منو
 کاربر Online
1046 کاربر online
 : فیزیک
برای پاسخ دادن به این ارسال باید از صفحه قبلی اقدام کنید.   کاربر offline حسین خادم 4 ستاره ها ارسال ها: 1813   در :  دوشنبه 20 فروردین 1386 [07:15 ]
  از هم پاشیدن آهنربای عظیم بزرگترین شتابدهنده
 

آهن ربای ‪ ۱۳‬متری طراحی شده برای بزرگترین آزمایشگاه برخورددهنده ذرات جهان که قرار بود تا چند ماه دیگر راه‌اندازی شود، در خلال آزمایش تحمل فشار و پیش از نصب در شتاب‌دهنده ، متلاشی شد که این امر می‌تواند راه‌اندازی آزمایشگاه را با مشکلات جدی مواجه کند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این آهن‌ربای بزرگ ویژه متمرکز کردن پرتوهای متشکل از ذرات پروتون ساخته شده بود تا دانشمندان با استفاده از آن بتوانند در این آزمایشگاه ذرات پروتون را با سرعتهای بسیار بالا با یکدیگر برخورد بدهند و از نتایج این برخوردها برای حل برخی معماهای اساسی علم فیزیک، از جمله درک ماهیت ماده، استفاده کنند.

این آهن‌ربا توسط شرکت آمریکایی `فرمی‌لب` در شیکاگوی آمریکا طراحی شده‌است و قرار بود در آینده در آزمایشگاه `برخورددهنده بزرگ هاردن`(‪(LHC‬ وابسته به مرکز تحقیقات هسته‌ای اروپا(‪ (CERN‬در مرز فرانسه و سوییس و در نزدیکی شهر ژنو در زیر زمین نصب شود.

تصویر


در این آزمایشگاه، در زمان راه‌اندازی ذرات پروتون در یک تونل ‪۲۶‬ کیلومتری شتاب می‌گیرند و با انرژی ‪ ۱۴‬تریلیون الکترون ولت با یکدیگر برخورد می‌کنند.

شرکت `فرمی‌لب` اعلام کرده‌است محققان آن هم‌اکنون موفق به شناسایی دلیل متلاشی شدن این آهن‌ربا در حین آزمایش شده‌اند و مشغول یافتن راه‌حلی برای آن هستند. به گفته `جیمز گیلیز` سخنگوی مرکز تحقیقات هسته‌ای اروپا، با توجه به مشکل بوجود آمده ممکن‌است برخورددهنده ذرات `ال‌اچ‌سی` نتواند در زمان مقرر راه‌اندازی شود.

`فرمی‌لب` در وب سایت خود اعلام کرده‌است آزمایشی که منجر به از هم پاشیدن این آهن‌ربا شد نشان می‌دهد که آهن‌ربای ‪ ۱۳‬متری مذکور در تحمل فشارهای طولی دارای ضعف است و به همین علت طراحی مجدد برای رفع اشکال آن آغاز شده‌است و این شرکت تلاش می‌کند تا پیش از زمان راه‌اندازی آزمایشگاه `ال‌اچ‌سی` آهن‌ربای جدید را آماده کند.

هدف آزمایشگاه `ال‌اچ‌سی` که مراحل ساخت آن از چندین سال قبل آغاز شده است، برخورد دادن ذرات پروتون با یکدیگر با سرعتی نزدیک به سرعت نور است. چنین برخوردهایی می‌تواند به متلاشی شدن پروتونها و تجزیه آنها به ذراتی حتی کوچکتر بینجامد که دانشمندان مطالعه آن ذرات را برای درک ماهیت ماده ضروری می‌دانند.

این شتاب‌دهنده ‪ ۱/۸‬میلیارد دلاری در عمق ‪ ۴۸‬تا ‪ ۱۵۰‬متری زیر زمین و درون تونلی که پروتونها درون آن حرکت خواهند کرد، نصب می‌شود. با توجه به مشکل ایجاد شده برای آهن‌ربای عظیم مذکور، زمان راه‌اندازی آزمایشگاه `ال‌اچ‌سی` مشخص نیست.

  • ایرنا

  امتیاز: 0.00