آیا با خوردن غذاهای مختلف میتوانیم حافظهمان را تقویت کنیم؟
آیا با خوردن غذاهای مختلف میتوانیم حافظهمان را تقویت کنیم؟
تغذیه به روشهای مختلف روی حافظه انسان تاثیر میگذارد. ماهی به علت داشتن چربی امگا3، گوشت قرمز و گوشت انواع پرندگان به دلیل داشتن آهن، ویتامین C موجود در میوهها و سبزیجاتی مانند مرکبات، توتفرنگی، گریپفروت، انار، گوجهفرنگی، کلم بروکلی، هویج و سویا به علت تاثیر آن در بهبود عملکرد سلولهای عصبی، ویتامینهای گروه B بهویژه B6 و B12 و تیامین که در مخمر، جوانه گندم، برنج قهوهای، دانه سویا، جوی دوسر، عدس، تخمه آفتابگردان و گردو وجود دارند، روی که منبع آن گوشت، جگر، غلات سبوسدار، محصولات سویا، لوبیای خشک، تخممرغ، پنیر، حبوبات و سبزیجات سبز تیره و زرد است و ید که بر عملکرد غده تیرویید اثر میگذارد.
- اسیدهای چرب امگا 3، باعث حفاظت غشای خارجی سلولهای عصبی میشوند و مغز انسان میتواند فعالیتهای خود را بهتر انجام دهد.
منبع امگا 3، ماهیهای آزاد مانند سالمون، ساردین، میگو و شاهماهی است و از دیگر منابع میتوان به انواع مغزها، سویا، روغن بادام زمینی و روغن زیتون اشاره کرد. البته مقدار كمی از آن هم در تخم دانه كتان یا مغز گردو یا برخی روغنهای گیاهی مثل روغن كنجد هم وجود دارد.
مصرف مكمل امگا3 نیز میتواند موثر باشد.
- به اثبات رسیده افرادی كه دچار فقر آهن هستند و كمخونی دارند، دچار عدم تمركز و كاهش قدرت یادگیری میشوند. زیرا در مبتلایان به کمخونی ناشی از فقر آهن، اکسیژن کافی به سلولهای مغزی نمیرسد و همین مساله باعث میشود فرد به عارضه کمحافظگی دچار شود.
زردآلو، آلو، حبوبات، سویا، تخم کدو و محصولات دریایی دارای آهن اند البته میزان آهن در گوشت قرمز و گوشت شترمرغ بیشتر است.
- برخی بیماریهای داخلی هم میتوانند باعث افت حافظه شوند. مثلا اختلالات متابولیسمی ید، روی حافظه تاثیر میگذارند. این موضوع بیشتر به فعالیت غده تیرویید بستگی دارد. وقتی فردی دچار اختلالات عملكرد غده تیرویید و متابولیسم ید میشود، باید همزمان با دارودرمانی غذاهای غنی از ید مثل انواع ماهی و نمك یددار مصرف كند تا بهبود یابد.
- بهطور كلی، گرسنگی هم بر قدرت حافظه و هم تمركز اثر منفی دارد. وقتی فردی گرسنه میشود اگر به موقع غذا نخورد، قندخونش پایین میآید و تمركز و قدرت یادگیریاش را از دست میدهد. سوخت منحصربهفرد مغز ما نوعی قند به نام گلوگز است. گلوگز از تجزیه نشاسته سیبزمینی و غلات بهدست میآید. وقتی ما به اندازه كافی غذا نمیخوریم و نشاسته كافی دریافت نمیكنیم، این قند تامین نمیشود و وقتی سوخت مغز تامین نشود فرد بیحوصله است و قدرت تمركز و یادگیریاش را از دست میدهد. به همین دلیل مهم است ما حتی اگر اضافه وزن داریم 3 وعده غذاییمان را بخوریم یعنی هیچیك از وعدههای صبحانه، ناهار و شام را حذف نكنیم.
- مصرف لبنیات همراه با غذاهای آهندار یا قرص آهن مضر است. نباید در وعده ناهار و شام شیر مصرف كنیم و همرا با شام و ناهار حداكثر یك پیاله ماست یا یك لیوان دوغ بخوریم. مصرف چای بعد از غذا نیز جذب آهن و روی را مختل میكند در نتیجه فرد كمخون میشود. مصرف نوشابههای كولادار همراه غذا نیز همین اثر را دارند.
- چاقی و اضافه وزن و لاغری به معنی بدخوری و کمبود موادمغذی در بدن است و هر دو برای حافظه مضرند. داشتن رژیم غذایی متعادل در هر سنی و نظم غذایی میتواند به ما در داشتن حافظهای قوی كمك كند.
- بهترین زمانی که مغز میتواند غذای کافی بهدست آورد، صبح است. با خوردن صبحانهای که حاوی موادقندی، غلات و چربیهاست، میتوان عملکرد مغز را در طول روز افزایش داد اما در کل همه افراد در هر شرایطی لازم است 3 وعده غذایی صبحانه، ناهار و شام را مصرف کنند و حذف هر یک از این وعدهها به ضرر حافظه خواهد بود.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!