در اینجا فهرست کلیه میوه های خوراکی وجود دارد. دقت کنید بسیاری از میوه ها که از نظر تهیه غذا جزو
سبزیجات محسوب می شوند ( مثلا"
گوجه فرنگی) در این قسمت دیده نمی شوند. همچنین در اینجا میوه های زیادی وجود دارد که خوراکی هستند اما به دلایل متعدد، معمول نیستند.
میوه های مناطق معتدل
میوه های مناطق معتدل در تمام جهان روی
درختان یا
درختچه های چوبی ویا
گیاهان بالاروند وجود دارند. این میوه ها در مناطق
گرمسیری به اندازه کافی رشد نمی کنند چون هر سال قبل از گل دادن نیاز به یک دوره هوای خنک ( شرایط خنک کننده) دارند.
سیب ،
گلابی ،
گیلاس و
آلو به علت سازش پذیریاشان ، گسترده ترین کشت و مصرف را در جهان دارا هستند. میوه های زیاد دیگری وجود دارد که بصورت منطقه ای مهم هستند اما ارزش تجاری چندانی ندارند. انواع بسیار زیادی از گیاهان کوچک موجود در این فهرست از بین گیاهان خودرو ( وحشی) جمع آوری شده اند ؛ فقط به این علت که آنها در دوران
نوسنگی وجود داشتند.
خانواده
روزاسیا هم از نظر تعداد و هم از نظر اهمیت در صدر میوه های مناطق معتدل قرار دارند. میوه هــای شفت دار، هسته دار، خاردار و توت فرنگی از اعضاء خانواده روزاسیا هستند.
میوه های شفت دار :
- سیب و (سیبچه Malus spp.)
- توت گلوگیر ؛ cooking apple هم نامیده می شود(Aronia spp.)
- زالزالک (Crataegus spp. )
- زالزالک وحشی یا ساسکاتون (Amelanchier spp.)
- ازگیل ( Mespilus germanica)
- گلابی ؛ گونه های اروپایی و آسیایی (Pyrus spp.)
- به (Cydonia oblonga and Chaenomeles spp.)
- زبان گنجشک کوهی (Sorbus aucuparia)
- سیب سنجدی ؛ میوه درخت تیس (Sorbus domestica)
میوه های هسته دارشفتهای نوع
Prunus:
- زرد آلو
- گیلاس ؛ شیرین ، ترش و انواع وحشی (Prunus avium, P. cerasus و ...)
- آلو ؛ که شامل چندین گونه وحشی و کشاورزی است ؛ و خشک شده آنرا آلو خشک می نامند.
- هلو ؛ و گونه آن شلیل ( prunus persica)
- پیوند گونه های قبلی ، مانند pluot
گیلاس در کاربرد غیرتخصصی به معنی تمامی میوه های کوچک است که کل آنها قابل خوردن و فاقد هسته های آزار دهنده می باشند.میوه های خاردار ،
میوه های مرکب رده
Rubus برخی از معروف ترین توتهای کاذب هستند:
توتهای تک برچه ای توسط
خانواده ورسک که بسیاری از آنها به ندرت در
فراشمالگان دیده می شوند نوع حاکم می باشند :
سایر توتها ( جدا از ورسک) :
بعضی از میوه های بومی
آسیا که تا
قرن بیستم در نواحی دیگر رایج نبودند :
برخی از گیاهان بومی
آمریکای شمالی که خیلی کم خورده می شوند :
- توت گاوی Shepherdia argenta که بصورت وحشی در دشتهای کانادا می روید.
- توت گلوگیر . Aronia spp
- انگور آمریکایی : گونه های آمریکای شمالی ( مثلا" Vitis labrusca) و پیوندیهای آمریکایی – اروپایی در محلی که Vitis vinifera در برابر سرما مقاومت ندارد رشد می کنند و بعنوان گیاهان پیوندی مورد استفاده قرار می گیرند.
- ازگیل کانادایی یا زالزالک وحشی که در کانادا کشت می شود Amelanchier spp
- پاپائو یا خربزه درختی (Asimina triloba نباید با Carica papaya که در بعضی گویشهای انگلیسی pawpaw نامیده می شود اشتباه شود).
- خرمالو آمریکایی (Diospyros virginiana)
چند نوع از کاکتوسها میوه های خوراکی دارند که برای برخی از
مردم بومی آمریکا غذای سنتی مهمی هستند:
- میوه گلابی شکل گیاه زبان مادر شوهر
- ساگوارو
تعدادی استثنا درباره این تعریف که :
میوه های مناطق معتدل بر روی گیاهان چوبی چند ساله رشد می کنند ، عبارتند از :
میوه های کاذب از نظر گیاه شناسی به هیچ وجه میوه محسوب نمی شوند اما در آشپزی به شکل میوه کاربرد دارند:
میوه های مدیترانه ای و نیمه حاره ای
میوه های موجود در این طبقه بندی در برابر سرمای شدید مقاوم مقاوم نیستند ( مانند میوه های مناطق معتدل که در بالا به آنها اشاره شد) با این حال در بعضی سرماهای بی موقع مقاومت کرده و احتمالا" شرایط خنک کننده( chilling requirement) متوسطی دارند. جالب ترین میوه ها در این میان انواع بومی
مدیترانه ای هستند :
- انجیر . Ficus spp
- انگور ؛ به نامهای کشمش ، انگور بی دانه یا در صورت خشک شده به نام کشمش بی دانه(Vitis)
- انار
- خرما Phoenix dactylifera
- شاه توت
بعضی از میوه های رده مهم
مرکبات استوایی بوده و هیچ مقاومتی در برابر سرما ندارند. تمامی گونه های متداول تجاری تا حدی در برابر سرماهای بی موقع مقاوم هستند :
میوه های دیگری از مناطق نیمه حاره ای :
میوه های استوایـــــــی
میوه های استوایی به هر شکلی روی گیاه می رویند و تنها ویژگی مشترک آنها عدم مقاومت در برابر سرما می باشد.
میوه های غیر خوراکــــی
همچنین ببینید:
زیتون ـ
پسته