اگر مادهای هنگام انجماد، منبسط شود، بر اثر اعمال فشار دمای ذوب آن پایین میآید. اگر مادهای هنگام انجماد منقبض شود، وارون حالت قبل پیش میآید. آب هنگام انجماد منبسط میشود، بنابراین با اعمال فشار میتوان دمای ذوب یخ را پایین آورد.
اثر فشار روی دمای جوش آب اثر کاهش فشار روی جوشیدن آب را میتوان با ریختن کمی آب در یک تنگ نشان داد. تنگ را به کمک یک لولهی لاستیکی ضخیم به یک تلمبهی تخلیه متصل میکنیم. کمی پس از به کار افتادن تلمبه میتوان حبابهایی را که بر اثر جوشیدن آب در دمای اتاق از آن بالا میآیند، مشاهده کرد. تلمبه فشار بالای سطح آب را کم میکند و جدا شدن مولکولهای آب از یکدیگر و عملکرد مستقل آنها را ممکن میسازد.
هرچه از سطح زمین بالاتر رویم فشار هوا کمتر میشود. در حدود m3000 بالای سطح دریا، آب در و در m4000 در میجوشد. اگر فشار، از فشار متعارف هوا بیشتر شود، دمای جوش آب افزایش مییابد. دیگ زودپز خانگی با استفاده از این واقعیت عمل میکند. بخار آب از دیگ زودپز به میزان کمی خارج میشود و بیشتر بخار ایجاد شده داخل آن میماند و فشار ناشی از آن بر سطح آب و مواد درون زودپز اعمال میشود. درنتیجه دمای جوش آب به بالای افزایش مییابد. غذای درون زودپز در مقایسه با ظروف معمولی در دمایی بالاتر و در نتیجه سریعتر پخته میشود. به دلایل ایمنی دیگهای زودپز دریچهای دارند که اگر فشار داخل آنها از مقدار معینی بالاتر رود. فشار را کاهش میدهد.
امتیاز: 0.00
وزارت آموزش و پرورش > سازمان پژوهش و برنامهريزی آموزشی
شبکه ملی مدارس ایران رشد
شما باید یک عنوان و متن وارد کنید!