مقدمه
یک درخت قدیمی و یا تاریخی در اکثر کشورهای جهان که معمولا در هر کشوری دارای قدمت بیش از دویست ، سیصد سال است. دارای پوست زرد نارنجی بوده که از مشخصههای جالب آن در زمستان است (بیشتر در مورد درختان نهال و جوان). درختی است مقاوم و کم نیاز که در اکثر مناطق و آب و هوا رشد مینماید و حتی میتواند به ارتفاع تا 25 متر نیز برسد. بعضی از درختان توت فقط گلهای نر تولید نموده و بنابراین میوه نمیآورند. این نوع درختان به عنوان یک درخت زینتی سایهدار بسیار مناسب هستند.
مشخصات گیاهشناسی
توت یکی از
گیاهان دو لپه است. توت در گیاه شناسی معمولترین گونه میوه گوشتدار یک تکه محسوب میشود که در آن تمام دیواره تخمدان درون یک پیرابر خوراکی به عمل میآید.
تخمدان همیشه در قسمت زیرین گلها که دارای یک یا چند برچه درون یک پوشش نازک میباشند قرار دارند و دارای قسمتهای داخلی گوشتداری هستند.
دانهها درون گوشت مشترک یک تخمدان یک یا چند برچهای محصور شدهاند.
واریتهها
Morus.nigra دارای برگهای بزرگ و قلبی شکل که در خرداد و تیر تا شهریور میوههای تمشک مانند آن میرسند، که میتوان به صورت تازه و یا برای ساخت مربا از میوههای آن استفاده نمود. این میوهها معمولا تا سن درخت به چهار یا پنج سالگی نرسیده باشد ظاهر نمیشوند. واریته دیگر
Morus.alba یا توت سفید است که اصل آن از چین بوده و به ارتفاع 20 - 18 متر میرسد و در همه جا میتوان آن را یافت و در مقابل نوسان درجه حرارت مقاوم است که در هوای گرم و خشک سازگاری بیشتر نشان میدهد و در مقابل سرما و کم آبی نیز مقاوم است.
واریته توت مجنون نیز وجود دار که در جوانی زیباست ولی با گذشت سن از فرم میافتد و شاخههای زیرین خشک میشوند.
جا و خاک مناسب
در هر نوع خاک ، در آفتاب یا سایه روشن به عمل میآید و چون سیستم ریشه سطحی و عمیق دارند لذا خاکهای عمیق و قوی و آهکی را ترجیح میدهد.
هرس
تا آنجا که امکان دارد
هرس نکنید، مگر لازم باشد. در زمستان میتوان شاخههای مرده را خارج نمود.
تکثیر
بذر از فروردین تا خرداد ماه بطور سطحی کاشته میشود و سپس آن را توسط شنکش با خاک مخلوط میکنند. (بهتر است قبلا میوه کامل را با ماسه بکوبید) بر روی آنها در شهریور میتوان انواع مجنون ، توت سیاه معمولی و یا شاه توت را پیوند زد که در زمستان سال دوم قابل بهره برداری هستند. در پاییز یا اسفند در فضای بیرون میتوان قلمههای 30 سانتیمتری آن را کاشت. با شاخه خوابانیدن نیز میتوان اقدام به تکثیر نمود که در شهریور یا بهار انجام میشود.
استفاده غذایی و دارویی
میوه شیرین و مطبوع توت خوراک انسان و برگ آن خوراک کرم ابریشم است. میوه سفید توت را خشک کرده و این میوههای خشک با اینکه شیرین هستند اما برای ابتلایان به
بیماری قند ضرری ندارند. میوه توت چه خشک و چه تازه خشکی دماغ را برطرف میکند و از دوستان
کبد و
طحال است. جوشانده پوست ریشه و برگ توت ادرار را زیاد میکند و شیره برگهای آن به عنوان تببر و التیام دهنده زخم در گذشته استفاده میشد. عصاره برگ توت ضد سم قوی است. قند توت باعث چاقی نمیشود.
مباحث مرتبط با عنوان