تاریخچه ی:
عطر
تفاوت با نگارش: 5
| !دید کلی | | !دید کلی |
| عطرها موادی هستند که انسانها برای اینکه خوشبو باشند و در نزد دیگران مقبول ، از آنها استفاده میکنند. عطرهایی که از مواد طبیعی بدست میآیند، مانند مشک آهوی ختن ، اندکند. اغلب این مواد ، از مواد شیمیایی و بصورت سنتزی تولید میشوند. با ساختار عطرها آشنا میشویم. | | عطرها موادی هستند که انسانها برای اینکه خوشبو باشند و در نزد دیگران مقبول ، از آنها استفاده میکنند. عطرهایی که از مواد طبیعی بدست میآیند، مانند مشک آهوی ختن ، اندکند. اغلب این مواد ، از مواد شیمیایی و بصورت سنتزی تولید میشوند. با ساختار عطرها آشنا میشویم. |
| |
| + | |
| + | | |
| {img src=img/daneshnameh_up/e/e8/Atomiserfade.jpg} | | {img src=img/daneshnameh_up/e/e8/Atomiserfade.jpg} |
| + | |
| + | |
| | | | |
|
| !مواد سازنده عطر | | !مواد سازنده عطر |
| هر نوع عطر دستکم از سه جزء تشکیل یافته است که فراریت و وزن مولکولی آنها تا حدی باهم تفاوت دارند. | | هر نوع عطر دستکم از سه جزء تشکیل یافته است که فراریت و وزن مولکولی آنها تا حدی باهم تفاوت دارند. |
| !!جزء اول | | !!جزء اول |
| جزء اول که ~~green:تاپ نوت~~ نامیده می شود، فرارترین ماده و مشخصترین بو را در دارا بوده و در تولید عطر کاربرد دارد. | | جزء اول که ~~green:تاپ نوت~~ نامیده می شود، فرارترین ماده و مشخصترین بو را در دارا بوده و در تولید عطر کاربرد دارد. |
| !!جزء دوم | | !!جزء دوم |
| جز دوم که ~~green:میدل نوت~~ نامیده می شود، کمتر فرار است و عموما عصاره یک گل (بنفشه ، یاس و غیره) است. | | جز دوم که ~~green:میدل نوت~~ نامیده می شود، کمتر فرار است و عموما عصاره یک گل (بنفشه ، یاس و غیره) است. |
| !!جزء سوم | | !!جزء سوم |
| آخرین جزء یا ~~green:اندنوت~~ ، کمترین فراریت را دارد و معمولا یک __رزین__ یا ((دنیای پلیمر|پلیمر)) مومی است. | | آخرین جزء یا ~~green:اندنوت~~ ، کمترین فراریت را دارد و معمولا یک __رزین__ یا ((دنیای پلیمر|پلیمر)) مومی است. |
| !سیوتون ، اصلیترین سازنده عطر | | !سیوتون ، اصلیترین سازنده عطر |
| بیشتر عطرها اجزای بسیاری دارند و از لحاظ شیمیایی غالبا مخلوطهای ((کمپلکس)) هستند. با پیشرفت ((شیمی تجزیه|تجزیه)) مواد عطر طبیعی ، مصرف ترکیبات ((شیمی آلی|آلی)) سنتزی خالص که بوی آنها همانند بوی عطر خاصی میباشد، بسیار معمول شده است. نمونه آن __سیوتون__ ، یک ((کتون|کتون حلقوی)) است که از __سیویت__ بدست میآید. __سیویت__ ، مادهای است که از غدههای __گربه سیویت__ ترشح میشود.
گربه سیویت ، حیوانی شبیه به گربه است که در __اتیوپی__ و __افریقای مرکزی__ یافت میشود. __سیوتون__ در عطر سازی ارزش بسیار دارد. امروزه سیوتون بصورت سنتزی موجود است. برای سنتز سیوتون ، نخست __ 8 ، هگزادکان ـ1 ، 16، دی کربوکسیلیک اسید__ تهیه میکنند و سپس آنرا بصورت حلقه در میآورند. یون ((توریم)) (Th+4) ((کاتالیزور)) بسته شدن این حلقه است.
__سیویت__ ، مانند(( مشک)) ، مجموعهای از مواد جاذب جنسی است. این مواد جاذب جنسی در عطرهای موثر با زیرکی بوسیله بوهای گل و گیاهی پوشانده میشوند. جاذبه اولیه از بوی خوش حاصل میشود. اما اثر اساسی ناشی از __سیویتون__ یا __مشک__ است. | | بیشتر عطرها اجزای بسیاری دارند و از لحاظ شیمیایی غالبا مخلوطهای ((کمپلکس)) هستند. با پیشرفت ((شیمی تجزیه|تجزیه)) مواد عطر طبیعی ، مصرف ترکیبات ((شیمی آلی|آلی)) سنتزی خالص که بوی آنها همانند بوی عطر خاصی میباشد، بسیار معمول شده است. نمونه آن __سیوتون__ ، یک ((کتون|کتون حلقوی)) است که از __سیویت__ بدست میآید. __سیویت__ ، مادهای است که از غدههای __گربه سیویت__ ترشح میشود.
گربه سیویت ، حیوانی شبیه به گربه است که در __اتیوپی__ و __افریقای مرکزی__ یافت میشود. __سیوتون__ در عطر سازی ارزش بسیار دارد. امروزه سیوتون بصورت سنتزی موجود است. برای سنتز سیوتون ، نخست __ 8 ، هگزادکان ـ1 ، 16، دی کربوکسیلیک اسید__ تهیه میکنند و سپس آنرا بصورت حلقه در میآورند. یون ((توریم)) (Th+4) ((کاتالیزور)) بسته شدن این حلقه است.
__سیویت__ ، مانند(( مشک)) ، مجموعهای از مواد جاذب جنسی است. این مواد جاذب جنسی در عطرهای موثر با زیرکی بوسیله بوهای گل و گیاهی پوشانده میشوند. جاذبه اولیه از بوی خوش حاصل میشود. اما اثر اساسی ناشی از __سیویتون__ یا __مشک__ است. |
| !سایر ترکیبات عطر | | !سایر ترکیبات عطر |
| ترکیبات دیگری که در عطرها بکار میروند، شامل ((الکل|الکلها)) و ((استر|استرهایی)) با وزن مولکولی زیادند. یک نمونه ، __ژرانیول__ (با نقطه جوش 230 درجه سانتیگراد) یک جزء اصلی از روغن ژرانیوم (شمعدانی معطر) ترکیهای است. استرهای این الکل ، برای ساختن ماده معطر سنتزی که بوی رز دارد، در عطرسازی بکار میرود. مثلا استری که از واکنش میان__ ژرانیول__ و __اسید فرمیک__ تشکیل میشود، بوی رز دارد.
عطرها نوعا 10% تا 25% اسانس عطر و 75% تا 80% الکل و یک ثابت کننده برای نگه داشتن روغنهای اسانسی دارد. عطرها به بیشتر مواد آرایشی افزوده میشوند تا محصول بدست آمده بوی مطلوب داشته باشند؛ این مواد بوهای طبیعی و دیگر اجزایی مانند مواد جاذب جنسی را میپوشانند. آنها بعلت داشتن ((الکل)) ، خاصیت ضدعفونی و باکتریکشی ملایمی دارند. | | ترکیبات دیگری که در عطرها بکار میروند، شامل ((الکل|الکلها)) و ((استر|استرهایی)) با وزن مولکولی زیادند. یک نمونه ، __ژرانیول__ (با نقطه جوش 230 درجه سانتیگراد) یک جزء اصلی از روغن ژرانیوم (شمعدانی معطر) ترکیهای است. استرهای این الکل ، برای ساختن ماده معطر سنتزی که بوی رز دارد، در عطرسازی بکار میرود. مثلا استری که از واکنش میان__ ژرانیول__ و __اسید فرمیک__ تشکیل میشود، بوی رز دارد.
عطرها نوعا 10% تا 25% اسانس عطر و 75% تا 80% الکل و یک ثابت کننده برای نگه داشتن روغنهای اسانسی دارد. عطرها به بیشتر مواد آرایشی افزوده میشوند تا محصول بدست آمده بوی مطلوب داشته باشند؛ این مواد بوهای طبیعی و دیگر اجزایی مانند مواد جاذب جنسی را میپوشانند. آنها بعلت داشتن ((الکل)) ، خاصیت ضدعفونی و باکتریکشی ملایمی دارند. |
| !مواد دافع بو | | !مواد دافع بو |
| حدود 2 میلیون غده عرق بر سطح بدن دست اندرکار تنظیم ((دما|دمای)) بدن هستند. این غدهها با ترشح ((آب)) که ((تبخیر)) آن اثر خنک کنندگی دارد، دمای بدن را تنظیم میکنند. از این تبخیر ، اجزای جامدی به جای میماند که عمدتا سدیم کلرید و مقادیر کمتری ((پروتئین)) و دیگر مواد مرکب آلی است. بوی بدن بیشتر از آمینها و مواد حاصل از ((هیدرولیز)) روغنهای چرب (اسیدهای ((اسید چرب|چرب)) ، ((اسید آکرولیین|آکرولیین)) و غیره) است که از بدن و از رشد باکتریایی در باقیمانده حاصل از غدههای عرق گسیل می یابند. برای آنکه بدن انسان وظایف خود را به خوبی انجام دهد، عمل تعریق هم امری عادی و هم ضروری است. خود عرق کاملا بی بو است، اما محصولات تجزیه باکتریایی چنین نیستند. | | حدود 2 میلیون غده عرق بر سطح بدن دست اندرکار تنظیم ((دما|دمای)) بدن هستند. این غدهها با ترشح ((آب)) که ((تبخیر)) آن اثر خنک کنندگی دارد، دمای بدن را تنظیم میکنند. از این تبخیر ، اجزای جامدی به جای میماند که عمدتا سدیم کلرید و مقادیر کمتری ((پروتئین)) و دیگر مواد مرکب آلی است. بوی بدن بیشتر از آمینها و مواد حاصل از ((هیدرولیز)) روغنهای چرب (اسیدهای ((اسید چرب|چرب)) ، ((اسید آکرولیین|آکرولیین)) و غیره) است که از بدن و از رشد باکتریایی در باقیمانده حاصل از غدههای عرق گسیل می یابند. برای آنکه بدن انسان وظایف خود را به خوبی انجام دهد، عمل تعریق هم امری عادی و هم ضروری است. خود عرق کاملا بی بو است، اما محصولات تجزیه باکتریایی چنین نیستند. |
| |
| + | |
| + | | |
| {img src=img/daneshnameh_up/d/d7/perfum_m7.jpg} | | {img src=img/daneshnameh_up/d/d7/perfum_m7.jpg} |
| + | |
| + | |
| | | | |
|
| !انواع مواد دافع بو | | !انواع مواد دافع بو |
| مواد دافع بو از سه نوع عمده هستند:
| | مواد دافع بو از سه نوع عمده هستند:
|
| *یک نوع آنها ، بطور مستقیم تعرق را میخشکاند یا بعنوان مواد منقبضکننده عمل میکنند.
| | *یک نوع آنها ، بطور مستقیم تعرق را میخشکاند یا بعنوان مواد منقبضکننده عمل میکنند.
|
| *نوع دیگر آنها که بو دارند و بوی ((عرق)) را میپوشانند.
| | *نوع دیگر آنها که بو دارند و بوی ((عرق)) را میپوشانند.
|
| *نوع سوم آنها که ترکیبات بودار را با ((واکنش شیمیایی)) برطرف میکنند. از جمله موادی که بعنوان قابض عمل میکنند، __آلومینیم سولفات آبپوشیده__ ، __کلرید آلومینیم آبپوشیده__ (__O2H6 . 3AlCl__) ، __آلومینیم کلروهیدرات__ ( در واقع __آلومینیم هیدروکسی کلرید__ ) و __الکلها__ هستند. | | *نوع سوم آنها که ترکیبات بودار را با ((واکنش شیمیایی)) برطرف میکنند. از جمله موادی که بعنوان قابض عمل میکنند، __آلومینیم سولفات آبپوشیده__ ، __کلرید آلومینیم آبپوشیده__ (__O2H6 . 3AlCl__) ، __آلومینیم کلروهیدرات__ ( در واقع __آلومینیم هیدروکسی کلرید__ ) و __الکلها__ هستند. |
| !مواد بیبو کننده | | !مواد بیبو کننده |
| از جمله مواد مرکبی که بعنوان عوامل بیبو کننده عمل میکنند، __روی پروکسید__ ، __روغنهای اسانسی__ و __عطرها__ و انواعی از __مواد ضد عفونی کننده__ ملایم هستند. روی پروکسید ، مواد مرکب بودار را با اکسید کردن آمینها و ترکیبات ((اسید چرب|اسیدهای چرب)) بر طرف میکند. روغنهای اسانسی ، عطرها یا بوها را جذب میکنند یا آنها را میپوشانند و ضدعفونی کنندهها معمولا عوامل اکسید کننده یا کاهندهای هستند که ((باکتری|باکتریهای)) ایجاد کننده بو را میکشند. | | از جمله مواد مرکبی که بعنوان عوامل بیبو کننده عمل میکنند، __روی پروکسید__ ، __روغنهای اسانسی__ و __عطرها__ و انواعی از __مواد ضد عفونی کننده__ ملایم هستند. روی پروکسید ، مواد مرکب بودار را با اکسید کردن آمینها و ترکیبات ((اسید چرب|اسیدهای چرب)) بر طرف میکند. روغنهای اسانسی ، عطرها یا بوها را جذب میکنند یا آنها را میپوشانند و ضدعفونی کنندهها معمولا عوامل اکسید کننده یا کاهندهای هستند که ((باکتری|باکتریهای)) ایجاد کننده بو را میکشند. |
| !مباحث مرتبط با عنوان | | !مباحث مرتبط با عنوان |
| *((آلدئید)) | | *((آلدئید)) |
| *((ادکلن)) | | *((ادکلن)) |
| *((اسانس)) | | *((اسانس)) |
| *((بنزن)) | | *((بنزن)) |
| *((شیمی آلی)) | | *((شیمی آلی)) |
| *((عرق)) | | *((عرق)) |
| *((عطر طبیعی)) | | *((عطر طبیعی)) |
| *((کتون)) | | *((کتون)) |
| *((مشک)) | | *((مشک)) |
| *((مواد آلی)) | | *((مواد آلی)) |
| *((مواد ضد عفونی کننده)) | | *((مواد ضد عفونی کننده)) |
| *((هیدرولیز)) | | *((هیدرولیز)) |