در شامگاه ۳۰ مهر، هلال بحرانی ماه شوال فقط در جنوب و جنوب غرب قاره امریکای جنوبی آن هم در قسمتهایی از کشور شیلی و آرژانتین و فقط با ابزار اپتیکی دیده خواهد شد و در هیچ کشور دیگری حتی با ابزار رصدی این هلال رؤیت نمیشود. ۲۴ ساعت بعد در شامگاه ۲۹ رمضان، یکم آبان، هلال ماه در اکثر نقاط نیمکره جنوبی و مرکز و قسمتهایی از نیمکره شمالی البته با توجه بهمحل رصد هم با ابزار اپتیکی و هم با چشم غیرمسلح مشاهده میشود. بنابراین موعد رصد این هلال برای ایران در غروب روز دوشنبه اول آبان ماه 1385 مطابق با 29 رمضان خواهد بود.در ایران وضعیت رؤیتپذیری هلال بهگونهای است که جز در گوشههای شمال شرق و شمال غرب، و مرزهای شمالی در سایر نقاط ایران هلال ماه شوال با ابزار اپتیکی نسبتاً قوی و در شرایط آب و هوایی مناسب و افق نسبتاً خوب رؤیت خواهد شد. بدیهی است با توجه به عرض دایره`البروجی منفی ماه هر چه بهسمت جنوب، غرب و جنوب غربی کشور برویم هم وضعیت رؤیتپذیری بهتر خواهد بود و هم نیاز ما بهابزار اپتیکی قوی کمتر میشود.
محاسبات برای مرکز ایران نشان می دهد:
در روز دوشنبه اول آبانماه، در صورت مساعد بودن شرایط جوی، این هلال از حدود ساعت 10:55در کل کشور با تلســکوپهای 8 اینچ قابل رؤیت خواهد بود. در بهترین زمان (زمان هم ارتفاعی ماه و خورشید)، حدود ساعت 14:43 هلال به بهترین وضعیت رصدی خود می رسد . در این زمان امکان رؤیت با تلسکوپهای ضعیفتر تا حد 6 اینچ نیز وجود دارد.ازجمله خصوصیتهای رصدهلال شامـگاهی شوال، قرار گرفتن مناطق جنوبی کشور در خط رؤیت پذیری با چشم غیرمسلح می باشد.
نکته مهم این که در غروب روز ۲۹ رمضان هلال ماه در شرق، شمال و غرب آسیا و در شرق، غرب، مرکز و شمال اروپا و همچنین در شمال آمریکای شمالی بههیچ وجه حتی با قویترین ابزار اپتیکی نیز قابل رؤیت نخواهد بود. اما از جنوب آسیا و منطقه خاورمیانه با ابزار مناسب دیده خواهد شد.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
با رسیدن به آخرین روزهای ماه پر خیر و برکت رمضان، دلهای شورانگیز جامعه چشم به رویت هلال شوال و عید سعید فطر را دارد. هلالی که آمدن یکی از مهمترین اعیاد مسلمین را ندا میدهد.
نحوهی رصد هلال صبحگاهی رمضان ۱۴۲۷ در ایران:
بررسی نقشههای پیشیابی رویت هلال حاکی از آن است که آخرین هلال باریک و کهنهی ماه رمضان در صبحگاه ۲۹ مهر ۱۳۸۵ در پهنهی ایران با چشم غیرمسلح قابل رویت است.
همانطور که در نقشه رویتپذیری هلال مشخص است، هلال در بامداد این روز در نیمهی جنوبی ایران به راحتی با چشم غیرمسلح دیده خواهد شد. ولی در نیمهی شمالی ایران به دلیل باریک بودن هلال، باید شرایط جوی مناسب باشد تا هلال با چشم غیرمسلح دیده شود. مشخصات زیر که در سیستم مختصات سمت- ارتفاعی تهیه شده، بهتر میتواند شما را در رویت این هلال یاری کند.
مقدار سطح روشن این هلال تنها یک درصد است و برای رصد آن باید ابتدا با استفاده از ابزار رصدی مانند دوربین دوچشمی و کمک از سیارهی زحل و یا ستارگانی از صورت فلکی سنبله و یا اسد که پای عمود آنها از روی ماه میگذرد، کمک بگیرید تا بتوانید این هلال باریک را ابتدا با ابزار و سپس با چشم غیرمسلح به دام بیندازید. در واقع چون هلال باریک است برای آشکارسازی آن با چشم غیرمسلح، ابتدا باید آن را با چشم مسلح بیابید و با استفاده از شاخصهای موجود در افق هلال را با چشم غیرمسلح رویت کنید. نقشهی زیر که آسمان را در زمان رویت نشان میدهد، بهتر میتواند شما را در یافتن هلال یاری نماید. لازم به ذکر است که آسمان غبارآلود مانع رویت این هلال با چشم غیرمسلح خواهد شد.
نحوهی رصد شامگاهی شوال ۱۴۲۷ در ایران:
ماه در ساعت ۰۸:۴۳:۵۶ یکشنبه ۳۰ آبان ۱۳۸۵ به مقارنهی خود با خورشید میرسد و از این لحظه ماه رفته رفته از خورشید جدا شده و وارد آسمان شامگاهی میشود. در شامگاه همین روز هلال ماه به جدایی مناسب از خورشید نرسیده است و حتی بعد از غروب خورشید در زیر افق تمام پهنهی ایران قرار دارد و لذا غیرقابل رویت است.
در شامگاه روز بعد با گذشت ۳۳ ساعت از لحظهی مقارنهی ماه و خورشید، هلال ماه در تمام پهنهی ایران با چشم مسلح دیده خواهد شد و حتی ممکن است در بخشهای کوچکی از ایران در صورت وجود شرایط جوی بسیار عالی، هلال با چشم غیرمسلح نیز دیده شود. در رویت این هلال هرچه به سمت شمال ایران حرکت کنیم، شرایط رویتپذیری این هلال سختتر خواهد شد. در واقع برای رویت هلال در بخشهایی از شمال ایران، احتیاج به تلسکوپهای قدرتمند مانند ۶ و ۸ اینچ داریم.
در نزدیکی هلال دو سیاره پرنور مشتری و عطارد قرار دارند که هرکدام راهنمای تقریباً مناسبی برای یافتن هلال ماه محسوب میشوند. جدایی مشتری و عطارد از مرکز هلال به ترتیب ۱۱ و ۱۰ درجه است و میتوان با کمی دقت و مهارت از آنها در جستجوی هلال یاری جست. با توجه به پرنور بودن سیارهی مشتری حتی میتوان آن را در روز یافت و به کمک آن برای جستجوی هلال در روز یاری جست. چرا که جدایی مناسب این هلال از خورشید باعث خواهد شد تا بتوان این هلال را در حضور خورشید و با تلسکوپهای قوی مشاهد کرد. با این حال قرارگیری ماه در اوج مداری که باعث کاهش نورانیت هلال ماه شده است، کار رویت آن را در روز مشکل میکند. تصویر زیر که آسمان را در زمان رویت به شما نشان میدهد بهتر میتواند شما را در یافتن هلال یاری دهد.
با توجه به مباحث موجود، از دیدگاه علمی، هلال شوال ۱۴۲۷ در تمام ایران قابل رویت است و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد به احتمال بالا پایان ماه مبارک رمضان به کمک رصدگران پرتلاش ایرانی در شامگاه دوشنبه ۱ آبان ۱۳۸۵ محقق خواهد شد.
مجله نجوم
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!