منو
 صفحه های تصادفی
تعداد کشتگان سپاه عمر سعد در عاشورا
علی علیه السلام مانند کعبــــه است
هپاتیت B
خلق و کنترل نقطه توجه در تلویزیون
آزمایش جوشیدن
رشته مدیریت امور بانکی
ثبت شرکت سهامی عام
براسیت
توصیه های بهداشتی در ماه رمضان
بحث کاربر:رحمت الله محرابی
 کاربر Online
705 کاربر online
 : خلاقیت
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه خلاقيت ارسال ها: 224   در :  سه شنبه 14 اردیبهشت 1389 [08:35 ]
  داوری سنجیده و خلاقیت
 

اگر دو شغل یا دو زمینه ی فعالیت را با هم مقایسه کنیم مانند حرفه ی عکاسی و حرفه ی نقاشی تفاوت هایی را در می یابیم . یک نقاش از بوم نقاشی ، رنگ های گوناگون ، قلم مو و در تفکر خود ، الهامات نقاشی را دارد اما یک عکاس با دوربین خود ، در اطراف خود می چرخد تا آن که صحنه ای یا موضوعی خاص ، توجه او را جلب کند. این عکاس با انتخاب زاویه ی دید خود و ترکیب عناصر صحنه ، نور و ظرایفی از این دست صحنه ی گیرا و جذابی را به صورت عکس زیبایی در می آورد .خلاقیت ناشی از داوری سنجیده ، شبیه خلاقیتی است که یک عکاس به کار می برد .شخصی که دارای داوری سنجیده ای باشد ، نمی تواند ایده های تازه ای ابداع کند .این شخص ، توان بالقوه ی یک ایده را در همان لحظه ی ابتدای کار تشخیص می دهد و این بدان سبب است که داوری سنجیده ی این شخص ، به خاطر امکانات ، موقعیت بازار ، حوزه ی کاری ، ایده ی نو و بکری را در می یابد و تشخیص می دهد و به آن تحقق می بخشد .هر چند به نظر می رسد که این گونه خلاقیت فاقد جاذبه وفقط رضایت خاطر شخص به وجود آورنده ی آن ایده باشد ، اما ممکن است در عمل، بسیار اهمیت داشته باشد .ایده ای که پا می گیرد ، با اهمیت تر از ایده ای است که فقط در حد یک ایده باقی بماند . بسیاری از اشخاصی که به خاطر داشتن ایده ها و افکار به ظاهر تازه ی خود به موفقیت هایی دست می یابند ، در واقع آغاز گری آن افکار و ایده های بکر را از دیگری به عاریت گرفته اند ، اما با صرف انرژی خلاقه ی خود ، آن را محقق ساخته اند توان و ظرفیت پی بردن به ارزش یک ایده ، در نفس خود ، خلاقیت است . اگر فکری نو باشد ، آن گاه لازم می آید که توش و توان آن را مشهود گردانید .کسانی که چنین افکاری را این گونه رشد و گسترش می دهند ، شایسته ی همان اعتباری هستند که پدید آورندگان آن افکار دارند.

در صورتی که شخصی در لحظاتی دریابد که یک ایده ی خاص ، ظرفیت تبدیل شدن به یک امر خلاقانه را دارد و اگر آن را بپروراند در واقع به قضاوتی سنجیده و درست رسیده است .مهم این است که این اشخاص یا افراد دیگری آن ایده ها را پی گیری کنند و مهمتر از آن پی گیری و درک فرایند یک ایده است .ممکن است اشخاص گوناگونی در طول عمر خود مطالبی را به طور گذرا مطرح کنند که احتمال دارد در یک آن، فقط در یک لحظه به ذهنشان خطو رمی کند و البته چون شعله شمعی در باد فرو می نشیند . گر چه این درک سنجیده و این امر که فلان ایده ظرفیت بالقوه ای برای خلاقه شدن را داشته باشد نیاز به کیاست و هوش و یا سایر عوامل دیگری است که ممکن است به ذهن دیگری خطور نکند اما اگر طرح ، نقشه و در یک کلام تاکتیک یا راه کارهای دستیابی به آن ایده معین نشوند، طبعاً علی رغم با ارزش بودنشان ، ممکن است که هیچگاه عملی نشده و بهتر است که صاحب آن ایده ها، یادداشت برداری از ایده های خود را در دستور کار قرار دهد . اگر چه درک ایده های نو در ذات خودش جذاب و از نظر زیبایی شناسی قابل تامل است اما این منصفانه نیست که پدید آورنده ی یک ایده را که شخص آن را به سرانجام می رساند با فرد دیگری که مداومت نداشته و صرفاً ایده خاصی به ذهنش خطو رمی کند را یکسان بدانیم . بر خلاف نظر بسیاری از صاحب نظران که ذهن آدمی را فی نفسه خلاق نمی دانند و معتقد هستند که مغز آدمی برای خلاقیت طراحی نشده است باید اذعان داشت که قطعاً این چنین نیست . ایده ها و طرح های بسیار زیادی وجود دارند که ممکن است در زندگی یک شخص بارها پدیدمی آیند ولی طبعاً پروراندن آن موضوع دیگری است .شخصی که از قضاوت سنجیده ای برخوردار است در صورتی که امکانات ، شرایط مناسب و انگیزه ی کافی برای رشد آن ایده ها را داشته باشد ، می تواند شخص خلاقی جلوه کرده و در صورت مداومت ، برخی از آن ها را به بار بنشاند . از همین روست که نقش تجربه ، تلاش و ممارست ، دانش و آگاهی و غیره خود را به خوبی نشان می دهد .فردی که فقط به طور گذرا ایده ای را در می یابد ،ممکن است به واسطه ی عدم صرف وقت و انرژی ، به چگونگی تبدیل شدن آن و مراحل اجرایی و دستیابی به اهداف خود گامی بر نخواهد داشت .مفهوم داوری سنجیده به این معنا است که فرد بتواند طرح کلی و سپس مقاطع مختلف رسیدن به اهدافش را مانند یک عکاس ترتیب داده و آن را عملی نماید . بین افرادی که واقعاً خلاق هستند و آن را بروز می دهند با کسانی که حتی اگر ایده های خلاقی داشته باشند و صرفآً آن را در ذهن نگه داشته و حتی به این نکته پی نبرند که طرح آن با دیگران ممکن است راهگشا باشد تفاوت های بسیار اساسی وجود دارد .

  امتیاز: 0.00