اعضای هیات علمی گروه متالورژی دانشگاه تهران به ساخت فریت نیکل در ابعاد نانومتر با ساختار بلوری مکعبی موفق شدند.
"دکتر جلال آزاد منجیری" و "دکتر سید علی سید ابراهیمی" ، اعضای هیات علمی گروه مهندس متالورژی و مواد دانشگاه تهران ، در این پژوهش از روش جدید سل ــ ژل خود احتراقی که واکنشی بینظیر از سل ـ ژل و احتراقی میباشد، برای تهیه ذرههایی با ابعاد نانومتر استفاده کردهاند که دارای مزایایی از قبیل ارزان بودن ، سهولت آماده سازی و تولید ذرههای همگن با ابعاد نانومتر است.
به گفته این پژوهشگران ، فریت نیکل دارای شبکه مکعبی بوده و جزو دسته فریتهای نرم مغناطیسی است که به دلیل مقاومت الکتریکی بالا و وادارندگی مغناطیسی پایین در هستههای ترانسفورماتورها ، وسایل ارتباطی ، چیپهای الکترونیکی و ژنراتورهای مورد استفاده قرار گرفته و برای به دست آوردن ذرههای بلوری خالص آن از روشهای ساخت زیادی نظیر سل ـ ژل ، هم رسوبی ، شیمیایی و واکنش هیدروترمال استفاده میشود.
در بخشی از مقاله مربوط به این طرح در تبیین روش ساخت این نانوپودر آمده است: ابتدا مقدار معینی از نیترات ، آهن نیترات و ستیریک اسید در آب مقطر حل شده و جهت خنثی ماندن PH این محلول مقداری آمونیوم هیدروکسید به آن اضافه میشود و پس از حرارت محلول به صورت ژل در آمده و با ادامه حرارت ژل خشک شده و تبدیل به خاکستر و در نهایت فریت نیکل میشود.
ترکیب خاکستر حاصل از احتراق نشان میدهد که بخشی از فریت نیکل میتواند بعد از احتراق و قبل از کلسینه شدن تشکیل شود و ژل سیترات ــ نیترات از نیتراتهای فلزی و سیتریک اسید با نسبت مولی 1:1 تشکیل شده است که رفتار خود احتراقی از خود نشان میدهد.
یونهای نیترات ، نقش مهمی در فرایند خود احتراقی ژل سیترات ــ نیترات نیکل بازی میکنند و فرآورده احتراق حاصل از واکنش اکسایش ــ کاهش بین سیستم نیترات و سیترات است و یونهای نیترات باعث افزایش سرعت واکنش و پایین آوردن دمای احتراق میشوند.
به گفته پژوهشگران ، بعد از احتراق ، خاکستر حاصل شامل فازهای NiFe2O4 و Fe2O3 به اندازه نانومتر است و بعد از کلسینه شدن در دمای حدود 1000 درجه سانتیگراد ، به مدت یک ساعت فقط فاز NiFe2O4 پایدار خواهد بود.
منبع:خبرگزاری دانشجویان ایران
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!