منو
 صفحه های تصادفی
پیامبران صاحب شریعت
ژنراتور اشعه ایکس
ناکامی خلیفه عباسی در قتل امام کاظم علیه السلام
موضوع فلسفه
پیروی از معصومین پیروی از خداست
واکنشهای شامل ایزومرهای فضایی
وعده خداوند به گرداوری یاوران امام
رشته گیاهان دارویی
نیر فارابی اصل
اکولوژی گیاهی
 کاربر Online
961 کاربر online
 : نجوم
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline دبیر گروه نجوم 3 ستاره ها ارسال ها: 1615   در :  شنبه 30 آبان 1388 [18:43 ]
  عصر فضا( تاریخ علوم فضایی و سیر تحول) قسمت دهم - ایستگاه های فضایی
 

فضای کوچک و محدود فضاپیماها همیشه مانعی برای تحقیقات بلندمدت دانشمندان بود و از این رو دانشمندان از همان آغاز عصر فضا در فکر طراحی ایستگاه های فضایی بودند. در این بین شوروی و امریکا ایستگاه های فضایی گوناگونی با هدف های نظامی و غیر نظامی طراحی کردند که به طور مختصر با آن ها آشنا می شویم:

ایستگاه های روسی
روس ها در گام نخست دو ایستگاه فضایی ساختند: آلماز (الماس) با هدف نظامی و سالیوت با کاربری غیر نظامی. سالیوت در 19 آوریل 1971 در فضا قرار گرفت و هفت نسل از آن ساخته شد که یکی پس از دیگری در مدار زمین قرار گرفتند.
اما نسل سوم ایستگاه های فضایی روسی با نام «میر» در 19 فوریه 1989 در مدار زمین قرار گرفت و پس از آن فصل جدیدی در مطالعات فضایی آغاز شد. میر، طی سالهای 1986 تا 1996 با اتصال بخش هایی که حاوی ابزارهای پژوهشی بود، کامل تر شد و در این حالت حدود 125 تن وزن داشت. در ایستگاه میر، امکانات زندگی برای فضانوردان نسبت به ایستگاه های مشابه بهبود مطلوبی یافته بود. برای مثال هوای ایستگاه با فیلترهای مخصوص بین 18 تا 28 و میزان رطوبت بین 30 تا 70 درصد تنظیم می شد. ضبط صوت، ویدئو، کتابخانه، آشپزخانه و دستشویی با آب گرم برای فضانوردان فراهم بود. همچنین آن ها می توانستند سه بار تماس تلفنی و یک بار تماس تصویری در هفته با خانواده هایشان داشته باشند. در قسمت فرماندهی میر هشت رایانه وجود داشت که امکان هدایت و تصحیح کار دستگاه های ایستگاه را برای فضانوردان مهیا می کرد. اما با فروپاشی شوروی و افزایش فشارهای اقتصادی بر دولت روسیه و همچنین ظهور ایستگاه فضایی بین المللی، دولت روسیه را وادار به نابودی میر نمود. ایستگاه میر حدود 5510 روز فعالیت کرد و از حدود 40 فضاپیمای سرنشین دار که 104 فضانورد را به این ایستگاه بردند پذیرایی نمود.

تصویر
ایستگاه میر، نخستین خانه فضایی مجهز برای فضانوردان

میر صاحب رکوردهای بسیاری است: برای مثال طولانی ترین پرواز یکسره که مربوط به سفر یک سال و نیمه پولیاکوف است، حضور فضانوردانی از کشورهایی جز امریکا و روسیه همچون آلمان، ژاپن، فرانسه، بلغارستان، سوریه، همین طور به جا گذاشتن رکورد اقامت زنان در فضا که متعلق به شانون لوسید با 188 شبانه روز است.
سرانجام در 23 مارس 2001 ایستگاه میر از مدار خارج شدن و در حالی که کنترل می شد بر فراز اقیانوس آرام با جو برخورد کرد و از میان رفت.

ایستگاه های امریکایی
اسکای لب نخستین آزمایشگاه و یگانه ایستگاه فضایی امریکا بود که در 14 مه 1973 به فضا رفت و هدف از ساخت آن مطالعه اثرات محیط فضا روی فضانوردان و بررسی خورشید با تلسکوپ هایی در پرتوهای فرابنفش، هیدروژن آلفا و ایکس بود. حدود 90 تن وزن ، 36 متر طول و 361 متر مکعب فضای مفید داشت و انرژی ایستگاه از باتری های خورشیدی تأمین می شد و وسایل ابتدایی برای زندگی فضانوردان به همراه ابزارهای پژوهشی در آن تعبیه شده بود. در کل سه گروه از فضانوردان امریکایی در آن اقامت کردند و رکورد اقامت در فضا را به 84 شبانه روز رساندند.

تصویر
اسکاب لب، نخستین آزمایشگاه فضایی امریکا در فضا

امریکا در رقابت با ایستگاه های فضایی شوروی طرحی برای ساخت یک ایستگاه فضایی به نام فریدوم (آزادی) را ارائه داد که پس از کاهش بودجه برای ساخت آن از سوی کنگره امریکا و نیز در پی بروز انفجار فاجعه بار در شاتل چلنجر، زیر فشارهای بسیار برنامه ساخت آن لغو شد.

  امتیاز: 0.00