پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تبریز به تکنیک تصفیه بیولوژیکی گازهای آلوده به استایرن با استفاده از بیوفیلتر کمپوسی دست یافتند.
در این طرح که به همت دکتر رضا دهقانزاده ریحانی، استادیار مهندس بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد، برای تصفیه بخارات استایرن از یک بیوفیلتر آزمایشگاهی سه مرحلهیی با بستری از مخلوط کود گیاهی و خردههای پی وی سی که با لجن فعال آبگیری شده تلقیح شده بود، استفاده شد.
استایرن از جمله ترکیبات آلی فرار است که در زمان تولید و مصرف ایزومرهای آن مانند پلی استایرن ، لاستیک مصنوعی و رزین به اتمسفر منتشر میشود.
تماس با بخارات غلیظ استایرن ، تحریک مخاط و چشم و اختلالات رودهیی و در حالتهای مزمن ، سردرد ، سستی ، تهوع و تحریکات سیستم اعصاب محیط را سبب میشود.
بیوفیلتراسیون به عنوان یکی از روشهای کارآمد و کم هزینه با خصوصیاتی همچون سادگی در بهرهبرداری ، امروزه به سرعت در حال جایگزینی با روشهای سنتی فیزیکی ــ شیمیایی است که هم پرهزینهاند و هم از لحاظ کارایی ، تصفیه و حذف ترکیبات آلی فرار را به صورت ناقص انجام میدهند.
همچنین این روش به ویژه برای تصفیه حجمهای زیادی جریان گازهای آلوده و در غلظتهای پایین راندمان بهتری دارد.
در روش به کار رفته در این تحقیق که با استفاده از بیوفیلتر آزمایشگاهی سه مرحلهیی انجام شد، خوگیری میکروارگانیسمها به استایرن با غلظت ورودی ٢٥/٠ میلیگرم بر مترمکعب و با زمان ماند ٣٦٠ ثانیه، ٣٠ روز به طول انجامید.
در شرایط پایدار بیشینه ظرفیت حذف ٤٥ گرم بر متر مکعب بستر در ساعت با بارگذاری ٦٠ گرم بر متر مکعب در ساعت به دست آمد.
کاهش زمان ماندگاری اثر معکوس در عملکرد بیوفیلتر داشت و به ترتیب ظرفیتهای حذف ٣٩ و ٢٧ گرم بر متر مکعب در ساعت حاصل شد.
ارزیابی پروفیل غلظت در طول ستون بیوفیلتر نشان دهنده وجود سرعتهای واکنشی درجه اول در غلظتهای ورودی استایرن برابر یا کمتر از ٤٥/٠ گرم بر متر مکعب بود. با این حال برای غلظتهای بالاتر سیستم سرعتهای واکنش درجه صفر را نشان داد.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!