منو
 کاربر Online
689 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  سه شنبه 08 اسفند 1391 [03:02 ]
  طبق یافته های چاندرا، یک انفجار نادر، جوان ترین سیاه چاله کهکشان ما را به وجود آورده است
 

داده های تازه رصدخانه اشعه X چاندرای ناسا، بقایای سوپر نوا (ابر نو اختری) را نشان می دهد که کاملا از حالت طبیعی خود خارج شده است. ممکن است این سوپرنوا دربردارنده جوانترین سیاه چاله کهکشان راه شیری باشد. به نظر می رسد این بقایا محصول یک انفجار نادر باشد که در آن ماده با سرعت بالا در راستای قطب های یک ستاره چرخنده به بیرون رانده می شود.
این بقایا که W49B نام دارد، از زمین حدوداً هزار ساله به نظر می رسد و در فاصله 26000 سال نوری از ما قرار دارد.
معمولاً وقتی سوخت یک ستاره سنگین به پایان می رسد، ناحیه مرکزی آن رمبش کرده (در خود فرو ریخته) و رشته ای از اتفاقات را به راه می اندازد که در نهایت به انفجار ستاره می انجامد. بیشتر این انفجارات تقریباً به یک شکل هستند به طوری که مواد ستاره تقریباً در همه جهات پرتاب می شود.
اما در سوپرنوای W49B موادی که در نزدیکی قطبهای ستاره چرخان در حال مرگ قرار دارند بسیار سریعتر از موادی که در استوای آن قرار دارند به بیرون پراکنده می شوند. جتهایی که از قطبهای ستاره خارج می شوند عمدتاً انفجار سوپرنوا و عواقب بعدی آن را به وجود می آورند.
این بقایا در طول موج های X و دیگر طول موج ها می درخشند که مدرکی برای این انفجار خاص است. با ردیابی چگونگی توزیع و مقدار عناصر مختلف در محدوده بقایای ستاره، محققان توانستند داده های چاندرا را با مدل های عملی انفجار یک ستاره مقایسه کنند. برای مثال آهن تنها در نیمی از این بقایا یافت شده است در حالی که سولفور و سیلیکن در سراسر آن پراکنده بود. این خود دلیلی برای انفجار نامتقارن است.
انریکو رامیرز_رویز از دانشگاه کالیفرنیا می گوید: `علاوه بر این اثر عناصر، W49B بسیار کشیده تر و بیضوی تر از دیگر بقایاست.`
از آنجایی که انفجارهای ابرنواختری به خوبی شناخته شده نیستند، دانشمندان باید موارد بیشتری را مورد مطالعه قرار دهند. فاصله نسبتاً کم W49B آن را به یک مورد مناسب برای مطالعه تبدیل کرده است.
اخترشناسان به بررسی جرم فشرده ای که انفجار ابر نواختر بر جای گذاشته پرداختند. در بیشتر موارد، وقتی ستاره سنگینی با انفجار سوپرنوا از میان می رود یک هسته چرخان سنگین به نام ستاره نوترونی به جای می گذارد. معمولاً اخترشناسان به کمک اشعه X یا امواج رادیویی که یک ستاره نوترونی تولید می کند آن را آشکار می کنند، اما در بررسی دقیق داده های چاندرا هیچ نشانی از ستاره نوترونی یافت نشد و این بدان معنا است که ممکن است این انفجار، سیاه چاله ای را به وجود آورده باشد.
این مسئله هنوز به طور مستقیم ثابت نشده است ولی اخترشناسان به دنبال شواهد بیشتری برای اثبات آن هستند. طبق گفته اخترشناسان اگر این موضوع تأیید شود آنها شانس مطالعه سوپرنوایی را دارند که یک سیاه چاله جوان را به وجود آورده است.

ترجمه شده از: NASA.org


تصویر

  امتیاز: 0.00