دانشمندان میگویند مناطق وسیعی از قمر تایتان سیاره زحل از تپههای شنی پوشیده شده است که احتمالا از بلورهای یخ، شن یا دیگر مواد ناشناخته تشکیل یافته است. به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن، تصاویر دریافتی فضاپیمای کاسینی از قمر تایتان شباهت بسیار زیادی به تپههای شنی در بیابانهای صحرا، نامیبیا، عربستان سعودی و استرالیا دارد.
رالف لورنز از دانشگاه آریزونا و از دانشمند فضایی بینالمللی میگوید تصاویر قمر زحل درست شبیه تصاویر راداری از نامیبیا یا عربستان است. جو تایتان ضخیم تر از جو زمین است، اما جاذبه آن کمتر است. شنهای تایتان مطمئنا متفاوت با زمین است، فقط فرایند فیزیکی که تپههای شنی را تشکیل داده است به هم شباهت دارد. فضاپیمای کاسینی در سال ۱۹۹۷به فضا پرتاب شد و در سال ۲۰۰۴پس از عبور از کنار سیاره زهره و مشتری به سیاره زحل رسید.
تازهترین تصاویر راداری نشان میدهد این تپههای شنی ۱۵۰ارتفاع دارند و طول آنها به صدها کیلومتر میرسد. قطعات تاریک بر سطح تایتان که در ابتدا به نظر میرسید دریا باشد، اما اکنون به نظر میرسد از تپههای شنی تشکیل شده باشد. تایتان بزرگترین قمر از بین ۴۷قمر زحل است
سطح هموار تایتان بسیار سرد است و دمای آن ۱۸۰درجه سانتیگراد زیر صفر است و دانشمندان معتقدند از جو ضخیم آن گاهی متان میبارد.
وجود تپههای شنی بکر و دست نخورده نشان میدهد باد به تازگی دانههای ریزی از برخی مواد را به اطراف پراکنده است. این مواد میتواند شن، یخ یا چیز دیگری باشد. از آنجا که فرایند تشکیل تپههای شنی در زمین نیز قابل مطالعه است محققان وجود این تپهها را دلگرمکننده خواندند. روز پنجشنبه گذشته سازمان فضایی اروپا فیلم جدیدی از فرود کاوشگر هویگنز بر سطح تایتان منتشر کرد. این کاوشگر سوار بر فضاپیمای کاسینی به سوی تایتان اعزام شده بود.
این فیلم چهار ساعته آنچه را که این کاوشگر طی چند ساعت اول فرود خود بر سطح تایتان گرفته است نشان میدهد. این فیلم در نشانی اینترنتی:
[ [http://www.lpl.arizona.edu/DISRیا [ [http://saturn.esa.int
قابل مشاهده است.
منبع: خبرگذاری جمهوری اسلامی
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
کاوشگر بدونسرنشین `کاسینی` که هماکنون در مدار سیاره کیوان در گردش است، موفق به شناسایی ابرهای وسیعی از جنس گاز اتان در جو قمر `تایتان` این سیاره شده است. به گزارش سایت اینترنتی `بیبیسینیوز`، دانشمندان درپی کشف جدید اعلام کردهاند احتمالا این ابرها بارشهایی به شکل برف و یا باران از جنس اتان بوجود میآورند که این بارشها در دریاچههایی از جنس اتان در سطح بزرگترین قمر سیاره کیوان فرو میریزد.
تا پیش از آغاز تحقیقات سفینه `کاسینی`، دانشمندان تصور میکردند سطح این قمر احتمالا با دریاهای بزرگی از اتان مایع پوشانده شده اما نتایج مطالعات اخیر تنها به شناسایی دریاچههای کوچکتر منجر شده و بقیه اتان مورد انتظار احتمالا در قطبهای این قمر به شکل منجمد ذخیره شده است.
به گفته دکتر `کتلین گریفیث` محقق نجوم دانشگاه `آریزونا` در `تاکسن` آمریکا، در حال حاضر ابرهای اتان بر فراز قطب شمال `تایتان` احتمالا سبب پیدایش بارانهای اتانی - و یا اگر دما به اندازه کافی پایین باشد- برف اتانی بر سطح این قمر میشوند و هنگام تغییر فصلها در این قمر، ابرهای اتان احتمالا بر فراز قطب جنوب این قمر متمرکز میشوند.
سفینه `کاسینی` برای شناسایی این ابرهای از جنس اتان، از تجهیزات طیف سنج نور مریی و همچنین مادون قرمز خود استفاده کردهاست. این سفینه در ماههای آینده با استفاده از دوربینهای خود به جستجوی تودههای اتان منجمد در قطبهای قمر `تایتان` خواهد پرداخت. در حال حاضر در قطب شمال قمر تایتان زمستان و هوا تاریک است و به همین جهت عکسبرداری از این منطقه ممکن نیست. `کاسینی` تا پایانسال میلادی جاری چندین باراز نزدیکی قطبهای `تایتان` عبور کرده و اطلاعات کاملی را درباره دمای قطبهای این قمر جمعآوری خواهد کرد که دانشمندان با استفاده از آن میتوانند شدت سرما را در این مناطق تعیین کنند.
کاوشگر ۳/۲میلیارد دلاری `کاسینی` در یکم ژوییه سال ۲۰۰۴و پس از سفری هفت ساله از کره زمین، وارد مدار سیاره کیوان شد و در تاریخ ۲۵دسامبر همان سال کاوشگر `هویگنز` را به سوی `تایتان` که بزرگترین قمر این سیاره است، پرتاب کرد که این کاوشگر موفق شد به کمک چتر نجات روی سطح تایتان فرود آید و در لحظات پرواز درون جو تایتان، از سطح این قمر عکسبرداری کند.
`کاسینی-هویگنز` طرح فضایی مشترک سازمان فضایی آمریکا `ناسا`، آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی ایتالیا است و نخستین کاوشگری است که توسط انسان برای مطالعه حلقههای حول سیاره کیوان و قمرهای این سیاره ارسال شده است.
بررسی تصاویری که سفینه کاوشگر سیاره کیوان به نام کاسینی از قمر تایتان این سیاره به زمین ارسال کرده است وجود دریاچههای متعددی از جنس متان مایع را روی سطح این قمر تایید میکند. به گزارش سایت اینترنتی اسپیس.کام، این تصاویر در تابستان گذشته از سطح قمر تایتان گرفته شدهاند و محققان هماکنون با تجزیه و تحلیل دقیق این تصاویر، وجود دریاچههای هیدروکربنهای مایع روی سطح این قمر را تایید میکنند.
تایتان بزرگترین قمر سیاره کیوان و شبیهترین جسم آسمانی به سیاره زمین در منظومه شمسی است و دانشمندان هماکنون اطمینان پیدا کردهاند لکههای تیرهرنگ موجود روی این قمر از جنس متان و یا اتان مایع هستند. متان و اتان در کره زمین به صورت گاز وجود دارند اما دمای بسیار پایین قمر تایتان این هیدروکربنها را به شکل مایع درمیآورد.
الن استفان محقق برنامه کاوشگر کاسینی از کالج لندن اعلام کرد رفتار متان در سطح تایتان همانند رفتار آب در سطح زمین بوده و این ماده در سطح تایتان همانند آب شفاف است. تایتان تنها قمر موجود در منظومه شمسی است که از جوی فشرده برخوردار است و در جو این قمر ابرهایی از جنس متان و نیتروژن به چشم میخورند.
ابرهای متان موجود در جو این قمر با نور خورشید از بین میروند و به همین علت محققان عقیده دارند متان باید به طور مداوم از سطح قمر منتشر شده و جایگزین این ابرها در جو آن میشود. با توجه به همین موضوع دانشمندان از مدتها قبل براین باور بودند که دریاچهها و یا حتی اقیانوسهایی از متان مایع باید در سطح تایتان و یا زیر سطح این قمر وجود داشته باشند.
سفینه کاسینی که هماکنون در مدار سیاره کیوان گردش میکند در ژوئیه گذشته تصاویری از قطب شمال قمر تایتان به زمین ارسال کرد که در آنها ۷۵لکه تیره رنگ بزرگ روی سطح این قمر مشاهده میشد و هماکنون تجزیه و تحلیل این تصاویر نشان میدهد لکههای تیره رنگ به طور حتم دریاچههای متان هستند و حتی در اطراف برخی از این دریاچهها شیارهای رودخانه مانندی مشاهده میشود که طول برخی از آنها به صد کیلومتر میرسد. محققان طرح کاسینی در مطالعهای که در شماره چهارم ژانویه نشریه نیچر به چاپ رسیده است همچنین مطرح کردهاند این دریاچهها و رودهای متان موجود روی سطح قمر تایتان، از بارانهایی که از ابرهای متان موجود در جو همین قمر میبارند و یا حتی از چشمههای متان موجود زیر سطح تایتان تغذیه میشوند.
سفینه بدون سرنشین و ۳/۲میلیارد دلاری کاسینی در سال ۱۹۹۷از زمین به سوی سیاره کیوان پرتاب شد و در یکم ژوییه سال ۲۰۰۴و پس از سفری هفت ساله وارد مدار این سیاره شد. کاسینی طرح فضایی مشترک سازمان فضایی آمریکا ناسا، آژانس فضایی اروپا و آژانس فضایی ایتالیا بوده و نخستین کاوشگری است که توسط انسان برای مطالعه حلقههای حول سیاره کیوان و قمرهای این سیاره ارسال شده است. این سفینه تا پایان مدت تعیین شده برای ماموریت خود ۲۲بار دیگر در مدار سیاره کیوان از کنار قمر تایتان عبور کرده و تصاویر این قمر را به زمین ارسال خواهد کرد.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
تحقیقات جدید ستارهشناسان نشان میدهد مواد یخی منتشر شده از دهانههای موجود روی قمر انکلادوس ( (Enceladusسیاره کیوان، روی سطح سایر قمرهای این سیاره نشسته و سبب درخشان شدن آنها میشود. به گزارش سایت اینترنتی بیبیسینیوز، مشاهدات تلسکوپ فضایی هابل از سیاره عظیم کیوان نشان میدهد بخش اعظم یکی از حلقههای زیبای موجود حول این سیاره از جنس گاز و غبار موسوم به حلقه یی ،Eاز مواد یخی منتشر شده توسط قمر انکلادوس بوجود آمدهاست.
این ذرات یخی به مرور روی سطح سایر قمرهای این سیاره که در نزدیکی حلقه یی حول کیوان میچرخند نشسته و به شکلی پوششی از مواد براق روی سطح آنها را میپوشانند و سبب درخشان شدن آنها میشوند. محققان دانشگاه ویرجینیا در آمریکا در مطالعهای جدید میزان درخشش قمرهای سیاره کیوان را اندازهگیری کردند. نتایج این بررسی نشان داد تمامی قمرهایی که در نزدیکی حلقه یی حول سیاره کیوان میچرخند، یعنی قمرهای تثیس( ،(Tethysمیماس( ،(Mimasدیون( (Dioneو رئا( (Rheaبه دلیل آغشته شدن با مواد یخی مربوط به قمر انکلادوس درخشش زیادی دارند.
قمر انکلادوس خود با قطر ۵۰۰کیلومتر، به نسبت قمر کوچکی محسوب میشود. برخی منجمین عقیده دارند در زیر پوسته این قمر منابع آب مایع موجود است که آب آنها همانند آبفشانهای یخی از دهانههای موجود در سطح قمر در فضا منتشر میشود.
یکی از این فورانهای یخی در قطب جنوب قمر انکلادوس پیش از این توسط سفینه کاسینی تصویربرداری شدهاست. سفینه بدون سرنشین و ۳/۲میلیارد دلاری کاسینی در ژوییه سال ۲۰۰۴و پس از سفری هفت ساله وارد مدار این سیاره شد و از آن تاریخ به مطالعه حلقههای حول سیاره کیوان و قمرهای این سیاره مشغول است.
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
علاوه بر حلقه ها، زحل دارای 25 قمر به قطر تقریبی 10کیلومتر و چندین قمر کوچکتر نیز می باشد. بزرگترین قمر این سیاره تیتان نام دارد. قطر این قمر 5150 کیلومتر (بزرگتر از سیاره پلوتو) است. تیتان یکی از معدود اقمار موجود در منظومه شمسی است که دارای جو می باشد. اتمسفر این قمر حاوی حجم زیادی نیتروژن است.
بیشتر اقمار زحل دارای چاله های بزرگی هستند. برای مثال قمر میماس (Mimas) چاله ای دارد که یک سوم قطر این قمر را پوشانده است. قمر دیگر، لاپتوس (Iapetus)، دارای یک نیمه روشن و یک نیمه تاریک است. نیمه روشن این قمر 10 برابر بیش از نیمه تاریک آن نور را باز می تاباند. قمر هایپریون (Hyperion) بیشتر شبیه به یک استوانه چاق است تا یک کره.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!