دیدکلی
هرگاه
فرکانس ارتعاشات صوتی از 20 هزار هرتز تجاوز کند،
گوش انسان قادر به شنیدن آنها نیست. این قسمت از
امواج صوتی را
مافوق صوت گویند. تاکنون تعداد زیادی از خواص شیمیایی امواج ماورای صوت شناخته شده است که مهمترین آنها شامل موارد زیر است.
اکسیداسیون (Oxydation)
هر گاه به محلول
اسید سولفیدریک ، امواج ماورای صوت را وارد کنیم و شدت امواج برای ایجاد حباب کافی باشد، رسوبی از
گوگرد مشاهده میشود. اسید سولفیدریک بوسیله اکسیژنی که از هوای محلول متصاعد گردیده ، اکسید شده است.
دپلیمریزاسیون (Depolymerisation)
نشاسته تحت تأثیر امواج ماورای صوتی به
دکسرین (Dextrines) تجزیه میشود. دلیل و توجیه این فعل و انفعالات هنوز روشن نیست. فقط آنچه محقق است، مولکولهای خیلی درشت در نتیجه تاثیر امواج ماورای صوتی به مولکولهای کوچکتر تقسیم میشود. این عمل را
دپلیمریزاسیون میگویند. عبور امواج ماورای صوتی ، آشفتگی مولکولها را زیاد و تصادم بین آنها را تسهیل مینماید و در ضمن این تصادمات ، ارتباطی که پایداری این مولکولهای سنگین را تامین مینماید، گسیخته و قطع میشود.
فعل و انفعالات شیمیایی
از سایر خواص شیمیایی امواج ماورای صوتی میتوان تسریع بعضی از فعل و انفعالات شیمیایی را دانست. به عنوان مثال میتوان به آزاد شدن
ید از
یدورها کرد. هر گاه در لوله آزمایش قدری از محلول یدور پتاسیم ریخته و مقداری تتراکلرورکربن به آن اضافه کنند، و آن را تحت تأثیر امواج ماورای صوت قرار دهند، چون میل ترکیبی
کلر با
پتاسیم ، بیشتر از ید با پتاسیم است در اثر امواج ماورای صوتی کلر جانشین ید در محلول یدور پتاسیم شده و ید آزاد میشود.
سایر خواص شیمیایی
بیرنگ شدن بعضی از مواد رنگی و پیدایش
آب اکسیژنه از خواص قابل ذکر امواج ماورای صوت است.
ویروس آبله ممکن است در اثر تابش این امواج بی اثر شود. ولی با وجود این بعضی از خواص واکنشهای خود را حفظ نماید.
مباحث مرتبط با عنوان