی که از بحث‌های فضایی به دست می‌آید در دیگر علوم کاربرد پیدا می‌کند.

وی با اشاره به سند چشم‌انداز بیست ساله کشور که توسعه فناوری نانو، بیو، IT و هوافضا می‌باشد، اظهار داشت: اگر ما بخواهیم به اهداف سند چشم‌انداز بیست ساله برسیم باید بودجه تحقیقاتی را که در آن سند و برنامه چهارم دیده شده، به تحقق برسد و این در حالی است که الزام رسیدن به قطب اول علمی منطقه، اختصاص دو درصد بودجه تولید خالص ملی به پژوهش است اما هم اکنون این بودجه کمتر از 6 دهم درصد می‌باشد.

معاون اجرایی پژوهشگاه هوافضا در ادامه تصریح کرد: برخی از بخش‌های فضایی سودآور هستند که این بخش ها را باید به بخش خصوصی واگذار کرد و اما بخش تحقیقات و پژوهش را که سودآوری آن در درازمدت انجام می‌شود، دولت باید حمایت کند و بر روی آن سرمایه‌گذای انجام دهد.

وی یادآور شد: فضا ابزار توسعه همه‌جانبه برای کشور است به همین دلیل، برای توسعه این علم، همه بخش‌ها باید فعال شوند و بر روی آن سرمایه‌گذاری کنند.

گلرو با اشاره به تشکیل سازمان فضایی در چند سال اخیر گفت: این سازمان فعالیت خود را در بخش غیرنظامی صنعت فضایی آغاز کرده است و این سازمان برای توسعه فعالیت‌های خود باید با بخش‌ها، پژوهشگاه‌ها و مراکز پژوهشی که در زمینه هوافضا فعالیت می‌کنند ارتباط مستمر داشته باشد و از منابع علمی آنها کمک بگیرد.

رئیس پژوهشکده علوم و تکنولوژی هوا فضا گفت: بعد از تشکیل سازمان فضایی پروژه‌ ماهواره‌ها در داخل کشور فعال شده‌اند و امید می‌رود که این پروژه‌ها بزودی به نتیجه و بهره‌برداری برسند.

ابوالقاسم نقاش، رئیس پژوهشکده علوم و تکنولوژی هوا فضا، با اشاره به اینکه در دهه 1950 شوروی سابق و کشور آمریکا توانستند ماهواره مستقل خود را به فضا پرتاب کنند، گفت: از آن زمان تاکنون کشورهای بسیاری توانسته‌اند به صورت مستقل ماهواره خود را به فضا بفرستند و فعالیت‌های فضایی خود را گسترده‌تر سازند و اما کشور ما ایران از این غافله بسیار عقب است.
وی اضافه کرد: اما بعد از تشکیل سازمان فضایی ایران فعالیت‌های فضایی در ایران هم مسنجم‌تر و با شدت بیشتری پیگیری می‌شود به طوری که پروژه‌های ماهواره‌ها در داخل کشور فعال شده‌اند و امید می‌رود که این پروژه‌ها بزودی به نتیجه و بهره‌برداری برسند.

نقاش با اشاره به اهمیت صنعت هوا فضا گفت: فضا از جنبه‌های مختلف امنیتی برای کشور اهمیت دارد و با استفاده از ماهواره‌ها می‌توان در خصوص مدیریت بلایای سیل، آتش‌سوزی و زلزله برنامه‌ریزی کرد. با استفاده از ماهواره‌ها می‌توان محدوده خسارت وارده را تشخیص داد و با این تشخیص در برنامه‌ریزی‌ها کمک بسیاری می‌کند و اگر این تجهیزات را در اختیار نداشته باشیم در برنامه ریز‌های خود دچار مشکل می‌شویم.

رئیس پژوهشکده علوم و تکنولوژی هوا فضا، با اشاره به استفاده از ماهواره‌ها در بحث ناوبری گفت: ما در بحث ناوبری متکی به سیستم GPS هستیم که خطاهایی دارد و به علت این خطاها ما دقت مورد نظر را نمی‌توانیم داشته باشیم زیرا مالکیت این ماهواره‌ها در اختیار ما نیست و این مسئله سبب شد تا کشورهای اروپایی خود به فکر داشتن ماهواره مستقل بیفتند و ماهواره گالیلئو را طراحی کنند و به فضا بفرستند.

وی با بیان این مطلب که آموزش ما مطابق با صنعت ما پیش می‌رود، افزود: چون صنعت ما در بخش هوا فضا نسبت به دیگر کشورهای دنیا عقب است، نتیجتاً آموزش ما هم به طبع آن از دیگر کشورها عقب است.
وی با اشاره به اینکه ما فاصله زیادی با اهداف سند چشم انداز بیست ساله کشور در زمینه فضا داریم، خاطر نشان کرد: کشورهای اطراف ما در بحث فضایی جلوتر از ما هستند و باید تلاش کنیم تا این فاصله‌ها را به سرعت طی کنیم تا بتوانیم به هدف سند چشم انداز برسیم.

  امتیاز: 0.00