منو
 کاربر Online
398 کاربر online
 : خلاقیت
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  شنبه 02 مهر 1384 [04:39 ]
  الکترونیک بیاموزیم
 

الکترونیک بیاموزیم


با سلام -دارا

آقای پویا پیشهناد کردند آموزش الکترونیک را در مبحث خلاقیت و فنآوری قرار دهیم تا کسانی که برای آموزش الکترونیک و رباتیک میایند به گمان اینکه آن در قسمت فیزیک نمیتواند باشد راهشان را گم نکنند و یکسر به همین جا مراجعه کنند .اینست که باقی مباحث الکترونیکی را در اینجا پوشش میدهیم .

علائم و سمبل های المان های الکترونیک را در مبجث فیزیک گذاشته ام خودتان را به آنها آشنا کنید و اگر سمبل قطعات دیگری که کاربردشان کمتر هست را نمیبینید بپرسید تا در این گفتگو ها علائم آنها را هم پست کنیم.

در ضمن خودتان را با خواندن نوار های رنگی روی مقاومت ها آشنا کنید تا با دیدنش فوری مقدار مقاومت را بدانید و وقت برای پیدا کردنش صرف نکنید ,راهش آسان است و به ترتیب رنگهای رنگین کمان است و از صفر شروع و به 9 خاتمه مییابد در مقاومت های با چهار نوار رنگی سه رنگ برای خواندن مقدار مقاومت دارد و نوار چهارم درصد دقت مقاومت را نشان میدهد که طلایی برای پنج در صد و نقره ای برای ده درصد در نظر گرفته شده و در تمام دنیا یکی است . مقاومت های با پنج نوار رنگی با دقت یک در صد هستند یعنی یک مقاومت صد اهمی میتواند بین 99 و 101 باشد که میشود باضافه و منهای یک در صد .رنگها در رنگین کمان جای خود را دارند و پسو پیش شدنی نیستند و به ترتیب :

سیاه(0)-قهوه ای(1)- قرمز(2)-نارنجی(3) -زرد(4)-سبز(5)- آبی (6)-بنفش(7)-خاکستری(8) و سفید(9) هستند .

برای پیدا کردن مقدار مقاومت شماره نوار اول و دوم را پهلوی هم بگذارید و به اندازه نوار سوم در جلوی آن صفر بچینید و همین طور تا آخر : قهوه ای-سیاه-قرمز یعنی 10با دو تا صفر که میشود 1000 یعنی مقاومت 1000 اهمی یا یک کیلو اهم و........

بعضی از سازندگان ممکن است رنگ زمینه را سبز انتخاب کنند که در آن صورت نشان دهنده ضد خاصیت شعله وری آنست که به زبان ساده تر یعنی اینکه آتش نمیگیرد و باعث حریق نمیشود .و زمینه آبی هم یعنی اینکه دقتش یک در صد است .کرمی یعنی با دقت پنج در صد و قهوه ای یعنی اینکه مقاومت از جنس کربن است نه از نوع فیلم فلزی یا سیم فرونیکل.

تصویر زیر را مطالعه و بررسی کنید تا آنرا بخاطر بسپارید میتوانید آنرا چاپ کرده و به دیوار آزمایشگاهتان نصب کنید تا همه به شما دعا کنند که شخص فکوری هستید biggrin.

{http://engr.astate.edu/circuits/resistor-code1.jpg}


  امتیاز: 3.20     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  شنبه 02 مهر 1384 [12:59 ]
  > الکترونیک بیاموزیم
 

دارا

جوانی برای کمک به آموزش آسانتر خواندن مقاومت ها شیوهء زنده ای درست کرده تا کارتان را راحت تر کندsmile .در تابلوی زیر رنگهای نوار ها را وارد کنید تا این ماشین نرم افزاری مقدار مقاومت آنرا همراه با انیمیشن آن به شما بگوید: به تصویر زیر توجه کنید :



انیمیشن رنگها را وراد کردن آن در جدول:



{http://www.electrician.com/resist_calc/resist_calc.htm}


  امتیاز: 1.20    نمایش یاسخ های این پست  
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  دوشنبه 04 مهر 1384 [03:44 ]
  > الکترونیک بیاموزیم
 

دارا
مدار های سری مدار هایی هستند که روی یک خط قرار دارند و سر این دو خط به منبع جریان , مولد یا باطری وصل هستند و همان طور که آقای پویا هم آنرا به تفصیل برای آشنایی شما شرح داده اند جریان در این مدار خطی تابع قانون اهم است و با دو معلوم سومی را میشود بدست آورد . آنرا به دو صورت مینویسند و هر دو یکی است و E با V یکی است و فرقی با هم ندارد هر کدام را که استفاده کنید مهم نیست در ایران V است و در غرب E و فرمول آنهم هست V=IR که I شدت جریان است و R هم مقاومت آنچه که در مدار قرار دارد است .
مدار زیر را بسازید اگر لامپ کوچک ندارید بجای آن موتور دی سی و حتی مقاومت تنها قرار دهید تا ولتاژ و شدت جریان را اندازه بگیرید .
برای اندازه گرفتن شدت جریان آمپرسنج یا مولتی متر *خود را باید بطور سری در مدار بگذارید کوشش کنید که قطب های مولتی متر شما با قطب های مولد یا باطری هم خوانی داشته باشد پروب قرمز به طرف قطب مثبت و سیاه هم به طرف منفی باید متمایل باشد .

  • مولتی متر دستگاهی است که اهم متر , ولت متر, آمپر متر و تست کننده های دیگر را بسته به سازنده آن با هم دارد .


عکس مولتی متر :

{http://www.tequipment.net/ProductImages/112_DigitalMultimeter_large.jpg}



{http://www.technologystudent.com/images5/srcirc2.gif}


  امتیاز: 2.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  سه شنبه 05 مهر 1384 [04:19 ]
  > الکترونیک بیاموزیم
 

دارا

مدار های موازی



دوستان علاقمند به الکترونیک با سلام به شما ها شما را با مدار های موازی اینبار آشنا میکنم این آزمایش ها خیلی ساده هستند و شما را با یکبار آزمایش با آنها آشنا خواهید شد و با دقت در مدار های پیچیده آنها را خواهید شناخت.
مدارهای موازی چنانکه ار نامشان پیداست مدار هایی سری کوچکی هستند که با هم نسبت به مولد یا منبع برق موازی هستند , در این نوع مدار ها ولتاژ همیشه در دو سر هر بخشی از آن با ولتاژ منبع مساوی است و فقط در شدت جریان است که ممکن است اختلاف داشته باشند , علت اینکه گفتم ممکن است برای اینست که اگر مقاومت تمام خط های موازی یکی بود ند طبعا شدت جریان در آنها هم مساوی میبود ولی کل شدت جریان مدار مساوی با جمع تمام شدت جریان هاست - همان فرمول اهم در بالا در اینجا هم صادق است .اگر یکی از این مدار هایتان سیم پیچ داشت و مقاومتش را با اهم متر اندازه گرفتید و مساوی مقاومت بار ها در شاخه های دیگر موازی بود انتظار نداشته باشید که شدت جریان آنها یکی باشد چون در آنجا خاصیت القایی است که نقش خود را بازی میکند و مقاومت ظاهری است که پا به صحنه میگذارد اینرا اینجا گفتم که به گوشتان خورده باشد و الان قصد ندارم وارد آن بشوم چون میخواهیم شما را علاقمند کنیم نه اینکه فراریتان بدهیمbiggrin .

مدار زیر را بسازید و با یک ولت متر در باره مساوی بودن ولتاژ ها در مدار موازی و اندازه گیری شدت جریان هر یک از آنها خود را خوب با آن آشنا کنید , بعد یک سر مدار را باز کرده و شدت جریان کل مدار را اندازه بگیرید عددی که به دست میاید باید جمع همه, شدت جریان های تک تک خط ها باشد .
  • ولت متر های ارزان قیمت اینروز ها در تمام دنیا پیدا میشوند و من نوعی از آنرا دیده ام که در جیب پیراهن جا میگیرد و حتی میتواند ترانزیستور خوب را از بد تشخیص بدهد .

  • برای اندازه گیری شدت جریان به بخش قبلی رجوع کنید.

پیوند مدار :




انیمیشن مدار:
{http://www.technologystudent.com/images5/prcirc2.gif}





  امتیاز: 1.20     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  شنبه 09 مهر 1384 [04:37 ]
  > الکترونیک بیاموزیم
 

دارا

آقای جواد حمزه با درود و تشکر از ابراز محبت شما - من مطالب علمی و نوشته های شما را میخوانم و از آن لذت میبرم در حال حاضر امکان پیشنهاد شما برای من وجود ندارد خودتان هر طور صلاح میدانید ترتیب آنرا بدهید چون من حتی نمیتوانم نوشته های پست شده ام را ویرایش کنم تا اشتباهات تایپی و احیانا گاهی از حیث مطلب را اصلاح کنم تا بدون اشکال باشند اکثر پست های من با نام دارا و گاهی بی نام بخاطر وضع بد لاگ این کردن است.همیشه روش من برای لاگ این کردن یکی است ولی 99 در صد اوقات موفق نمیشوم و بی توجه به هویت کاربری خود مطلب پست میکنم .اینست که شما که امکاناتتان و ابزار مورد استفاده اینترنتی تان بیشتر است هر طور صلاح دیدید این کار را بکنید .راستش من در اول ورود به این سایت بیشتر شوق اینکار را داشتم ولی به خاطر پیشرفت کند کار ها بیشتر وقتم را در سایت های علمی آمریکا میگذرانم و مطالبم را در آنجا مینوسیم جایی که با صرف اندکی وقت بازدهش بیشتر است . با دست و پای در پوست گردو امکان کار بیشتر نیست و اینکار را کم کم ادامه میدهم تا بلکه گشایشی حاصل شود. چون هدف اصلی ما ایران باید باشد مطالب شما همه خوب و برای دانش آموزان و دانش جویان مفیدند مطالبتان را در هر سطحی بنویسید باز خواهان دارد و بهتر است نوشته ها برای سطوح مختلف علمی در نظر گرفته شوند .با درود و قدردانی از کار خوب شما باز خدمت خواهم رسید .


  امتیاز: 0.60     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  شنبه 09 مهر 1384 [04:37 ]
  > الکترونیک بیاموزیم
 

دارا


تقسیم کننده های ولتاژ


Voltage Dividers


با درود
یادتان هست که در مدارس ابتدایی مسئله ای به ما میدانند که مثلا میخواست 20 ریال را بین 3 نفر به نسبت 2,3,5 تقسیم کنیم و سهم هر یک را پیدا کنیم ؟ و ما انرا اینطور حل میکردیم :

مجموع سهم ها
یک سهم
سهم اولی
سهم دومی
سهم سومی

امروز میخواهیم بجای بیست ریال بیست ولت را به نسبت های بالا تقسیم کنیم که درست مثل مسئله بالا است برای اینکار سه مقاومت 20 کیلو اهم (قرمز- سیاه -نارنجی) , 30 کیلو اهم (نارنجی- سیاه -نارنجی) ,و 50 کیلو اهم(سبز-سیاه-نارنجی) را انتخاب کرده و آنها را به ترتیب گفته شده به طور سری و در یک خط به هم وصل کرده , سر مقاومت بیست کیلو اهم را به قطب منفی و سر مقاومت50 کیلو اهمی را به قطب مثبت مولد 20 ولت مستقم وصل کنید در اینصورت مقاومت 30 کیلو اهمی در وسط دو مقاومت دیگر خواهد بود.
سیم منفی (سیاه) ولت مترتان را روی قطب منفی مولد جایی که به مقاومت وصل است بگذارید و سیم قرمز یا قطب مثبت آنرا به ترتیب در هر سر مقاومت های دیگر یک یه یک بگذارید تا عدد های بدست آمده در مسئلهء بالا که 4,6و 10 ولت هستند را روس ولت متر ببینید شما با اینکار یک منبع ولتاژ را به سه پتانسیل تقسیم کرده اید .

اگر مقاومت های سرامیکی بزرگ با وات بالا و اندازه 20, 30 و 50 اهم که هزار برابر از لحاظ مقاومت کوچکترند در اختیار دارید, آنها را در مدار بجای مقاومت های قبلی قرار دهید تا ببینید که ولتاز تغییر نمیکند , اگر تغییرات جزیی در آن میبینید بخاطر اینست که مقاومت ها خیلی دقیق نیستند وگرنه ولتاژ ها باید با محاسبات شما یکی باشند شما با این آزمایش و طرح های دیگر خودتان میتوانید در این مورد تبحر پیدا کنید ولی از مقاومت های 4/1 وات با مقاومت های کم استفاده نکنید مگر اینکه بخواهید دود شدن آنها را ببینید surprised. معمولا برای بدست آوردن ولتاژ های مختلف در طراحی مدار هایتان به آن نیاز خواهید داشت .

هرچه عدد مقاومت (اهم ) کمتر ,شدت جریان بیشتر و بالعکس خواهد بود. ولی اگر شدت جریان بیشتر مثلا 100 میلی آمپر میخواهید داشته باشید باید آنرا به آمپرتبدیل کرده ( 1/. آمپر) و در ولتاژ ضرب کنید ,عدد بدست آمده مقدار وات مقاومت لازم که بزرگی آنرا نشان میدهد خواهد بود .آزمایش امروز من برای شما کمی بزرگتر از آزمایشی است که در پیوند پایین میبینید .میتوانید یکی و یا هردو را انتخاب کنید .خدا نگهدار تا گفتار بعدیمان.biggrin

پیوند مدار:

{http://www.technologystudent.com/elec1/resist2.htm}


شکل مدار آزمایش:

{http://www.technologystudent.com/elec1/resist2.htm}


  امتیاز: 0.60     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline پویا نجفی زنجانی ارسال ها: 194   در :  شنبه 09 مهر 1384 [10:55 ]
  > الکترونیک بیاموزیم
 

Voltage Dividers


(+)-----------/////////-----------()----------//////////------(-)

R1------------------ OUTPUT-------------------- R2


اختلاف پتانسیل بین دو نقطه ی + و - که ولتاژ باطری یا منبع تغذیه شما است Vin می گوییم .

R2 , R1 مقاومت های ثابت می باشند که مقدارشان از رابطه ی زیر قابل محاسبه است .

نقطه ی تقاطع که با OUTPUT مشخص شده را می توانید به هر نوع مقایسه کننده یا A D متصل کنید .


OUTPUT = R1 /(R1 + R2) * Vin



متغییر OUTPUT از جنس ولتاژ است . می توانید نقطه ی تقاطع را به یک ولت متر متصل کنید .

  امتیاز: 1.20     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  یکشنبه 10 مهر 1384 [10:38 ]
  > الکترونیک بیاموزیم
 

دارا
شبه رسانا ها

دایود چیست

Diode


بادرود و تشکر از آقای پویا نجفی و جواد حمزه برای مشارکتشان و از دوستان دیگری که به این مبحث سر میزنند .

دوستان از مثال ها استفاده کردن یک خوبی دارد که گاهی کمکمان میکند که کار المان های الکترونیک را یاد گرفته و جای کاربردش را بفهمیم ,به یاد داریم که در کتابهای دبیرستان میخواندیم که سیاه رگ خون را به طرف قلب میبرد و این خون بی اکسیژن فقط به جلو رفته و نمیتواند به طرف عقب برگردد و این بخاطر دریچه های لانه کبوتری داخل سیاه رگست که بمحض برگشت خون به عقب جلوی آنرا میگیرد .دایود هم شبه رسانایایی است که به طریقی دیگر این کار را با الکتریسیته میکند تا الکتریسته به طرف مقابل برود و در جهت عقب نتواند برگردد . ولی دایود والو مکانیکی مانند سیاهرگ ندارد .دایود به جای آن دو ناحیه دارد که ناحیه P و ناحیه N نام دارند.

در اینجا برای طولانی نشدن زیاد از گفتگو در مورد بیشتر تئوری ها خود داری کرده و میگذاریم که شما با کار المان ها اول آشنا شوید تا طی آن پرسش های تئوری خود را مطرح کنید .پس دانستیم که کار دایود یک طرفه کردن جریان است دایود ها به انواع زیر تقسیم میشوند و برای مقاصد گوناگون از نقطه نظر سرعت(نوع شاتکی) و افت کم (ژرمانیوم) و نوع معمولی(دایود سیگنال) نوع جریان محدود(دایود زنر) نوع نوسان کننده (دایود خارنی) نوع نوری (LED) , فتو دایود ,نوع استفاده برای ساختن پل الکتریکی (دایود رکتیفایر)و چند نوع دیگر تقسیم میشود و بجز یکی دو مورد کار بقیه یک طرفه کردن جریان است.این دایود ها خودشان به اندازه نیم میلیمتر مکعب و حتی کوچکترند اما برای آسانی لحیم کردن و الزامات دیگر آنرا به اصطلاح در بسته هایی(پکج) میگزارند که اندازه های مختلفی دارد .معمولی ترین آن نوع محوری است که شبیه مقاومت است که اگر آنرا به طور سری در مدار قرار بدهید باید هم قطب با مدار باشد , و الا غیر هم قطب باید قرار بگیرد مثل استفاده آن در رله که برای محافظت از بقیه مدار شما در مقابل ولتاز بالایی است که سیم پیچ رله بخاطر القایی شدن و ریزش میدان مغناطیسی تولید میکند , این ولتاژ بالا میتواند به بقیه المان ها صدمه بزند اینست که با دایود برعکس گذاشته شده نسبت به مولد و موازی با رله از المان های دیگر محافظت میکند. به پیوند زیر نگاه کنید و شکل و کارش را بخاطر بسپارید . هر بار یک سر آنرا با قطب مثبت باطری 9 واتی وصل کنید و ولتاژ سر دیگر آنرا نسبت به قطب منفی باطری اندازه بگیرید تا ببینید که وقتی طرف باند دارش به قطب مثبت وصل است ولت متر نیرویی را نشان نمیدهد و بالعکس. دایود سر باند دارش کاتد یا منفی و سر دیگرش آند یا مثبت است .تمام دایود ها چه نوری و چه غیر نوری در بین دو ناحیه P و N ,نور از خود ساطع میکنند .ولی در دایود معمولی چون دایود داخل پلاستیک تیره رنگ است نور آنرا نمیبینیم . دایود ها همان یک نوار بیشتر را ندارند و شما مثل مقاومت ها لازم نیست برای آن کلی رنگ یاد بگیرید , رنگ ها را که قبلا میدانستید منظورم شماره رنگ ها است biggrin

برای دایود LED همان LED را بکار ببرید و از واژهء مرکب دایود نوری برای فتو دایود که دایودی آشکار ساز است استفاده کنید .پرسش ها و پیشهاداتتان را در همین صفحه مطرح کنید . خدا حافظ شما تا مبحث بعدی .




  امتیاز: 0.40     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  دوشنبه 11 مهر 1384 [03:45 ]
  > الکترونیک بیاموزیم
 

دارا
در آخرین گفتگو در مورد دایود به نکات زیر توجه کنید:
*در جایی که میخوانید باطری "9 واتی "آن 9 واتی نیست و 9 ولتی باید باشد.
* در ضمن در عبارت "هر بار یک سر آنرا با قطب مثبت باطری " با باید به باشد .

  امتیاز: 1.20     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   ناشناس   در :  چهارشنبه 16 فروردین 1385 [12:37 ]
  دیود
 

در مورد دیود چند تا لینک خوب اگر می شود معرفی کنید برای تحقیق می خواهم

  امتیاز: 0.00     
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline جواد حمزه ارسال ها: 275   در :  چهارشنبه 16 فروردین 1385 [12:42 ]
  دیود
 

با سلام
این لینک ها را ببینید باز هم معرفی خواهم کرد.
http://en.wikipedia.org/wiki/Diode
http://electronics.howstuffworks.com/led1.htm

  امتیاز: 0.00