منو
 کاربر Online
946 کاربر online
 : زمین شناسی
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  چهارشنبه 30 شهریور 1384 [11:36 ]
  غارهای شگفت انگیز
 


واژه غار به حفره‌ای اطلاق میشود که به طور طبیعی در زیر زمین شکل گرفته باشد. مدخل حفره میتواند به حدی بزرگ باشد که یک انسان به راحتی وارد آن شود و یا فقط شیاری باشد برای عبور نور باشد. شناخته شده ترین انواع غارها آنهای است که به غازهای انحلالی معروفند.

انواع غارهای شگفت انگیز

اکثر غارهای آهکی به دلیل انحلال سنگها بوسیله اسید ضعیف موجود در آب زیر زمینی ایجاد میشوند. با نفوذ آب زیر زمینی و آب حاوی املاح به اعماق زمین ، فضاهای حالی با انواع مختلفی از اشکال بلوری کربنات کلسیم اشغال میگردد. آب اسیدی که دارای محلول کربنات کلسیم است با عبور از بین سنگها به بی کربنات کلسیم تغییر ماهیت میدهد. این محلول اگر گاز دی‌اکسید کربن را از دست بدهد دوباره کربنات کلسیم آن رسوب میکند. کانی حاصل شده کلسیت است.

کانیهای این محلول در مخل اتصالات ، گسلها و بستر زمین رسوب میکنند. با گذشت زمان فضاهای خالی به حدی بزرگ میشوند که سیستمی حفره مانند را تشکیل می دهند. بعضی از انواع غارهای آهکی با اشکال زیبایی مزین شده‌اند که حاصل رسوب کلسیت در سقف ، دیواره و کف غار میباشند.

غارهای آهکی

این اشکال عبارتند از :

  • استالاکتیت: اشکال مخروطی توپر یا متخلخل که از سقف غار آویزان است.
  • استالاگمیت: به صورت سنگالهایی (کنکرسیون) در زیر استالاکتیت ها ایجاد میشوند که قاعده آنها در کف غار و راس آنها به طرف سقف است.
  • ستون: حاصل رسیدن استالاکتیت و استالاگمیت به یکدیگر است.
  • مروارید غار: گلوله‌های سفید آهکی و یا در آبهای آشفته و منقلب به صورت لایه‌های هم مرکز در اطراف یک واریزه در میآیند.
  • نوع دیگری از غارها که به غارهای یخی موسوم هستند، در زیر رسوبات یخچالی بوجود می آیند. در این نوع غارها نیز اشکال یخی مثل استالاکتیت و استالاگمیتها ، زیبایی چشم گیری دارند.

غار ماگمایی

در این نوع غارها سنگهای ذوب شده از آتشفشان انفجاری ، مثل یک رودخانه جریان می یابد به تدریج سطح این روانه سرد شده و بام سنگی ایجاد میکند که هنوز ماگمای گرم در زیر آن جریان دارد. زمانی که انفجار پایان می یابد غار به صورت لوله‌ای تو حالی باقی میماند. این نوع غارها میتوانند به بزرگی چند تونل و یا به اندازه مجاری زهکشی باشند.

غار دریایی

در اثر برخورد مداوم امواج دریا به دیواره پرتگاه ساحلی غار دریایی تشکیل میگردد. این نوع غارها محلی برای زندگی ستاره های دریایی ، سیلها و شیرهای دریایی است.

غار ماسه سنگی

غارهای کم عمقی در سطح پرتگاهها هستند که تحت تاثیر باد و آب ایجاد میگردند.

منبع: مجله علوم زمین و معدن

  امتیاز: 0.00