منو
 کاربر Online
1978 کاربر online
 : کامپیوتر
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline سعید صدری 3 ستاره ها ارسال ها: 270   در :  پنج شنبه 03 آذر 1384 [09:06 ]
  وبلاگ و زبان فارسى
 

مطلب زیر در روزنامه شرق شماره 634 نوشته شده است :

بخش اول
زبان فارسى از دو جنبه براى ما ایرانیان و فارسى زبانان اهمیت دارد. جنبه اول این است که زبان فارسى با تاریخ و فرهنگ و تمدن ما پیوندى دیرینه و ناگسستنى دارد، به طورى که امروزه زبان فارسى یکى از مهم ترین ارکان هویت ملى ما ایرانیان به حساب مى آید. به همین دلیل، پاسداشت و تقویت زبان فارسى، ارج نهادن به این میراث ارزشمند فرهنگى و استحکام بخشیدن به بنیان هویت ملى ما تلقى مى شود. اما جنبه دوم هم این است که زبان فارسى زبان رسمى کشور ما و زبان آموزش و ارتباطات فکرى و علمى ما است و بخش مهمى از تفکر ما در چارچوب قواعد این زبان شکل مى گیرد. به همین علت، کیفیت ارتباطات فکرى و رشد علمى و فنى ما، کاملاً وابسته به کیفیت زبان ما، یعنى زبان فارسى است. مقاله حاضر با تاکید بر جنبه دوم، کیفیت زبانى وبلاگ ها را به عنوان محلى براى دادوستد فکرى مورد بررسى و ارزیابى قرار مى دهد.
• گسترش زبان فارسى در اینترنت
نزدیک به دو سال از ظهور پدیده اى به نام وبلاگ در جامعه ما مى گذرد. رشد وبلاگ نویسى در جامعه ما که از آن با عنوان «موج فارسى وبلاگ نویسى» نیز یاد شده است، هر روزه گسترش بیشترى مى یابد و ابعاد وسیع ترى به خود مى گیرد.
امروزه وبلاگ هاى متعددى با محتواى علمى، آموزشى، ادبى، اجتماعى، سیاسى، مذهبى، ورزشى، فکاهى و غیره وجود دارند که در هر روز ده ها و صدها بار مطالب آنها خوانده مى شود. سهولت استفاده از ابزار وبلاگ، متخصصان رشته هاى گوناگون را به استفاده از وبلاگ به منزله یک رسانه تخصصى ترغیب کرده است. علاوه بر آن، آزادى نسبى رسانه وبلاگ از قیدوبندهایى که سایر رسانه ها را محدود مى کند، در رواج وبلاگ نویسى بى تاثیر نبوده است.
شاید بتوان گفت که اولین موج وبلاگ نویسى فارسى با انتشار راهنماى ساخت وبلاگ فارسى آغاز شده است. بدون شک، دومین موج نیز با شروع به کار سایت «پرشین بلاگ» که امکان راه اندازى وبلاگ براى کاربران فارسى زبان را با سهولت بیشترى فراهم مى کند آغاز شده است. اما پیامد قابل توجه دیگرى که رشد وبلاگ نویسى در ایران داشته است، پیدایش سایت هاى اینترنتى فارسى زبانى است که صاحبان وبلاگ ها ایجاد کرده اند، و این خود موج جدیدى از گسترش کاربرد اینترنت در جامعه ایران به حساب مى آید.
یکى از تبعات مهم گسترش سایت ها و وبلاگ هاى فارسى، انتشار حجم زیادى از اطلاعات به زبان فارسى در شبکه جهانى اینترنت، و در نتیجه آن، ارتقاى جایگاه زبان فارسى تا حد زبان اول ارتباطات اینترنتى نزد ایرانیان و فارسى زبانان در سراسر جهان است.
• مشخصات زبان وبلاگ هاى فارسى
توصیف کلى زبان وبلاگ ها کار چندان آسانى نیست، زیرا آزاد بودن نویسندگان در شیوه نوشتن و تفاوت هاى بسیار زیاد در تخصص ها و سلیقه هاى آنها، باعث شده است که هر وبلاگى زبان خاص خودش را داشته باشد. با این حال، به نظر مى رسد که بتوان ویژگى هایى را ذکر کرد که در غالب وبلاگ ها مشترک باشد. این ویژگى ها به شرح زیر است.
۱- از آنجا که وبلاگ ها عمدتاً از متن تشکیل شده اند، زبان آنها طبیعتاً گونه نوشتارى زبان یا زبان نوشتارى است. اما زبان نوشتارى وبلاگ ها به زبان گفتارى بسیار نزدیک است.
۲- زبان وبلاگ ها عموماً زبان غیررسمى یا محاوره اى است. به علاوه، مطالب وبلاگ ها عموماً از قول خود نویسنده بیان مى شود.
۳- زبان وبلاگ ها، عمدتاً همان زبان فارسى معیار است که در تهران به آن تکلم مى شود.
۴- زبان وبلاگ ها حاوى واژه هاى متعددى از حوزه فنى رایانه یا کامپیوتر است.
۵- در زبان وبلاگ ها، واژه هاى بیگانه متعددى استفاده مى شود که بعضاً با خط بیگانه نیز نوشته مى شوند.
۶- رسم الخط وبلاگ ها عمدتاً غیراستاندارد و متغیر است، و مثل خود زبان محاوره، در معرض نوآورى هاى آنى است.
۷- نوشته هاى وبلاگ ها حاوى غلط هاى تایپى و نگارشى نسبتاً زیادى است، هرچند که اغلب وبلاگ هاى مهم و پرخواننده، نگارش قابل قبولى دارند.
۸- رسم الخط وبلاگ ها، تابع محدودیت هاى محیط الکترونیکى و عدم تطبیق آن با الزامات خط فارسى است.



  امتیاز: 0.00