منو
 کاربر Online
699 کاربر online
 : فیزیک
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  شنبه 30 مهر 1384 [16:11 ]
  شتاب دهنده‌های خطی
 


در شتاب دهنده‌های خطی الکترونها یکی از پس از دیگری از میان استوانه‌های فلزی متعددی به پرواز در می‌آیند. با برقراری یک میدان الکتریکی متناوب ، می‌توان شرایطی را ایجاد کرد که همیشه استوانه‌ای که جلو الکترون قرار دارد دارای بار مثبت و استوانه‌ای که پشت آن است، دارای بار منفی باشد. در این حالت استوانه‌ای که ذره را پشت سر می‌گذارد، آن را به جلو پرتاب می‌کند و استوانه‌ای که در جلو ذره قرار دارد آنرا به طرف خود می‌کشد و جذب می‌کند، به گونه‌ای که ذره همواره پر شتاب‌تر می‌شود و انرژی جنبشی بیشتری می گیرد. روشن است که به همین طریق ، می‌توان ذرات دیگری را نیز شتاب داد. البته در بعضی موارد پس از شتاب دادن ذرات در شتاب دهنده‌های خطی ، آنها را وارد شتاب دهنده‌های حلقوی می‌نمایند. قطر این شتاب دهنده‌های حلقوی بیشتر از صدها متر می‌شود. این شتاب دهنده‌ها بصورت یک تونل (دالان) حلقوی هستند.


  امتیاز: 0.40     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  یکشنبه 01 آبان 1384 [07:02 ]
  > شتاب دهنده‌های خطی
 

با سلام

با کمال تشکر از همکار ارجمند آقای آقاپور

دوستان مقالات زیر برای مطالعه دراین مقوله بسیار مفیدند.


  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  دوشنبه 10 بهمن 1384 [15:04 ]
  > شتاب دهنده‌ها چگونه کار می کنند؟
 

سلام

شتاب دهنده‌ها چگونه کار می‌کنند؟


شتاب دهنده‌ها با بکار گیری نحوه حرکت ذرات باردار در میدانهای الکتیرکی و مغناطیسی کار خود را انجام می‌دهند. میدانهای الکتریکی به ذرات شتاب می‌دهند و بر سرعت حرکت آنها می افزایند، در حالی که میدانهای مغناطیسی ذرات را در کنار هم متمرکز کرده و آنها را بصورت پرتوهایی در می‌آورند که می‌توانند خم شوند.

دو گونه اصلی از شتاب دهنده‌ها وجود دارد. در شتاب دهنده‌های خطی ذرات در مسیری مستقیم و در میان میدانهای الکتریکی پیاپی ، به حرکت واداشته می‌شوند. بنابراین هر چه مسیر طولانی تر باشد، انرژی نهایی ذرات بیشتر خواهد بود. در شتاب دهنده‌های دایره‌ای ذرات توسط میدانهای مغناطیسی هدایت شده و از میان یک میدان الکتریکی شتاب دهنده ، بارها و بارها عبور داده می‌شوند. اما همانند خودروهایی که با سرعت زیاد حرکت می‌کنند، این ذرات ممکن است در گوشه‌های گرد سر بخورند. به همین دلیل است که مسیرهای طولانی نظیر مسیر 27 کیلومتری که برای شتاب دهنده‌های LEP و HC (در CERN) استفاده شده است، مورد نیاز است.

معمولا یک پرتو ابتدا از میان یک شتاب دهنده خطی و سپس شتاب دهنده دایره‌ای عبور داده می‌شود. پس از اینکه ذرات شتاب یافته سرعتی نزدیک به سرعت نور پیدا کردند، پرتو یا به یک هدف سنگین کوبانده می‌شود (که این روش به آزمایش هدف ثابت موسوم است) و یا دو پرتو که در جهت مخالف یکدیگر حرکت می‌کنند، از روبرو به هم کوبانده می‌شوند (که این روش به آزمایش پرتوهای تصادم کننده موسوم است). دانشمندان امیدوارند که با انجام این آزمایشها ، ذرات جدیدی را از دل اتم بیرون بکشند تا به این ترتیب ، درباره ساختار ماده بیشتر بیاموزند.



  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline مجید آقاپور 4 ستاره ها ارسال ها: 1637   در :  چهارشنبه 15 آذر 1385 [09:05 ]
  شتاب‌دهنده ذرات در ابعاد روی یک میز
 

فیزیک دانان فرانسوی موفق به ساخت یک شتاب‌دهنده ذرات در ابعاد روی یک میز شده‌اند. این در حالی است که حجم شتاب‌دهنده های معمولی برابر چندین اتاق بزرگ است. به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، ژروم فوره و ویکتور مالکا از آزمایشگاه ‪ ENSTA/CNRS‬در نزدیک پاریس الکترون‌ها را به داخل یک موج پلاسما که با کمک یک پالس لیزری قوی ایجاد شده بود تزریق کردند.

مبنای این تحقیق کشف دو سال پیش است که دانشمندان طی آن هلیوم را یونیزه کردند و یک موج پلاسما ساختند که الکترونها بر روی آن سوار می‌شوند درست همانگونه که موج سواران سوار بر امواج آبها می‌شود. اکنون محققان فرانسوی موفق به اصلاح این شیوه شده‌اند بطوری که پرتو الکترون که پیشتر ناپایدار و بسیار متغیر بود اکنون پایدار و منظم شده است. پالس لیزری دوم، همانند تیرکمانی کوچک، الکترون‌ها را به داخل موج پلاسما شلیک می‌کند.

شتاب‌دهنده ذرات در فیزیک بنیادی برای پی بردن به ماهیت ماده بنیادی کاربرد دارد. این دستگاه کاربردهای پزشکی نظیر نابودی سلولهای سرطانی با پرتودرمانی را نیز دارد. تحقیقات این دو دانشمند هنوز در مراحل اولیه است و بجز الکترونها سایر مواد مورد استفاده در پرتودرمانی هنوز شتاب داده نشده‌اند. یک کاربرد اولیه این دستگاه ایجاد پالس‌های بسیار کوتاه ذرات پرشتاب است که می‌تواند در پرتودرمانی مورد استفاده قرار گیرد. این دستگاه می‌تواند برای معاینه قسمت زیر سطوح آلیاژها و کشف فرسودگی فلز کاربرد داشته باشد.

این مطالعه در مجله `نیچر` منتشر شده است.

  امتیاز: 0.00