کلیات گیاه شناسی
خیار گیاه بومی
هندوستان است و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است . حدود بیست قرن قبل از میلاد
مسیح مصریان قدیم از آن استفاده می کرده اند .
ایالت فلوریدا مهمترین تولید کننده خیار در
آمریکا است و حدود یک سو م خیار کل آمریکا را تولید می کند .
خیار گیاهی است علفی و یکساله دارای ساقه خزنده وپوشیده از خارهای نازک و خشن است . برگهای آن بزرگ و دارای زاویه و دندانه دار است . گلهای آن زرد رنگ که به دو صورت نر و ماده روی یک پایه قرار دارند میوه آن سبز رنگ و بسته به نوع و نژادهای مختلف ممکن است کوچک و یا دراز باشد .
ترکیبات شیمیایی
خیار دارای ساپونین و
آنزیم های مختلفی مانند پروتئولی تیک و غیره و ویتامین ها و مواد معدنی مختلف می باشد .
در صد گرم خیار مواد زیر موجود است .
انرژی | 8 کالری
| آب | 95 گرم
| پروتئین | 0/6 گرم
| مواد چربی | 0/1 گرم
| مواد نشاسته ای | 2/5 گرم
| فسفر | 30 میلی گرم
| آهن | 0/2 میلی گرم
| کلسیم | 25 میلی گرم
| پتاسیم | 160 میلی گرم
| ویتامین آ | 250 واحد
| سدیم | 6 میلی گرم
| ویتامین ب 1 | 0/03 میلی گرم
| ویتامین ب 2 | 0/04 میلی گرم
| ویتامین ب 3 | 0/2 میلی گرم
| ویتامین ث | 7 میلی گرم |
|
خواص داروئی
خیار از نظر
طب قدیم ایران سرد و تر است و خنک کننده بدن می باشد و به هضم غذا کمک می کند .
- خیار حل کننده اورات و اسید اوریک است بنابراین مرض نقرس را درمان می کند .
- خیار ادرار آور است .
- خیار خون را تصفیه می کند.
- سوپ خیار حبس البول را از بین می برد .
- عصاره برگهای له شده خیار ایجاد تهوع می کند بنابراین در مسمومیت ها و اختلالات دستگاه جهاز هاضمه مصرف می شود .
- خیار عطش را تسکین می دهد .
- خیار ملین است .
- خیار را حلقه حلقه کرده و روی پوست صورت بگذارید چین و چروکهای صورت را از بین می برد و صورت را جوان می کند.
- اگر پوست شما چرب است خیار را با آب مقطر بپزید و با این آب صورت خود را شستشو دهید .
- اگر می خواهید همیشه لطافت پوست خود را حفظ کنید همه روزه از لوسیون زیر استفاده کنید :
یک خیار معمولی را با دو لیون آب بجوشانید تا حجم آن یک لیوان شود سپس آنرا صاف کنید و بگذارید سرد شود بعد 50 گرم بادام خام و پوست کنده را آسیاب کرده و با این آب مخلوط کنید و بهم بزنید و با پارچه صاف کنید و به محلول صاف شده 250 گرم الکل سفید و یک گرم اسانس
گل سرخ اضافه کنید و کاملا هم بزنید هر روز از این لوسیون طبیعی به صورت خود بزنید تا پوست شما همیشه جوان بماند .
مضرات :اشخاصی که ناراحتی
معده دارند نباید در مصرف خیار زیاده روی کنند زیرا ممکن است باعث اختلال در دستگاه هضم گردد .
خیار نفاخ است چون سریعا در معده فاسد می شود همیشه باید آنرا قبل از غذا خورد که به هضم غذا کمک کند . کسانیکه نمی توانند خیار را خوب هضم کنند باید آنرا با
نمک بخورند .