منو
 کاربر Online
562 کاربر online
 : کامپیوتر
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه کامپیوتر 3 ستاره ها ارسال ها: 1679   در :  شنبه 17 مهر 1395 [17:15 ]
  طرح رجیستری در چه مرحله‌ای است؟
 

موضوع «رجیستری موبایل» این روزها آن‌قدر داغ شده که «غلامعلی حداد عادل» هم صدایش درآمده و برایش معادل فارسی انتخاب کرده: او می‌گوید از این به بعد به رجیستری موبایل بگوییم «ثبت گوشی». اما به هر حال، این طرح چیست؟

پروژه‌ی رجیستری موبایل یا همان طرح ثبت گوشی با مشارکت گمرک، اصناف، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت ارتباطات و اپراتورهای تلفن همراه به اجرا گذاشته می‌شود. هر تلفن همراه یک کد منحصربه‌فرد (IMEI) دارد که با آن می‌شود گوشی را در شبکه ردیابی کرد. در بخشی از طرح رجیستری، قرار بر این است که یک بانک اطلاعاتی جامع از کدهای منحصربه‌فرد IMEI تهیه ‌شود و بر اساس آن گوشی‌های که از مبادی غیرقانونی (اصطلاحا به‌صورت قاچاق) وارد کشور می‌شوند از دریافت خدمات مخابراتی محروم خواهند شد. اما آیا این اولین بار است که موضوع رجیستری تلفن‌های همراه مطرح شده؟ خیر. پیشینه‌ی این طرح به سال ۱۳۸۵ برمی‌گردد.

تجربه‌ی ناموفق سال ۸۵

اولین بار در سال ۸۵، طرح رجیستر کردن گوشی‌های موبایل در ایران اجرا شد. هدف این بود که جلوی ورود کالای قاچاق گرفته شود. اما این تجربه کاملا ناموفق بود. این طرح در کمتر از ۱۲ ماه (در سال ۸۶) متوقف شد. اما مشکل کجا بود؟ در تجربه‌ی قبلی اجرای طرح رجیستری در سال ۸۵، سواستفاده‌های زیادی صورت گرفت. عمده‌ی مشکلات از ناقص بودن طرح ناشی شده بود. عده‌ای با تغییر IMEI گوشی‌های قاچاق به IMEI یک گوشی مجاز وارداتی، اقدام به فروش کالای قاچاق می‌کردند. کپی کردن کد IMEI به یک پدیده‌ی عادی تبدیل شده بود. در نتیجه‌ی این اقدام امکان پیگیری گوشی مسروقه هم از بین می‌رفت. حتی در برخی گزارش‌ها دیده می‌شود که ده‌ها گوشی یک کد IMEI داشتند. جدا از این، مسافرانی که تلفن همراه خود را خارج از کشور خریده بودند هم به دردسر می‌ا‌فتادند. طولانی بودن فرایند ثبت گوشی‌ها در مبادی ورودی هم به مشکلات اضافه می‌کرد. این موارد باعث نابسامانی بازار موبایل شد و طرحی که هنوز نابالغ بود در همان ابتدای اجرا به بن‌بست خورد. فروشنده، واردکننده و مصرف‌کننده هر سه در این طرح متضرر شدند. اما این پایان ماجرا نبود، پس از گذشت ۱۰ سال، دوباره این طرح زنده شد. چطور؟ در ادامه بخوانید.

رستاخیز طرح رجیستری موبایل

۱۰ سال از تجربه‌ی شکست‌خورده‌ی اول گذشته و حالا دنیای موبایل حسابی پوست انداخته؛ حالا چند اپراتور داخلی داریم و یک دنیا تلفن هوشمند. ولی این بار قرار بر این است که متصدیان این کار، فکر همه‌جا را بکنند و یک طرح درست‌ودرمان را به اجرا دربیاورند. اما داستان رجیستری موبایل چطور پیش رفت؟ بیایید با هم مرور کنیم:

apple

خبری در راه است…

ماجرای سال ۹۵ از خبر احتمال جمع‌آوری آیفون از بازار ایران شروع شد. تیرماه ۹۵ بود که مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالا اعلام کرد اگر شرکت اپل تا پیش از اجرای طرح رجیستری، نسبت به تاسیس نمایندگی در ایران اقدام نکند، ابلاغیه‌ی جمع‌آوری آیفون‌های این شرکت را در کل بازار ایران اجرایی خواهد کرد. «عباس نخعی» گفت: «اگر تا روز اجرای طرح رجیستری، این کمپانی اپل اقدام به ثبت نمایندگی رسمی در کشور نکند قطعا تمام گوشی‌های تلفن همراه این برند جمع‌آوری خواهند شد و به هیچ عنوان قابلیت رجیستر شدن را نخواهند داشت.» این را داشته باشید تا به سکانس جنجالی بعدی برسیم.

غیب‌شدن آیفون‌ها و پلمپ‌شدن مغازه‌ها

تنها چند روز پس از احتمال اجرایی شدن ابلاغیه‌ی جمع‌آوری آیفون‌های بازار، ماجرا ابعاد جدیدتری به خود گرفت. در آخرین روز تیرماه ۹۵، چند فروشگاه‌ عمده‌ در دو مرکز خرید چارسو و بازار موبایل پلمپ شدند. ظاهرا این فروشگاه‌ها وابسته به دو شرکت عمده‌ی واردکننده‌ بودند. تحت تاثیر این شوک، عمده‌ی فروشندگان محصولات اپل از فروش آیفون به خریداران امتناع کردند.

شوک اولیه

پلمپ‌شدن ناگهانی چند مغازه، شوکی به بازار موبایل وارد کرد. با توجه به عدم اطلاع‌رسانی‌ها و ابهامات بی‌شماری که وجود داشت، پای این موضوع به مجلس هم باز شد. برای نمونه رییس مرکز پژوهش‌های مجلس به «علی لاریجانی» رییس مجلس، نامه‌ای نوشت و در آن از شتاب‌زدگی این طرح انتقاد کرد. او به خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: «بهتر بود ابعاد این طرح به‌صورت کامل ابتدا در رسانه‌ها مشخص می‌شد و موضوعاتی از جمله چگونگی استفاده، تکلیف موبایل‌های فعلی و تکلیف فروشندگان و نوسانات احتمالی قیمت کالا در بازار تشریح می‌شد.» او در صحبت‌هایش به تجربه‌ی ناموفق اجرای طرح رجیستری در سال ۸۵ اشاره کرد: «تجربه‌ی ناموفق سال ۸۵ در اجرای رجیستری موبایل ما را می‌ترساند و شایعاتی در آن زمان مطرح شد که افرادی می‌خواستند از این شرایط منفعت مالی کسب کنند و بعد از این‌که به این هدف دست یافتند طرح لغو شد به اعتماد عمومی مردم ضربه می‌زند.»

با وجود بحران بازار آیفون، خبر آمد که هنوز طرح رجیستری اجرایی نشده

عده‌ای انتشار خبرهای مربوط به پلمپ‌شدن چند مرکز فروش آیفون را نشانه‌ای از اجرایی شدن طرح رجیستری قلمداد کردند. اما دوم مرداد ۹۵ یک خبر مهم منتشر شد؛ «محمدرضا فرنقی زاد»، رييس مركز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت ارتباطات گفت که هنوز مقدمات لازم برای اجرای طرح فراهم نشده. به گفته‌ی او طرح رجيستری تلفن همراه پس از هماهنگی لازم بين وزارت صنعت، معدن و تجارت و ستاد مبارزه با قاچاق كالا اجرايی می‌شود. بر اساس اظهارات این مسوول وزارت ارتباطات، اواخر سال ۹۴ جلسات متعددی به‌وسیله‌ی ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز و وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد تا تصمیم‌گیری لازم برای زمان و نحوه‌ی اجرای اين طرح صورت بگیرد. او گفت: «هنوز مقدمات لازم برای اجرای طرح رجيستری تلفن همراه مهيا نشده است و قطعا قبل از اجرای طرح اطلاع‌رسانی لازم انجام خواهد شد.» و اما مهم‌ترین بخش این صحبت‌ها: کسانی که پیش از اجرای طرح آیفون خریده‌اند به‌هیچ‌وجه دچار مشکل نخواهند شد. «برای تلفن‌های تهیه‌شده قبل از اجرای طرح مشكلی پيش نمی‌آید و محدوديت‌های موردنظر طرح شامل گوشی‌هایی می‌‌شود كه پس از اجرای طرح وارد كشور می‌شوند و جای نگرانی براي مردم ندارد.»

sim

یک قدم تا اجرایی شدن طرح

۵ مهرماه ۹۵، معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از مراحل نهایی طرح آزمایشی رجیستری موبایل خبر داد. او به وب‌سایت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: «با توجه به تاثیر این طرح بر تک‌تک مردم، مسوولان تاکید ویژه دارند که اجرای این طرح موجب آزار هم‌وطنان نشود، از این رو، جهت تکمیل و انجام کار کارشناسی بیشتر، پیشنهاد اجرای طرح پایلوت را ارایه کردیم…. جمع‌بندی این مرحله، در حضور تمامی دستگاه‌های دخیل از جمله وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، ‌وزارت صنعت، معدن و تجارت، و گمرک ارایه خواهد شد.»

مواظب سواستفاده‌ی سودجویان باشید

درحالی‌که هنوز طرح اجرا نشده برخی سودجویان پیش از اجرای طرح اقدام به کلاه‌برداری کرده‌اند. به گزارش خبرگزاری تسنیم، فلاح جوشقانی سرپرست معاونت نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در پاسخ به سوالی مبنی بر دریافت یک پیامک با موضوع رجیستری توسط مشترکان گفت که این پیامک قطعا جعلی است. ظاهرا ماجرا از این قرار است که یک شماره به برخی از کاربران پیام داده گوشی‌های آن‌ها قاچاق است و برای جلوگیری از قطع ارتباطشان باید برای شرکت در طرح رجیستری مبلغی را واریز کنند. پس این مورد مهم را هم گوشه‌ی ذهن‌تان داشته باشید: به احتمال زیاد حتی پس از اجرایی شدن طرح هم شما لازم نیست هزینه‌ای بپردازید. فریب سایت‌ها و مغازه‌هایی که بابت رجیستر کردن گوشی از شما پول اضافی می‌گیرند را نخورید.

نگران غیرفعال شدن گوشی‌های فعلی‌تان نباشید

تمام گوشی‌های موجود در بازار و در دست مردم تا پیش از آغاز رسمی طرح، مجاز و قابل استفاده‌اند. بعد از اجرا شدن طرح هم، حتی اگر گوشی به‌صورت قاچاق وارد بازار شده باشد، مشکلی برای صاحب آن به وجود نمی‌آید. به گفته‌ی علیرضا محمدی از طراحان این پروژه‌، بعد از آغاز طرح رجیستری، تلفن‌های همراهی که به هر طریق وارد کشور و فعال شده باشد، به‌صورت خودکار رجیستر می‌شود و کماکان بدون مشکل در شبکه سرویس می‌گیرند. او به خبرگزاری فارس گفته: «از لحظه‌ی آغاز رجیستری، گوشی‌هایی که قاچاق وارد شده‌اند، با انداختن سیم‌کارت تشخیص داده شده و امکان سرویس‌دهی نخواهند بود.» علیرضا محمدی به خبرگزاری فارس گفت: «پیش از اجرای رجیستری و پس از آن نیازی به پرداخت هزینه برای رجیستر شدن نیست.»

چرا دوست داریم «طرح رجیستری موبایل» درست و به‌موقع اجرا شود؟

طرح رجیستری موبایل هنوز در مرحله‌ی پایلوت است. اما گویا به اجرایی‌ شدنش نزدیک شده‌ایم. فعلا هیچ‌کس لازم نیست کار خاصی انجام دهد. اگر هم روزی لازم شود خریدار کاری کند، هیچ‌ هزینه‌ای را برایش به همراه نخواهد داشت. با اجرای درست و به‌موقع طرح رجیستری موبایل، جلوی ورود تلفن‌های همراه قاچاق گرفته می‌شود و در نتیجه‌ی آن واردکننده‌ی قانونی، فروشنده و مصرف‌کننده‌ی نهایی هر سه سود می‌برند. از همه مهم‌تر این‌که جلوی ورود گوشی‌های بدون خدمات پس از فروش و بدون گارانتی معتبر گرفته می‌شود.

  امتیاز: 0.00