منو
 صفحه های تصادفی
Neodymium
درس عربی 3
حسابرس
تیره علف هفت بند
سقوط قسطنطنیه
معصومین و اخبار غیبی
متواترات
اگر ماه نباشد!
انجام تکالیف فرزندان و مشکلات والدین
حکمت
 کاربر Online
284 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  یکشنبه 01 مرداد 1385 [10:57 ]
  رصدخانه ملی در چترود کرمان
 

طرح ساخت رصدخانه ملی در سال ‪ ۱۳۷۸‬از سوی دولت جمهوری اسلامی پیشنهاد و در سال ‪ ۱۳۸۲‬این طرح با هزینه ‪ ۲۰‬میلیارد ریال تصویب شد. به همین منظور و در جهت یافتن مکان مناسب برای رصدخانه ملی تحقیقاتی در ‪ ۳۴‬شهر کشور صورت گرفت و در نتیجه چهار شهر، قم، کاشان، بیرجند و چترود کرمان گزینه‌های مناسبی برای این منظور شناخته و گروههای مطالعاتی برای یافتن مناسبترین مکان در این شهرها تشکیل شد.

گروه تحقیقاتی در استان کرمان بعد از مطالعات فراوان بر روی ‪ ۳۰‬نقطه، ارتفاعات سردر بخش چترود را بهترین گزینه استقرار سایت رصدخانه ملی عنوان کرد. مدیر گروه مکانیابی رصدخانه ملی ایران در چترود گفت: این طرح یکی از بزرگترین طرحهای تحقیقاتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. دکتر سیدجلیل فاطمی نیاز کشور به رصدخانه ملی را یکی از دلایل اجرای این طرح ذکر کرد و افزود: نتایج این تحقیقات طی یک سال و نیم آینده محل استقرار رصدخانه ملی در یکی از شهرهای ذکر شده را مشخص خواهد کرد.

وی گفت: احتمال استقرار رصدخانه ملی در دو شهر کاشان و کرمان بیشتر از دیگر شهرهای مطرح است. او دید نجومی را مهمترین عامل برای استقرار رصدخانه در یک منطقه عنوان کرد و افزود: کارشناسان با استفاده از تلسکوپ و دوربین عکسبرداری نجومی حرکت ستاره‌ها را اندازه‌گیری می‌کنند بر این اساس هر چه چشمک زدن ستاره کمتر باشد انحراف کمتر و دید نجومی بهتر است. وی گفت: گروههای تحقیقاتی مستقر در چهار شهر ذکر شده چشمک زدن ستاره‌ها را اندازه‌گیری می‌کنند و هدف از این کار یافتن منطقه‌ای است که ستاره‌ها کمتر چشمک بزنند.

مدیر گروه مکانیابی رصد خانه ملی در چترود افزود: دید نجومی منطقه بر اساس معیار بهترین رصدخانه جهان در شیلی که سه دهم است در نظر گرفته می‌شود و بر اساس محاسبات و داده‌ها در این منطقه دید نجومی چهار دهم است. مسوول سایت مکانیابی رصدخانه ملی ایران در چترود نیز در مورد ضرورت ایجاد رصدخانه ملی در ایران گفت: بزرگترین تلکسوپ در کشور ما با قطر ‪۶۰‬ سانتیمتر است در حالی که کشورهای همسایه ایران از جمله ترکمنستان، هند و عراق دارای تلسکوپهایی به قطر ‪ ۱/۵‬تا دو متر هستند.

مهران کریمی‌مجد درباره فعالیت این گروه تحقیقاتی در کرمان گفت: این گروه فعالیت خود را شهریور ‪ ۱۳۸۳‬شروع و طی شش ماه مطالعه و تحقیق در ارتفاعات کوهبنان، چترود، زرند و سیرچ، ارتفاعات سردر چترود را به عنوان سایت مکانیابی رصدخانه ملی انتخاب کرد. وی ارتفاع این منطقه را ‪ ۲۹۰۰‬متر از سطح دریا ذکر کرد و افزود: در این سایت تجهیزاتی مانند تلسکوپ ‪ ۱۱‬اینچ و دوربین عکاسی نجومی وجود دارد. او با اشاره به اینکه هر چه عدد دید نجومی کمتر و به صفر نزدیک شود دید آسمان بهتر است گفت: از نظر علمی این رصدخانه در بهترین نقطه قرار گرفته چرا که دید نجومی آن چهار دهم است.

وی سال ‪ ۲۰۰۸‬میلادی را سال اعلام نتیجه تحقیقات ذکر کرد و گفت: در صورت مشخص شدن منطقه مورد نظر یکی از بزرگترین و مجهزترین تلسکوپهای خاورمیانه با قطر دو متر در آن منطقه نصب می‌شود. او نبود امکانات کافی از جمله برق، آب آشامیدنی و جاده مناسب را از مهمترین مشکلات این منطقه ذکر کرد.

منبع: ایرنا

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline سمیه فرشباف 3 ستاره ها ارسال ها: 213   در :  چهارشنبه 08 آذر 1385 [11:49 ]
  رصدخانه کهن مایا
 

مجموعه‌ای (Group E) نامی است برای یک هرم و مجموعه‌ای از معابد در اوآهاکتون (Uaxactum) مرکز سنتی در جنگل گواتمالان (Guatemalan) در کشور گواتمالا است که در سال 1924 به عنوان رصدخانه کهن و اولیه مایا (Maya) به شهرت رسید. این ادعا بدون تجدید نظر انتقادی ، در بسیاری از مطالعات کلی تمدن مایا تکرار شده است. تنها یک بررسی جدید در محل ، می‌توانست صحت و دقت و احتمالا هدف خطوط آن را اثبات کند و آنتونی آونی که پیشتاز اندازه گیری پیشرفته خطوط نجومی در محل و در ارتباط با دوران پیش از تاریخ کلمبیا بوده است از اوآهاکتون برای جمع آوری اطلاعات دیدن کرد.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  سه شنبه 19 دی 1385 [13:53 ]
  رصدخانه شماسیه (الرصد المأمونی)
 

در زمان مامون خلیفه در دو محل یکی شماسیه در نزدیکی بغداد و دیگری در جبل قاسیون در دمشق دو رصدخانه بر پا می شود. تولید رصدخانه شماسیه به عهده (یحیی بن ابن منصور) منجم بزرگ آن عصر واگذار می گردد (214 یا 215 هجری) ، مسئولیت رصدخانه دمشق بر عهده دانشمندانی چون محمد بن جابر خافی و خالد مروزی (صحیح مروروزی) و عیسی اسطرلابی و سند بن علی یحیی بن ابی منصور و عباس بن جوهری گذارده می شود. ابن ندیم `زیج ممتحن` را به نام یحیی بن ابی منصور ثبت کرده است.
بعد از مرگ یحیی بن ابی منصور مامون دنباله کار را به خالدین عبدالملک مرورودی از مردم مرورود خراسان که در علم نجوم دانشمندی بزرگ بود واگذاشت و از او خواست تا ابزار کار را فراهم آورد و کواکب رزا در دیر مُرّان رصد کند، خالد به این مهم پرداخت و به اوضاع حقیقی خورشید و ماه در افلاک پی برد و زیجی بر اساس اطلاعات بدست آمده ترتیب داد. بعد از درگذشت مامون در سال 218 هجری این رصدخانه ها از فعالیت باز می مانند و متروک می شوند.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 21 بهمن 1385 [06:47 ]
  رصدخانه ملی ایران
 

`جمشید قنبری` رییس انجمن نجوم ایران گفت: رصدخانه ملی ایران که همزمان با روز جهانی نجوم درسال ‪ ۲۰۰۹‬راه‌اندازی می‌شود ، مجهزترین و مهمترین رصدخانه خاورمیانه خواهد بود. با راه‌اندازی این رصدخانه نیازی به اعزام دانشجویان دکتری رشته نجوم برای پژوهش به خارج از کشور نیست .

وی اظهار داشت : هم‌اکنون کارهای رصدی جزیی در کشور انجام می‌شود، چرا که کارهایی اساسی نیاز به تلسکوپ‌های بزرگ حداقل دومتری دارد که باراه‌اندازی رصدخانه‌ملی این مشکل نیز رفع خواهد شد. این مسوول با اشاره به پیشینه ‌قوی ایران در علم نجوم اضافه ‌کرد: راه‌اندازی رصدخانه ملی علاوه بر جذب منجمان موجب جذب محققان و پژوهشگران سایر علوم نیز می‌شود.

قنبری خاطرنشان ساخت: کشور ایران به‌علت داشتن وسعت و شرایط آب و هوایی از ویژگی خاصی در منطقه برای احداث رصدخانه ملی برخوردار است، در حالی که بیشتر کشورهای منطقه به‌علت نداشتن این شرایط توانایی ایجاد رصدخانه ملی را ندارند.

وی ادامه داد: کشورهای اروپایی تاکنون بصورت مشاور با ایران جهت احداث رصدخانه‌ملی همکاری‌های زیادی داشته‌اند و اشتیاق فراوانی برای راه‌اندازی این مکان دارند. این مسوول بابیان این مطلب که تا پایان سالجاری پروژه مکان‌یابی رصدخانه ملی به پایان می‌رسد، گفت: پس از آن در مدت زمان ساخت تلسکوپ ‪۲/۶‬متری که تقریبا دو سال طول می‌کشد، ساختمان این رصدخانه نیز احداث خواهد شد.

وی اعتبار در نظر گرفته‌شده برای احداث رصدخانه ملی را ‪ ۱۵۰‬میلیارد ریال اعلام و تصریح کرد: این طرح چون ملی است تامین اعتبار خواهد شد. رییس انجمن نجوم ایران از تقدیم طرح نامگذاری روز جهانی نجوم در دو ماه آینده به هیات دولت خبرداد و یادآورشد: هدف از تصویب این طرح آشنایی مردم کشورمان با نجوم خواهد بود. قنبری در پایان خاطرنشان ساخت: هم‌اکنون ‪ ۶۰‬منجم حرفه‌ای و شش هزار منجم آماتور در کشور فعالیت می‌کنند.

  • ایرنا

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  دوشنبه 14 اسفند 1385 [06:31 ]
  قدیمی‌ترین رصدخانه نیمکره غربی
 

سلام

‪ ۱۳‬برج سنگی که بر فراز یک تپه در کشور پرو احداث شده‌اند احتمالا قدیمی‌ترین رصدخانه ویژه رصد خورشید در نیمکره‌غربی زمین هستند. به گزارش خبرگزاری رویترز، این رصدخانه ‪ ۲‬هزار و ‪ ۳۰۰‬ساله نشان‌دهنده فرهنگ غنی باستانی است که از هم‌ترازی دقیق خورشید با این سازه احتمالا برای مقاصد سیاسی و برگزاری جشنها استفاده می‌کرده‌است.

این سازه به نام `سیزده برج چانکیلو` طوری ساخته شده‌است که بیننده هنگام قرار گرفتن در دو نقطه ویژه آن، می‌تواند مسیر سیر خورشید در آسمان در طول سال را به شکل دقیق مشاهده کند. به گفته `ایوان گزی` محقق دانشگاه `ییل` و سرپرست باستان‌شناسی موسسه ملی فرهنگ پرو که موفق به شناسایی کاربرد این برجهای باستانی شده‌است، احتمالا در دوران باستان هزاران نفر در این ناحیه تجمع می‌کرده‌اند تا بتواند رویدادهای مهم خورشیدی را تماشا کنند و حاکمان منطقه نیز احتمالا از این رویدادها برای اهداف سیاسی خود بهره می‌گرفته‌اند.

`چانکیلو` مرکزی به وسعت چندین کیلومتر مربع و ویژه برگزاری مراسم و جشنهای مختلف در پرو در دوران باستان بوده‌است که بر فراز یکی از تپه‌های موجود در آن، ساختاری متشکل از سکوها و دیوارهای سنگی ضخیم در مجموع به طول حدود ‪ ۳۰۰‬متر وجود دارد که پیش از این محققان کاربرد این سازه عجیب را کشف نکرده بودند.

به گفاع `گزی`، از قرن ‪ ۱۹‬این تصور وجود داشت که این ‪ ۱۳‬ردیف احتمالا نشان‌دهنده موقعیت ماه در آسمان هستند اما سرانجام وی با همکاری یک کارشناس نجوم باستانی دانشگاه `لیسستر` کشور انگلیس به نام `کلایو راگلس` به شواهدی دست یافتند که نشان می‌دهد انسان می‌تواند با قرار گرفتن در دو نقطه از این سازه، مسیر پیموده شده توسط خورشید در آسمان از هنگام طلوع تا هنگام غروب و در تمامی فصول سال را مشاهده کند.

به گفته `گزی`، در مورد سازندگان این سازه اطلاعات زیادی در دست نیست. این افراد صدها سال پیش‌تر از `اینکا`ها در پرو زندگی می‌کرده‌اند. وی افزود: برخورداری از دانش ستاره‌شناسی احتمالا برای ساکنان پروی باستان ضروری بوده و این افراد از این دانش برای جهت‌یابی، تعقیب شکار و سپس بازگشتن به محل سکونت، شناسایی دقیق زمان فرا رسیدن فصول و مواردی از این قبیل استفاده می‌کرده‌اند اما دلیل این موضوع که چرا ساکنان این منطقه اقدام به احداث برجهایی بدین شکل برای تعیین مسیر حرکت خورشید در آسمان کرده‌اند، هنوز مشخص نیست.

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  چهارشنبه 30 خرداد 1386 [09:05 ]
  رصدخانه اصفهان
 

درباره ایجاد رصدخانه ای در اصفهان توسط ابوحنیفه دینوری اطلاعاتی در دست است که از نظر تاریخ حدود یک قرن باهم تفاوت دارند. موضوع چنین است که بنابر نوشته (تاریخ گزیده) حمداله مستوفی ، ابوحنیفه در سنه 335 در زمان رکن الدوله دیلمی بفرمان او رصدی در اصفهان تاسیس می کند.

در اینکه ابوحنیفه رصدی تاسیس کرده و زیجی نوشته و کتاب (الردعلی رصد الاصبهانی) از او است جای شکی باقی نیست ولی با توجه به نوشته لغت نامه دهخدا وفات ابوحنیفه در سال های 281 یا 282 بوده است، بنابراین ابوحنیفه معاصر رکن الدوله نبوده و اقدامات او در زمینه ایجاد رصدخانه به پیش از آن عهد مربوط می شود. درباره رصد ابوحنیفه مدرک دیگری در دست است و آن نوشته حاجی خلیفه در کشف الظنون است که می نویسد: (رصد ابی حنیفه احمد بن داود الدینوری باصبهان سنة خمس و ثلاثین و ماتین) و به این ترتیب زمان تاسیس این رصدخانه به میان قرن سوم هجری مربوط می شود. در این باره نوشته عبدالرحمان صوفی دانشمند بزرگ قرن چهارم موضوع را روشن می سازد.

زمانی که عبدرالرحمان صوفی در سال 335 در دینور بوده ، مردم محلی را به وی نشان می دهند که دینوری سالها در آنجا رصد می کرده است. در این باره او می نویسد: و من پنداشتمی که ابوحنیفه را بر علم مثلثات و رصد وقوفی بوده است چه در سنه 335 که در صحبت استاد رئیس ابوالفضل محمد بن الحسین بدینور بودم و در حجره ابوحنیفه نزول کرده بودم از جماعتی از مشایخ آنجا شنیده بودم که او بر بام این حجره سالهای بسیار رصد کواکب کرده است... او تالیفاتی در علم نجوم داشته است.

  امتیاز: 0.00