کمی آب را داخل یک قابلمه یا ظرف شیشه ای دهان گشادی ریخته و بطور پیوسته و مدام حرارت دهید . با دماسنج آشپزخانه دمای آن را لحظه به لحظه اندازه بگیرید .
مشاهده خواهید کرد که :
پس از مدتی به مرحله بخار شدن یا مرحله گازی آب خواهید رسید ، اما دماسنج از دمای 100 در جه سانتی گراد بالاتر نمی رود .
توضیح:
شما با حرارت دادن ، سرعت مولکولها را افزایش داده اید که با به پرواز در آمدن به اطراف شکل گازی پیدا می کنند . دما تا نقطه جوش 100 درجه سانتی گراد بالا می رود ، ولی نه بالاتر از 100 درجه ، این دما تا بخار شدن تمامی آب ثابت می ماند .
حال حرارت دادن را قطع کنید و لیوان سردی را بالای ظرف ، ککه آب آن در حال بخار شدن است ، برای مدتی نگه دارید . متوجه می شوید که قطرات آب در لیوان تشکیل می شود . در این لیوان دما به زیر 100 درجه کاهش می یابد و اجازه می دهد که مقداری از گاز به شکل مایع برگردد.