تعریف
پکتین، نوعی
هتروساکارید است که در دیواره سلول گیاهی یافت می شود. پکتین ها از نظر طرز تشکیل، طول زنجیره و… بسیار متنوعند و همچنین در طرز قرار گرفتن
مونوساکاریدهای تشکیل دهنده ی آنها، تنوع زیادی به چشم می خورد. این ماده از تجزیه
پروپکتین به دست می آید که هنگام رسیدن
میوه تولید می شود. پکتین بعداً به اسید پکتینیک تجزیه شده و در نهایت تبدیل به
اسید پکتیک می شود. در طول انجام این مراحل، میوه نرم و نرم تر می شود، چون دیواره های سلول گیاهی به تدریج
خراب می شوند.
میوه هایی همچون
سیب،
آلو و
پرتقال، حاوی مقدار بیشتری پکتین می باشند؛ در حالی که میوه های نرم از جمله
گیلاس و
توت فرنگی مقدار کمتری پکتین دارند.
با قرار گرفتن در محیط اسیدی، پکتین به
ژل تبدیل می شود. از این پدیده در تهیه ی
مربا و
ژله استفاده می کنند.
از پکتین در تهیه ی قطره های خوراکی ضد
سرفه استفاده می شود. چون این ماده قسمت بالایی
نای را می پوشاند و مانع گرفتگی هایی می شود که سبب تحریک سرفه می شوند. پکتین گاهی در
ماست هم وجود دارد.
!همچنین ببینید: