تاریخچه ی:
نقش آهن در بدن
::{picture file=img/daneshnameh_up/d/dc//Naghshahan.jpg}::
این عنصر جزو ترکیب تمام یاختههای بدن میباشد و بخصوص در کبد و سپرز ذخیره میشود و لولکوسیتها آن را از کبد و سپرز به مغز استخنان انتقال داده که برای ساختن گلوبولهای قرمز به کار میرود. آهن برای متابولیسم صحیح ویتامینهای ب ضروری است.
__آهن پنج عمل مهم در بدن انجام میدهد__
*به رشد کمک میکند.
*موجب افزایش مقاومت در بدن در مقابل بیماریها میشود.
*از خستگی جلوگیری میکند.
*کم خونیهای حاصل از کمبود آهن را معالجه و پیشگیری میکند.
*رنگ موزون به پوست میدهد.
دریافت خیلی زیاد آهن به بدن آسیب می رساند،مطالعات متعدد اثبات کرده است، زمانی که میزان آهن موجود در ((خون)) زیاد باشد، باعث حملات قلبی و ابتلاء به انواع ((سرطان)) از جمله ((سرطان مری)) و ((کیسه صفرا)) خواهد شد.مطالعه ای در ((دانشگاه هاروارد)) نشان داد در بیشتر موارد، آهن موجود در ((گوشت)) باعث این عوارض می شود.
افرادی که مقایدر زیادی ((گوشت قرمز))، ((مرغ)) و ((ماهی)) مصرف می کنند، میزان آهن خونشان نسبت به افراد گیاهخوار بالاتر است.
آهن موجود در ((گوشت قرمز))، ((مرغ)) و ((ماهی)) ، آهن هِم (Heme) نام دارد که به مقدار زیادی جذب می شود( جذب آن 20-10درصد است). در حالیکه ((آهن)) موجود در منابع گیاهی به مقدار خیلی کم و فقط 3-1 درصد آن جذب خون می شود.
اگر چه بین آهن بالای ((خون)) و حملات قلبی و ((سرطان)) ارتباطی وجود دارد، ولی ما دلیل آن را نمی دانیم که چگونه آهن باعث این بیماری ها می شود.((ترانسفرین))؛ ((پروتئین)) حمل کننده ی آهن در خون می باشد.
اگر مقدار آهن خون شما بالا باشد، می توانید از پزشک خود بخواهید یک آزمایش خونی بنام TIBS (درجه اشباع ترانسفرین*) برای شما بنویسد که بر اساس آن غلظت آهن خونتان مشخص می شود. اگر میزان TIBS بیشتر از 60 درصد باشد، احتمال ابتلاء به حملات قلبی و انواع ((سرطان)) افزایش می یابد.
در اینصورت برای کاهش آهن خون بایستی :
* مصرف انواع ((گوشت قرمز))، ((ماهی))، ((مرغ)) و غذاهای غنی شده با آهن ( ماندد ((غلات)) غنی شده با آهن) را کاهش دهید.
* در سال 1 بار یا بیشتر خون بدهید.
!منابع غذایی آهن
((دل)) و ((جگر))و ((قلوة)) گاو، گوشتهای قرمز، زرده تخم مرغ، ((بادام))، ((پسته))، ((گردو))،((حبوبات))،((مارچوبه)) و آرد جو میباشد.