این عنصر جزو ترکیب تمام یاختههای بدن میباشد و بخصوص در کبد و سپرز ذخیره میشود و لولکوسیتها آن را از کبد و سپرز به مغز استخنان انتقال داده که برای ساختن گلوبولهای قرمز به کار میرود. آهن برای متابولیسم صحیح ویتامینهای ب ضروری است.
آهن پنج عمل مهم در بدن انجام میدهد
- به رشد کمک میکند.
- موجب افزایش مقاومت در بدن در مقابل بیماریها میشود.
- از خستگی جلوگیری میکند.
- کم خونیهای حاصل از کمبود آهن را معالجه و پیشگیری میکند.
- رنگ موزون به پوست میدهد.
دریافت خیلی زیاد آهن به بدن آسیب می رساند،مطالعات متعدد اثبات کرده است، زمانی که میزان آهن موجود در
خون زیاد باشد، باعث حملات قلبی و ابتلاء به انواع
سرطان از جمله
سرطان مری و
کیسه صفرا خواهد شد.مطالعه ای در
دانشگاه هاروارد نشان داد در بیشتر موارد، آهن موجود در
گوشت باعث این عوارض می شود.
افرادی که مقایدر زیادی
گوشت قرمز،
مرغ و
ماهی مصرف می کنند، میزان آهن خونشان نسبت به افراد گیاهخوار بالاتر است.
آهن موجود در
گوشت قرمز،
مرغ و
ماهی ، آهن هِم (Heme) نام دارد که به مقدار زیادی جذب می شود( جذب آن 20-10درصد است). در حالیکه
آهن موجود در منابع گیاهی به مقدار خیلی کم و فقط 3-1 درصد آن جذب خون می شود.
اگر چه بین آهن بالای
خون و حملات قلبی و
سرطان ارتباطی وجود دارد، ولی ما دلیل آن را نمی دانیم که چگونه آهن باعث این بیماری ها می شود.
ترانسفرین؛
پروتئین حمل کننده ی آهن در خون می باشد.
اگر مقدار آهن خون شما بالا باشد، می توانید از پزشک خود بخواهید یک آزمایش خونی بنام TIBS (درجه اشباع ترانسفرین*) برای شما بنویسد که بر اساس آن غلظت آهن خونتان مشخص می شود. اگر میزان TIBS بیشتر از 60 درصد باشد، احتمال ابتلاء به حملات قلبی و انواع
سرطان افزایش می یابد.
در اینصورت برای کاهش آهن خون بایستی :
- در سال 1 بار یا بیشتر خون بدهید.
منابع غذایی آهن
دل و
جگرو
قلوة گاو، گوشتهای قرمز، زرده تخم مرغ،
بادام،
پسته،
گردو،
حبوبات،
مارچوبه و آرد جو میباشد.