منو
 کاربر Online
1051 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  یکشنبه 31 مرداد 1389 [05:21 ]
  تاريخ نجوم- قسمت يازدهم
 

کپلر:
يوهان کپلر در 16 ماه مه 1571 در وايل دراشتات آلمان متولد شد. دوران کودکي کپلر با فقر و تنگدستي و بدبختي توأم بود، کپلر براي تحصيل به مدرسه طلاب پروتستان رفت و در اثر هنر و استعدادي که از خود نشان داد بوسيله استادانش روانه دانشگاه توبينگن شد. کپلر در سال 1594 به سمت معلم رياضيات مدرسه شبانه روزي پروتستان در گراتز انتخاب شد، وي براي افزودن به درآمد ناچيز خود تقويمهاي نجومي که در ميان ساير مطالب وضع هوا ، سرنوشت شاهزاده‌ها ، خطرات وقوع جنگ و ... را نيز پيش بيني مي‌کرد، چاپ و منتشر مي‌نمود.
شهرت وي در اين زمينه‌ها بزودي پخش و سرانجام طالع بين امپراتور رودلف و اعضاي برجسته ديگر در بار او شد و اين روش منبع درآمد کپلر شده بود. از وي نقل شده است که: طالع بيني از گدايي بهتر است. از سر زدن گهگاه او به عالم فالگيري که بگذريم، يوهان کپلر کسي است که جايگاه او در ميان غولان است. او نخستين انساني است که با فراست رمز معماري منظومه شمسي را گشود و قوانيني براي حرکت سيارات آن فرمول بندي کرد.
کپلر مسلح به اين گنجينه معلومات رصدي تيکو و با ايمان به درستي نظريه کپرنيک کمر به کشف قوانين رياضي حل کننده مسأله حرکت سيارات بست. اطلاعات رصدي ياد شده در نظريه بزرگ خورشيد مرکزي کوپرنيک بطور کامل صدق نمي‌کرد و کپلر ناچار شد مدت ده سال از عمر خود را صبورانه وقف کار سخت بررسي عملي در حرکت سيارات و قوانين رياضي حاکم بر آنان کند. او همه اين کارها را به تنهايي و بدون ياري گرفتن از کسي انجام داد و ارزش کار او بجز از سوي چند تن ، درک نشد.
کپلر در 1609 ناگهان متوجه حقيقتي شد، سياره مريخ روي مسير بيروني است. نبوغ کپلر با کشف بيضي بودن شکل حقيقي مسير زمين به دور خورشيد ظاهر شد که پيش از آن يک دايره کامل فرض شده و پذيرفته شده بود. وقتي کپلر مسير بيضي شکل سياره را کشف کرد شروع به پيش بيني حرکت آن نمود و گفت که فلان وقت بايد در فلان موضع قرار گيرد و همه جا سياره را در رأس موعد در محل موعد مشاهده کرد. او آن نتيجه را از راه محاسبه رابطه موقعيتهاي مکاني زمين و مريخ و خورشيد با يکديگر گرفت، زيرا داده‌هاي رصدي تنها در يک مسير بيضي صدق مي‌کردند.

تصویر

کپلر در پي انجام آن کار، دست به کار انجام محاسبات مربوط به حرکت و مدار سيارات شناخته شده ديگر كرد. دست آورد او در آن زمينه با در نظر گرفتن پيشرفت کم رياضيات در آن زمان بسيار بزرگ و چشمگير بود، وي علاوه بر کشف انطباق دقيق ارقام معلومات رصدي با بيضي بودن مدارها کشف کرد که سرعت حرکت هر سياره به دور خورشيد با فاصله آن از خورشيد نسبت عکس دارد. در سال 1609 در کتاب(نجوم جديد) دو قانون که اولي نام او را ابدي ساخته ذکر نموده، اين بار ديگر حرکت دايره‌اي که اينقدر در نظر بطلميوس عزيز بوده‌اند به کلي از بين رفت و نجوم قديم را همراه برد.

  امتیاز: 0.00