بیشتر شهابهای اتا - دلوی معمولا در بازه زمانی سه روز نزدیک به 15 یا 16 اردیبهشت هر سال ظاهر میشوند. بارش اتا - دلوی در بامداد 16 اردیبهشت به اوج می رسد ودر غیاب ماه زیر آسمان تاریک بیرون از شهر کمتر از 60 شهاب در ساعت (به هنگام خروج در شرایط ایده آل )دیده می شود.اگر از درون شهر رصد خواهید کرد یکی دو ساعتی پیش از طلوع خورشید 16 اردیبهشت در آسمان صاف در حدود هر 5 دقیقه به طور متوسط یک شهاب درخشان را خواهید دید.سرعت شهابهای اتا - دلوی در آسمان زیاد است سرعت ورود آنها به جو زمین 65 کیلومتر بر ثانیه است.
منبع:ماهنامه نجوم
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
امشب بارش شهابی در آسمان ایران کاملا پیداست این بارش به بارش اسعدی معروف است بخاطر اینکه از صورت فلکی اسعد ناشی میگردد.
این بارش کانال ویژهای را شکل میدهد که در آسمان صاف اکثر شهرهای کشور قابل روئیت هست. این پدیده زیبا هر از چندگاهی درآسمان ایران زمان به وضوح دیده میشود.
امتیاز: 1.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
بارش های شهابی هنگامی روی می دهند که زمین ، در حرکت روی مدار خود ، با توده ای از ذرات که از دنباله دارها به جای می مانند ، برخورد کند . دنباله دارها ، هنگام حرکت در مدار خود ، ذرات ریزی را ازخود باقی می گذارند . با نزدیک شدن دنباله دار به خورشید ، تعداد این ذرات هم افزایش می یابد و به همین علت ، مدار دنباله دار پر از ذراتی می شود که با سرعت خود دنباله دار به دور خورشید می گردند . این ذرات ریز غباربا سرعت 132000 متر بر ثانیه به جو زمین برخورد می کنند . در این سرعت ، حتی ذرات بسیار ریزهم هنگام سوختن در جو زمین ، خطوط روشن و نورانی را بر جای می گذارند که همان شهاب ها هستند و از آنجائیکه زمین با دوره ی تناوب منظمی به دور خورشید می گردد ، هر سال در زمان مشخصی ازمیان این توده عبور می کند . بارش هنگامی که زمین از قسمت های متراکم تر توده عبور می کند ، بیشترین فعالیت را خواهد داشت . دنباله دار مادر بارش برساوشی ، دنباله داری به نام \\\" سوییفت – تاتل \\\" است و ما هر سال از اواسط مرداد ماه به بعد ، از میان توده ی به جا مانده از این دنباله دار عبور می کنیم .
ذراتی که بارش های شهابی را بوجود می آورند ، در مسیرهایی تقریبآ موازی هم وبا سرعت یکسان وارد جو زمین می شوند .عمل سوختن نیزدر ارتفاع 80 تا 120 کیلومتری سطح زمین روی می دهد ، و چون این فاصله بسیار زیاد است ، به دلیل اثر پرسپکتیو، برای فردی که روی زمین ایستاده است ، چنین به نظر می رسد که شهاب ها از یک نقطه ی آسمان خارج می شوند . به این نقطه کانون بارش گفته می شود . که البته کانون بارش فقط یک نقطه نیست ، بلکه محدوده ی کوچکی در آسمان است . در بارش برساوشی ، نسبت شهاب های پرنور به کم نور از دیگر بارش های شهابی بیشتر است .
این بارش شهابی در دهه 1830 توسط سه رصد کننده در امریکا و اروپا کشف شد . نام برساوشی را هم \\\" شیاپارلی\\\"، اخترشناس معروف ایتالیایی در سال 1886 برای آن برگزید . بررسی های شیاپارلی نشان داد ذراتی که این بارش را بوجود می آورند ، در مسیری شبیه به مسیر دنباله دار سوییفت - تاتل که در سال 1862 مشاهده شد ، وارد جو زمین می شوند .
کانون بارش شهابی برساوشی ، همان گونه که از نام آن مشخص است ، صورت فلکی برساوش می باشد . بهترین زمان برای مشاهده ی این بارش هم ساعات پس از نیمه شب است . زیرا رصدگر در نیمکره ای از زمین قرار گرفته است که به سوی توده ی باقیمانده از دنباله دار حرکت می کند و بنا براین می تواند تعداد بیشتری از این ذرات را که با جو زمین برخورد می کنند مشاهده کند . همچنین کانون بارش هم که در محدوده ی صورت فلکی برساوش قرار دارد ، نیمه شب از افق شرقی طلوع می کند . و در صورتی که به دور از نور شهر باشید ، بین ساعت 2 بامداد تا پیش از طلوع آفتاب می توانید صدها شهاب را رویت کنید . این شب برای اردو زدن هم شب خوبی خواهد بود ! شهابهای برساوشی در یک شب گرم تابستانی به دیدارتان می آیند و شما برای استقبال از آن ها فقط به یک دست لباس سبک احتیاج دارید . در حالی که در بارش های شهابی مشابه ، مانند بارش شهابی اسدی که در آبان ماه است ، برای این که بتوانید از تماشای شهاب ها لذت ببرید ، به پوشیدن لباس های بسیار گرم محتاج هستید .
نقشه ای از آسمان در محدوده ی صورت فلکی برساوش . نقطه ی قرمز رنگ کانون بارش را مشخص می کند . علاوه بر این ، امسال در آسمان یک هدیه هم خواهید داشت : مریخ
در صورت فلکی حمل ، درست در کنار برساوش ، مریخ همانند ستاره ای سرخ رنگ و درخشان ، خودنمایی می کند . اگر قبل از طلوع خورشید رو به شرق بایستید ، مطمئن باشید که به سختی می توانید چشمانتان را از این همسایه ی سرخ گون بردارید . شاید نکته ی مسحور کننده ای که در مورد این سیاره وجود دارد رنگ سرخ آن باشد . شاید هم ثابت بودن نورش ، در مقایسه با ستاره های اطراف که همگی سوسو می زنند . اگر به مریخ خیره شوید ، این احساس به شما دست می دهد که مریخ هم به شما خیره شده است .
مریخ و زمین در حال نزدیک شدن به یک مقابله ی استثنایی در هشتم آبان هستند . در حال حاضر مریخ از همه ی ستاره های آسمان شب درخشان تر است و هر شب هم بر درخشندگی اش افزوده می شود . اگر شما مرداد را به خاطر پدیده های نجومی اش دوست داشته باشید ، پس مطمئناً عاشق آبان خواهید شد.
مرداد با تجسم منظره ی زیربسیار دوست داشتنی است : ساعت ، 4 صبح و آسمان بسیار تاریک است . باد ملایم و دلپذیری می وزد . مریخ در شرق آسمان می درخشد و هر از گاهی شهابی تندرو، آسمان بالای سرتان را می شکافد ... .
شاید لازم باشد که دوباره 21 مرداد را در تقویمتان مشخص کنید
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
هر ساله در بلندترین شبهای سال، دهه آخر آذر، آسمان میزبان شهابهای جوزایی است. شهابهای پرنوری که در دل سرد آسمان آتش بازی زیبایی راه می اندازند تا منجمان آماتور را به زیر سقف زیبای آسمان بکشانند ودقیقاً در آغازین روزهای فصل سرما به ملاقات جو زمین می آیند تا آخرین بارش چشمگیر سال را به نمایش بگذارند.
شهابهای بارش های زمستانی برخلاف اکثر بارش های شهابی سال بر اثر عبور زمین از میان ذرات به جا مانده از سیارک فایتون۳۲۰۰ پدید می آیند. و این شهابها سرعت خیلی کمی نسبت به شهابهای دیگر دارند(با سرعت ۳۵ کیلومتر در ثانیه) و با رنگ سفیدشان مانند شعله ای زیبا به نظر می رسند. کاننون این بارش در ۲ درجه ای شمال شرق ستاره کاستور قرار دارد ولی شما برای دیدن شهابها باید به شعاع حدود ۴۵ درجه ای کانون بنگرید و از دیدن شهابهایی در نزدیکی ستاره های زیبای زمستانی لذت ببرید
امسال نیز زمین در شبهای ۲۲و۲۳و۲۴ آذر از نزدیکترین فاصله توده ذرات فایتون می گذرد. بنابراین از حدود ساعت هشت شب که صورت فلکی جوزا طلوع می کند تا صبحگاه شرایط رصدی مهیاست. به ویژه آنکه امسال ماه نیز نزدیک به صبح طلوع می کند و هلال باریک آن مزاحمتی ایجاد نمیکند و همچنین این بارش در زمان تعطیلات آخر هفته رخ میدهد.
بنابراین فقط کافیست از آلودگی های نوری شهرهای بزرگ دور شوید و لباس گرم و البته یک وسیله دفاعی، برای مقابله با حمله انواع حیوان وحشی که گرسنه اند! داشته باشید و بارش امسال حدود ساعت ۲:۳۰ بامداد ۲۴ آذر به اوج خود می رسد؛ یعنی درست زمانی که آسمان به دور از نور مزاحم ماه، صورت فلکی جوزا و کانون بارش را در خود جای داده است. به علت سرعت کمتر بارش های حوزایی، شمارش و تشخیص قدر آنها آسان است و بنابراین این بارش آزمون خوبی است به منظور آمادگی برای رصد سایر بارش ها.
عکاسی از شهابها فعالیت جالبی است که هر ساله منجمان آماتور این کار را جزیی از برنامه رصدی خود قرار می دهند. برای عکاسی از شهابها به یک دوربین عکاسی دارای سرعت بی ، یک سه پایه محکم و یک سیم دکلانشور نیاز دارید. عکاسی از شهابها نسبتاً دشوار است. دوربین شما باید در جهتی مناسب تنظیم باشد و همه چیز درست انجام شود. شهابها با سرعت بسیاری در آسمان حرکت می کنند و لحظه کوتاهی می درخشند. در نتیجه هر نقطه از رد تیر شهاب، نور بسیار کمی به دوربین می رساند.
بنابراین باید از فیلم های حساس( حساسیت ۴۰۰ به بالا) استفاده کرد. برخی عکاسان برای آنکه شانس خود را برای ثبت شهابهای بیشتر بالا ببرند، از چند دوربین که بخش های مختلف آسمان را پوشش داده اند، استفاده می کنند. به کاربردن عدسی واید گرچه سبب عبور شهابهای بیشتری از میدان دید می شود، از نورانیت تصویر و اندازه شهابها می کاهد و بسیاری از شهابهای ظاهر شده در آن ثبت نمی شوند. بهتر است در عکاسی هدفمند شهابها از دیافراگم باز و نوردهی های نه چندان بلند(حداکثر ۳۰ دقیقه) استفاده کنید. با ظهور هر شهاب در منطقه عکاسی خود، به خود نبالید. بسیاری از آنها به دلیل سرعت زیادشان ردی از خود بر فیلم نمی گذارند، مگر آنکه به راستی درخشان باشند. اگر شهابی درخشان از مقابل دید دوربین گذشت، بهتر است نوردهی را زیاد ادامه ندهید، تا تضاد میان تیرگی آسمان و درخشش شهاب حفظ شود. در این شبها در منطقه ای تاریک می توانید در ساعت تا ۱۲۰ شهاب را بشمارید.
مجله نجوم
امتیاز: 0.00
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از
صفحه قبلی
اقدام کنید.
مدیر انجمن آماتوری نجوم ایران گفت: آسمان ایران در اردیبهشت ماه شهاب باران میشود. هر ساله در ماههای اردیبهشت، مرداد و آبان آسمان میزبان شهابهایی از سمت صور فلکی متفاوت است.
وی اظهار داشت: پیش بینی میشود که در اردیبهشت ماه شاهد بارش ۶۰شهاب در یک ساعت باشیم.
وی گفت در ایام دیگر سال نیز به طور میانگین ۱۰بارش شهابی در یک ساعت رخ میدهد اما آلودگی نوری و هوا میتواند یک عامل مانع و مزاحم برای دیدن شهابهای زیاد باشد به همین دلیل کویر یا مناطق خارج ازشهرها برای مشاهده بارش شهابی انتخاب میشود.
به گفته وی بارش جباری، جوزایی، اسدی و برساگوشی معروفترین بارشهای شهابی هستند. مدیر انجمن آماتوری نجوم ایران افزود: مهمترین بارشهای شهابی بارش اسدی است که در آبان ماه رخ میدهد.
وی اظهار داشت: کیفیت شهابها از لحاظ نور و زمان ظهورشان به مدار دنباله دار برمیگردد. وی با اشاره به اینکه سه نوع ستاره دنباله دار وجود دارد گفت: دنباله دارهای کوتاه دوره، میاندوره و بلند دوره که به ترتیب هر کدام دو تا ۲۰ سال، ۲۰تا ۲۰۰و بیش از ۲۰۰سال عمر دارند.
وی یادآورد شد: این دنباله دارها با یک چرخش به دور مدار خورشید شارژ میشوند بنابراین هرچقدر دوره چرخش آنان بهگرد خورشید کوتاهترباشد مدارشان زودتر شارژ میشود و نور بیشتری از آنان ساطع میشود.
ایرنا
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!