کلیات گیاه شناسی
کدو گیاهی است یکساله و خزنده که برگهای آن بشکل قلب و پهن و پوشیده از کرک ریز می باشد . گلهای زرد رنگ است و گل نر و گل ماده آن روی یک پایه قرار درد . ریشه آن باریک و بلند ، کمی شیرین و خوردن جوشانده آن مستی آور است . کدو انواع مختلف دارد مانند کدوی حلوایی ، کدوی تنبل یا کدوی زرد ،کدوی خورشی یا کدوی سبز .
نوعی از کدوی حلوایی در
کانادا و
آمریکا و بعضی نقاط دنیا می روید که بسیار بزرگ می شود و گاهی وزن آن به 60 کیلوگرم نیز می رسد . در
آمریکا و
کانادا این کدوها را برای شب هالوین بکار میئبرند و با آن کیک درست می کنند .
ترکیبات شیمیایی:
در یکصد گرم کدو مواد زیرا را می توان یافت :
مواد | کدوحلوائی | کدو سبز
| کالری | 18 | 18
| آب | 91 گرم | 94 گرم
| پروتئین | 1 گرم | 1/1 گرم
| چربی | 0/1 گرم | 0/1 گرم
| نشاسته | 5/4 گرم | 3/6 گرم
| کلسیم | 21 میلی گرم | میلی گرم
| فسفر | 45 میلی گرم | 0 3 میلی گرم
| آهن | 0/8 میلی گرم | 0/5 میلی گرم
| پتاسیم | 24 میلی گرم | 2/2 میلی گرم
| ویتامین آ | 1600 واحد | 400 واحد
| ویتامین ب 1 | 0/5 میلی گرم | 0/05 میلی گرم
| ویتامین ب 2 | 0/11 میلی گرم | 0/09 میلی گرم
| ویتامین ب3 | 2/6 میلی گرم | 1 میلی گرم
| ویتامین ث | میلی گرم | 20 میلی گرم |
|
خواص داروئی:
خواص کدو و تخم کدو :کدو از لحاظ طب قدیم
ایران سرد و تر یعنی خنک کننده و مرطوب کننده است و از لحاظ شیمیایی بدن را قلیایی می کند . کدو هم مانند بادمجان چون دارای
کالری است بنابراین مهمترین غذا برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند .
- تخم کدوی خام اثر دفع کرم روده دارد و چون سمی نیست اطفال نیز می توانند از آن استفاده کنند . برای این منظور باید مقدر 50 گرم تخم کدو را پودر کرده و با عسل مخلوط نموده و مصرف کنید و باید بعد از چهار ساعت یک مسهل مانند روغن کرچک بخورید که کرمها را دفع کند .
- کدو اثر ملین ، مدر و رفع یبوست و رفع سوء هاضمه را دارد.
- به اشخاصی که تب دارند کدو می دهند تا تب پائین آورد .
- کدو برای اشخاص گرم مزاج و صفراوی غذای خوبی است .
- کدو خونساز است و برای استفاده از این خاصیت کدو باید آنرا همراه با آب غوره و یا سرکه در روغن زیتون پخت و مصرف نمود .
- برای رفع دندان درد آب کدو قرقره کنید.
- برای درمان گوش درد چند قطره آب کدو در گوش بچکانید .
- برای برطرف کردن التهاب معده ، کبد و کلیه کدوی پخته را روی این اعضاء بگذارید.
- پوست کدو را خشک کنید خوردن آن درمان بواسیر و خونریزی معده و روده است .
- تخم کدو درمان کننده سرفه و برطرف کننده اخلاط خون است .
- برای زخم روده ها و مثانه و سوزش مجرای ادرار تخم کدو مصرف کنید .
- روغن تخم کدو برای رفع تب و دل پیچه مفید است .
- کدو و تخم کدو هر دو برای پیشگیری سرطان مفید می باشند .
- تخم کدو علاج کننده سرطان پروستات و برطرف کننده ورم پروستات می باشد در مادران بالاتر از سن چهل معمولا غده پروستات شروع به بزرگ شدن می کند و بنابراین این اشخاص باید چند روز در هفته کدو حلوایی یا تخم کدو بخورند .
- کدو و تخم کدو در پیشگیری سرطان ریه بسیار موثر است و اشخاص سیگاری و حتی آنهائیکه با این اشخاص زندگی می کنند و باصطلاح سیگاری دست دوم هستند برای اینکه مریض نشوند باید از کدو استفاده کنند .
در صد گرم تخم کدو مواد زیر موجود است :
آب | 94 گرم
| پروتئین | 1/1 گرم
| چربی | 0/1 گرم
| نشاسته | 3/6 گرم
| کلسیم | 28 میلی گرم
| فسفر | 30 میلی گرم
| آهن | 0/4 میلی گرم
| پتاسیم | 2/2 میلی گرم
| ویتامین آ | 400 واحد
| ویتامین ب 1 | 0/05 میلی گرم
| ویتامین ب 2 | 0/09 میلی گرم
| ویتامین ب 3 | 1 میلی گرم
| ویتامین ث | 22 میلی گرم |
|
مضرات :همانطور که گفته شد کدو سرد است و در خوردن کدو در مناطق حاره و گرم سیر بسیار مفید است و بدن را سالم نگاه می درد .
کدو برای کسانیکه طبع سرد دارند و یا در مناطق سردسیر زندگی می کنند خوب نیست زیرا ایجاد نفخ وسنگینی و درد
معده می کنند .و بنابراین اشخاص اگر بخواهند کدو بخورند حتما باید آنرا با ادویه های گرم مانند
خردل و
سیر و
فلفل و
نعناع بخورند .