منو
 کاربر Online
414 کاربر online

شگفت انگیزی حجم آب

تازه کردن چاپ
علوم طبیعت > فیزیک > آزمایشات فیزیک
(cached)

1. حجم آب در اثر گرما زیاد می شود .
یک ظرف شیشه ای ( نظیر شیشه شیر ) را لب به لب از آب پر کنید و آن را داخل قابلمه ای که تا ارتفاع 5 الی 6 سانتیمتر آب در حال جوش دارد قرار دهید . آب داخل شیشه کم کم گرم می شود .

مشاهده خواهید کرد که :

مقداری از آب شیشه بیرون می ریزد .

توضیح :

آب همانند سایر مایعات در اثر گرما افزایش حجم پیدا می کنید . مولکولهای آب با سرعت به هر طرف می جهند و به فضای بیشتری جهت پخش و گسترش نیاز پیدا می کند .
img/daneshnameh_up/a/ae/pp22.jpg

2 . آب بر اثر سرما تا 4 درجه سانتی گراد منقبض می شود ( حجمش کاهش پیدا می کند .)
شیشه ای را مشابه آزمایش قبل از آب نیمه گرم لب به لب کنید و آن را در یخچال بگذارید تا سرد شود ( دمای یخچال از 4 درجه سانتی گراد کمتر نباشد ).

مشاهده خواهید کرد که :

پس از سرد شدن ، شیشه کاملاً پر نیست .

توضیح :

با پایین آمدن دمای آب تا 4 درجه سانتی گراد ، آب منقبض می شود حجم کمتری را اشغال می کند . در این حالت حرکت مولکولها کند شده و به یکدیگر نزدیک می شوند .
3 . اما آب هنگام یخ بستن منبسط می شود .
شیشه دهان گشادی را پر از آب کنید و یک مقوا روی آن قرار دهید . سپس ان را به آرامی در فریزر یخچال بگذارید تا یخ ببندد.

مشاهده خواهید کرد که :

پس از سرد شدن ، شیشه کاملاً پر نیست .

توضیح :

با پایین آمدن دمای آب تا 4 درجه سانتی گراد ، آب منقبض می شود و حجم کمتری را اشغال می کند . در این حالت حرکت مولکولها کند شده و به یکدیگر نزدیک می شوند .
3 . اما آب هنگام یخ بستن منبسط می شود .
شیشه دهان گشادی را پر از آب کنبد و یک مقوا روی آن قرار دهید . سپس آن را به آرامی در فریزر یخچال بگذارید تا یخ ببندد .

مشاهده خواهید کرد که :

مقوا از جای خود بلند شده است .

توضیح :

وقتی دمای آب پایین تر از 4 درجه ، و تا دمای انجماد صفر درجه پایین می رود ، منبسط شده ، جای بیشتری را اشغال می کند . آب یکی از اجسامی است که چنین رفتار استثنائی دارد . اگر دهانه شیشه آب را که در فریز گذاشته اید با سرپوش محکم ببندید شیشه خواهد ترکید .
آیا تا کنون شنیده اید که لوله های آب بدلیل یخ زدن آب داخلشان ترکیده باشند ؟
4 . یخ از آب بزرگتر است .
یک یا دو تکه یخ را داخل یک لیوان آب بیندازید .

مشاهده خواهید کرد که :

تکه های یخ روی آب شناور می شوند .

توضیح :

به دلیل اینکه آب در اثر یخ زدن انبساط پیدا می کند یخ حاصل در واقع سبکتر از آب می شود . این سبک شدن به میزان 11/10 است .
این پدیده مفید باعث افزایش سرعت ذوب یخ در آفتاب میشود . همچنین لایه های یخ سطح آب در یاچه ها و استخر ها باعث می شود که آبهای زیر آنها ، هر چه که پایین تر می رود ، با کندی بیشتری منجمد می شود و از ماهیها و سایر موجودات زنده آبزی حفاظت می کند .

تعداد بازدید ها: 232011


ارسال توضیح جدید
الزامی
big grin confused جالب cry eek evil فریاد اخم خبر lol عصبانی mr green خنثی سوال razz redface rolleyes غمگین smile surprised twisted چشمک arrow



از پیوند [http://www.foo.com] یا [http://www.foo.com|شرح] برای پیوندها.
برچسب های HTML در داخل توضیحات مجاز نیستند و تمام نوشته ها ی بین علامت های > و < حذف خواهند شد..