منو
 کاربر Online
528 کاربر online
تاریخچه ی: عطر

!دید کلی
عطرها موادی هستند که انسان‌ها برای اینکه خوش‌بو باشند و در نزد دیگران مقبول ، از آنها استفاده می‌کنند. عطرهایی که از مواد طبیعی بدست می‌آیند، مانند مشک آهوی ختن ، اندکند. اغلب این مواد ، از مواد شیمیایی و بصورت سنتزی تولید می‌شوند. با ساختار عطرها آشنا می‌شویم.


{img src=img/daneshnameh_up/e/e8/Atomiserfade.jpg}

!مواد سازنده عطر
هر نوع عطر دست‌کم از سه جزء تشکیل یافته است که فراریت و وزن ‏مولکولی آنها تا حدی باهم تفاوت دارند.
!!جزء اول
جزء اول که ~~green:تاپ نوت~~ نامیده می شود، فرارترین ماده و مشخصترین بو را در دارا بوده ‏و در تولید عطر کاربرد دارد.‏
!!جزء دوم
جز دوم که ~~green:میدل نوت~~ نامیده می شود، کمتر فرار است و عموما عصاره یک ‏گل (بنفشه ، یاس و غیره) است.‏
!!جزء سوم
آخرین جزء یا ~~green:اندنوت~~ ، کمترین فراریت را دارد و معمولا یک __رزین__ یا ((دنیای پلیمر|پلیمر)) مومی ‏است.‏
!سیوتون ، اصلی‌ترین سازنده عطر
بیشتر عطرها اجزای بسیاری دارند و از لحاظ شیمیایی غالبا مخلوطهای ((‏کمپلکس)) هستند. با پیشرفت ((شیمی تجزیه|تجزیه)) مواد عطر طبیعی ، مصرف ترکیبات ((شیمی آلی|آلی)) ‏سنتزی خالص که بوی آنها همانند بوی عطر خاصی می‌باشد، بسیار ‏معمول شده است. نمونه آن __سیوتون__ ، یک ((کتون|کتون حلقوی)) است که از __سیویت__ ‏بدست می‌آید. __سیویت__ ، ماده‌ای است که از غده‌های __گربه سیویت__ ترشح ‏می‌شود.

گربه سیویت ، حیوانی شبیه به گربه است که در __اتیوپی__ و __افریقای ‏مرکزی__ یافت می‌شود.‏ __سیوتون__ در عطر سازی ارزش بسیار دارد. امروزه سیوتون بصورت سنتزی ‏موجود است. برای سنتز سیوتون ، نخست __ 8 ، هگزادکان ـ1 ، 16، دی ‏کربوکسیلیک اسید__ تهیه می‌کنند و سپس آنرا بصورت حلقه در می‌آورند. یون ((توریم)) (Th+4) ((کاتالیزور)) بسته شدن این حلقه است.

__سیویت__ ، مانند(( مشک)) ، مجموعه‌ای از مواد جاذب جنسی است. این مواد ‏جاذب جنسی در عطرهای موثر با زیرکی بوسیله بوهای گل و گیاهی ‏پوشانده می‌شوند. جاذبه اولیه از بوی خوش حاصل می‌شود. اما اثر ‏اساسی ناشی از __سیویتون__ یا __مشک__ است.‏
!سایر ترکیبات عطر
ترکیبات دیگری که در عطرها بکار می‌روند، شامل ((الکل|الکلها)) و ((استر|استرهایی)) با وزن ‏مولکولی زیادند. یک نمونه ، __ژرانیول__ (با نقطه جوش‎‎‏ 230 درجه سانتی‌گراد) یک جزء اصلی از ‏روغن ژرانیوم (شمعدانی معطر) ترکیه‌ای است.‏ استرهای این الکل ، برای ساختن ماده معطر سنتزی که بوی رز دارد، در ‏عطرسازی بکار می‌رود. مثلا استری که از واکنش میان__ ژرانیول__ و __اسید فرمیک__ تشکیل می‌شود، بوی رز دارد.‏

عطرها نوعا 10% تا 25% اسانس عطر و 75% تا 80% الکل و یک ثابت ‏کننده برای نگه داشتن روغن‌های اسانسی دارد. عطرها به بیشتر مواد ‏آرایشی افزوده می‌شوند تا محصول بدست آمده بوی مطلوب داشته باشند؛ ‏این مواد بوهای طبیعی و دیگر اجزایی مانند مواد جاذب جنسی را می‌‏پوشانند. آنها بعلت داشتن ((الکل)) ، خاصیت ضدعفونی و باکتری‌کشی ‏ملایمی دارند.‏
!مواد دافع بو
حدود 2 میلیون غده عرق بر سطح بدن دست اندرکار تنظیم ((دما|دمای)) بدن ‏هستند. این غده‌ها با ترشح ((آب)) که ((تبخیر)) آن اثر خنک کنندگی دارد، دمای بدن ‏را تنظیم می‌کنند. از این تبخیر ، اجزای جامدی به جای می‌ماند که عمدتا ‏سدیم کلرید و مقادیر کمتری ((پروتئین)) و دیگر مواد مرکب آلی است. ‏بوی بدن بیشتر از آمینها و مواد حاصل از ((هیدرولیز)) روغنهای چرب (اسیدهای ‏((اسید چرب|چرب)) ، ((اسید آکرولیین|آکرولیین)) و غیره) است که از بدن و از رشد باکتریایی در باقیمانده ‏حاصل از غده‌های عرق گسیل می یابند. برای آنکه بدن انسان وظایف خود را ‏به خوبی انجام دهد، عمل تعریق هم امری عادی و هم ضروری است. خود ‏عرق کاملا بی بو است، اما محصولات تجزیه باکتریایی چنین نیستند.‏


{img src=img/daneshnameh_up/d/d7/perfum_m7.jpg}

!انواع مواد دافع بو
مواد دافع بو از سه نوع عمده هستند:


*یک نوع آنها ، بطور مستقیم تعرق را می‌خشکاند یا بعنوان مواد ‏منقبض‌کننده عمل می‌کنند.


*نوع دیگر آنها که بو دارند و بوی ((عرق)) را می‌پوشانند.


*نوع سوم آنها که ترکیبات بودار را با ((واکنش شیمیایی)) برطرف می‌کنند. از جمله موادی که بعنوان قابض عمل می‌کنند، __آلومینیم سولفات ‏آبپوشیده__ ، __کلرید آلومینیم آبپوشیده__ (__‏O‏2‏H‏6 . 3‏AlCl‏__) ، __آلومینیم کلروهیدرات__ ( در ‏واقع __آلومینیم هیدروکسی کلرید__ ) و __الکلها__ هستند. ‏
!مواد بی‌بو کننده
از جمله مواد مرکبی که بعنوان عوامل بی‌بو کننده عمل می‌کنند، __روی ‏پروکسید__ ، __روغن‌های اسانسی__ و __عطرها__ و انواعی از __مواد ضد عفونی کننده__ ‏ملایم هستند. روی پروکسید ، مواد مرکب بودار را با اکسید کردن آمین‌ها و ‏ترکیبات ((اسید چرب|اسیدهای چرب)) بر طرف می‌کند. روغن‌های اسانسی ، عطرها یا ‏بوها را جذب می‌کنند یا آنها را می‌پوشانند و ضدعفونی کننده‌ها معمولا ‏عوامل اکسید کننده یا کاهنده‌ای هستند که ((باکتری|باکتریهای)) ایجاد کننده‌ بو را ‏می‌کشند.‏
!مباحث مرتبط با عنوان
*((آلدئید))
*((ادکلن))
*((اسانس))
*((بنزن))
*((شیمی آلی))
*((عرق))
*((عطر طبیعی))
*((کتون))
*((مشک))
*((مواد آلی))
*((مواد ضد عفونی کننده))
*((هیدرولیز))

تاریخ شماره نسخه کاربر توضیح اقدام
 سه شنبه 03 مرداد 1391 [12:06 ]   6   admin      جاری 
 سه شنبه 26 مهر 1384 [07:38 ]   5   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 سه شنبه 26 مهر 1384 [07:35 ]   4   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 پنج شنبه 16 تیر 1384 [09:05 ]   3   فیروزه نجفی      v  c  d  s 
 شنبه 28 آذر 1383 [10:43 ]   2   نفیسه ناجی      v  c  d  s 
 شنبه 18 مهر 1383 [16:47 ]   1   حسین خادم      v  c  d  s 


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..